De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Engeland National Trails RonReizen opening Cleveland Way

EngelandWandelen light 2.0 over bekende Engelse trails

Aan de overkant van het kanaal is het fantastisch wandelen. In Engeland en Wales stikt het van de National Trails die je uitnodigen om het land van mythen en legenden te voet te ontdekken. Wees gerust: je hoeft geen diehard wandelaar te zijn om toch de mooiste paden te lopen en een geweldige vakantie te hebben. Wij zetten wat trails voor je op een rij.

Op je vakantie wil je naast ontdekken ook genieten. Dat snappen ze bij National Trails maar al te goed. Want tenslotte heeft niet iedereen zin om een paar honderd kilometer te wandelen tijdens je karige vrije tijd. Daarom biedt de organisatie ook korte stukjes aan van de beroemde lange afstands-wandelpaden zodat je 5 tot 10 kilometer per dag kunt lopen door een afwisselend landschap en door typisch Engelse dorpjes. 

Engeland National Trails RonReizen
 • Wandel door de fantastische gevarieerde Engelse landschappen.

Je eigen routes wandelen

Op de site van National Trails kun je je eigen routes samenstellen, net zo kort of lang als je wilt. Tenslotte biedt Engeland enkele van de allerbeste wandelmogelijkheden ter wereld. Het is een klein land met steeds veranderende landschappen. Of je nu op zoek bent naar een uitdagend avontuur of een paar dagen het prachtige landschap, theewinkels en gezellige pubs wilt verkennen, de voor jou perfecte beleving zul je er zeker vinden. 

Engeland National Trails RonReizen Towan Head
 • Towan Head.

Stap voor stap ontdekken

Voor elk wat wils is de onderliggende gedachte bij National Trails. Het wandelen is dan ook maar de helft van de beleving. Elk van de National Trails van Engeland is een ontdekkingstocht waarbij je in contact komt met de natuur, de plaatselijke bevolking ontmoet en de essentie van Engeland ontdekt, stap voor stap.

Engeland National Trails RonReizen algmeen Great Walking Trails
 • De trails brengen je op bijzondere plekjes.

Wandelen met kwaliteit

Waar gaat het om: National Trails zijn zestien langeafstandswandelingen door enkele van de mooiste landschappen die het Verenigd Koninkrijk te bieden heeft. Ze zijn door de overheid aangewezen en worden beheerd volgens een reeks kwaliteitsnormen die ze boven andere routes plaatsen. Je vindt de paden goed bewegwijzerd met het kenmerkende eikelsymbool. Elke route wordt verzorgd door een speciaal aangewezen trail manager, vaak met teams van vrijwilligers.

Engeland National Trails RonReizen algmeen Great Walking Trails
 • Hier wil je toch wandelen?

Zeven routes voor ons! 

Een onderdeel van de National Trails is het ‘Great England’s Walking Trails’-project dat zeven routes behelst die voor buitenlandse toeristen goed bereikbaar zijn en een breed scala aan belevingen bieden. Van het dramatische en mooie South West Coast Path tot aan het prachtige Norfolk Coast Path met zijn indrukwekkende hemel en geweldige wilde dieren. We nemen ze met je door. 

Engeland National Trails RonReizen Pennine Way Low Force
 • Betoverende plaatjes onderweg.

Korte trajecten

 • Engeland National Trails RonReizen Coastal path

  Verdeeld over de zeven trails zijn er 15 korte trajecten samengesteld, 2 per trail behalve voor de Pennine Way, daar zijn er drie voor gemaakt. Zo zijn er voor de Cleveland Way in North Yorkshire twee 3-daagse wandeltrips uitgezet. Loop je liever een paar dagen langs de restanten van de 135 kilometer lange ruim 2000 jaar oude Romeinse muur van keizer Hadrianus – Hadrian’s Wall Path – dan kun je bijvoorbeeld kiezen uit een 4-daagse Highlights of Hadrian’s Wall arrangement met onder meer een overnachting in het schitterende Langley Castle. 

