Lekker eten in Berlijn

Duitsland5 x lekker eten in Berlijn

Berlijn, een culinaire traktatie. Natuurlijk kun je er ook terecht voor curryworst en wiener schnitzel mit pommes und salat. Maar Berlijn heeft zoveel meer te bieden. De Duitse hoofdstad heeft een levendige ontbijt- en brunchcultuur en biedt tal van goede - en betaalbare - restaurants met gerechten uit alle windstreken. Hier een handvol tips.

1. Ontbijten in Berlijn: café Fleury

Er zijn weinig plekken waar je zo goed buiten de deur kunt ontbijten als in Berlijn. Vooral in het oosten van de stad vind je op praktisch iedere straathoek tentjes waar je de dag smakelijk – en niet al te duur – kunt beginnen. Café Fleury aan de Weinbergsweg is zo’n uitspanning. Het is bio wat de klok slaat, dus nog verantwoord ook. Schattig terrasje, gratis krantje, vriendelijke bediening, bio-eitje, vers fruit, wat wil een mens nog meer? Nou, doe maar cash geld, want toen wij er waren, kon je er niet pinnen.

2. Ontbijten in Berlijn: SowohlAlsAuch

Natuurlijk is de wijk Prenzlauerberg in Berlijn al lang niet meer de creatieve broedplaats waar anarchisten de kraakpanden bevolken. Het is een keurige – en inmiddels onbetaalbare – wijk vol bakfietsgezinnen geworden. Maar dat wil niet zeggen dat het er niet heerlijk toeven is. Begin voordat je de wijk gaat verkennen met een ontbijt in SowohlAlsAuch. Het ontbijt is minstens zo goed (én uitgebreid) als het in iedere toeristengids pronkende en vlakbij gelegen Anna Blume, doch een stuk minder toeristisch. Eet ze!

3. Dineren in Berlijn: Monsieur Vuong

Lassen Sie sich verwõhnen und genieBen Sie die vielfältigen Aromen aus den tropischen Gärten des südvietnamesischen Mekong Deltas. Nee, wij hadden het niet beter kunnen zeggen. Eten bij Monsieur Vuong in stadsdeel Mitte is een ware sensatie. Door het felrode interieur, de vriendelijke bediening, de cocktails die perfect matchen bij het heerlijke Vietnamese eten en de bruisende ambiance. Last but not least: Monsieur Vuong is nog goedkoop ook. Voor twee tientjes heb je gegeten en gedronken. Ga wel op tijd, want reserveren kan niet en het is er vrijwel altijd druk. Wij gingen met het hele gezin en vermaakten ons kostelijk.

4. Dineren in Berlijn: Al contadino sotto le stelle

Toen alles nog pais en vree was en Angelina Jolie en Brad Pitt een pied-à-terre in Berlijn bezaten, kon het showbizzkoppel regelmatig gespot worden bij Al contadino sotto le stelle (‘bij de boer onder de sterren’). Wat de oorzaak van hun breuk ook moge zijn, we zijn er vrij zeker van dat het niet aan het eten van deze fantastische Italiaan gelegen heeft. Niet goedkoop, maar wel Italiaans zoals Italiaans bedoeld is. Puur dus, met klassiekers als melanzane, tagliatelle met basilicum en gegrilde tonijn op de menukaart. Na het eten kun je voor een afzakkertje een deur verder terecht in de gelijknamige bodega.

Italiaans eten in Berlijn
  • We komen graag nog eens terug bij de 'boer onder de sterren'.

5. Pizza in Berlijn: Strandbar Mitte

Nee, hoogst culinair is het niet bij Strandbar Mitte. Maar daar gaat het ook niet om als je met een biertje in je strandstoel hangt en naar de toeristenboten kijkt die over de Spree voorbij varen. Beter zomeravondvertier dan dit kun je je niet wensen. Bij de bar kun je niet alleen voor drank terecht, maar ook voor pizza. Pas op dat je niet over de paartjes (van alle leeftijden, rangen en standen) struikelt die hier in de openlucht tangoles krijgen. Maestro, muziek!

Meer over