Wandel het Hadrian's Wall Path 

Dit is een 84 mijl (135 km) lange National Trail die zich uitstrekt van kust tot kust in het noorden van Engeland: van Wallsend, Newcastle upon Tyne in het oosten tot Bowness-on-Solway in Cumbria aan de westkust. De route volgt de lijn van de Hadrianus Wall UNESCO World Heritage Site en loopt door enkele van de mooiste delen van Engeland – van glooiende velden en ruige grensgebieden tot bruisende steden – met tientallen fascinerende musea onderweg. Langs Romeinse nederzettingen en forten, biedt het bij elke stap op dit pad eeuwenoude geschiedenis en prachtige uitzichten. Verken Hadrian's Wall Path gedurende drie dagen, een week of zelfs langer.

Engeland National Trails RonReizen HWP - Cumbria - Bowness-on-Solway-43- Visit Lake District, Cumbria
 • Doe zeker stukjes van de beroemde Hadrian's Wall.

Loop stukjes van de langste

Het meermaals bekroonde South West Coast Path is de langste van Engelands National Trails. Het biedt 630 mijl (1.014 km) aan prachtige kustwandelingen rond het hele zuid-westelijke schiereiland.

De Trail begint bij Minehead in Somerset en loopt langs de kustlijn van Exmoor. Daarna loopt het verder langs de kust van Noord-Devon tot in Cornwall. Het volgt de gehele kustlijn van Cornwall, kruist de monding van de rivier de Tamar en gaat verder naar Devon. Na een tocht langs de zuidkust van Devon volgt hij de kustlijn van Dorset en eindigt uiteindelijk bij Poole Harbour.

Met zijn dramatische kustlandschap en adembenemende uitzichten over het omringende landschap en heidelandschap biedt het pad voor iedereen wat wils – de ervaren trekker op zoek naar een enorme uitdaging, de ontspannen wandelaar op zoek naar mooie wandelingen, een jonge backpacker op avontuur en het gezin dat graag de natuur wil verkennen.

Engeland National Trails RonReizen South West Coast Path Kynance Cove on the Lizard
 • De grillige kust leent zich bij uitstek voor mooie wandelingen.

Wandelen op de oudste

De iconische Pennine Way is doordrenkt van geschiedenis en doorkruist spectaculaire landschappen en strekt zich uit over 435 km door de wilde noordelijke hooglanden van Engeland.

De route volgt de Britse rotsachtige ruggengraat van de heuvels van het Derbyshire Peak District en de Yorkshire Dales, door de prachtige Swaledale Valley, over de North Pennines en over de Hadrian’s Wall in Northumberland naar de Cheviot Hills, eindigend in het Schotse grensgebied in Kirk Yetholm.

De Pennine Way was de eerste National Trail in Engeland en is een van de bekendste langeafstandswandelingen van het Verenigd Koninkrijk. 

Engeland National Trails RonReizen Pennine Way - Peak Distrcit - Curbar Edge
 • Curbar Edge in het Peak District van de Pennine wandelweg.
Engeland National Trails RonReizen Pennine Way - Peak Distrcit - south-front-in-spring
 • Het Chatsworth House, historie op de route.

Gevarieerde route

De Cleveland Way National Trail is een 109 mijl (175 km) lange wandelroute door prachtige en steeds veranderende landschappen en omgevingen. Je vertrekt vanuit de aantrekkelijke marktstad Helmsley en loopt door het inspirerende en adembenemende heidelandschap van het North York Moors National Park, alvorens de kust bij Saltburn-by-the-Sea te bereiken. Vanaf hier is het een visueel feest langs de kustlijn van North Yorkshire tot Filey, langs oude vissersdorpjes en levendige kustplaatsen.

De National Trail loopt door het beroemde smokkelaarsdorp Robin Hood’s Bay en de populaire badplaatsen Scarborough en Whitby – een van de beste kustplaatsen van Engeland en de thuisbasis van Whitby Abbey, de inspiratie voor Bram Stoker’s ‘Dracula’.

Engeland National Trails RonReizen Cleveland Way Cleveland Hills
 • De Cleveland Hills.

Historisch wandelen

De 102 mijl (164 km) lange Cotswold Way strekt zich uit van de typisch Engelse marktstad Chipping Campden tot de Romeinse stad Bath en bestaat al meer dan 40 jaar als langeafstandswandeling.

Langs de westelijke rand van de Cotswold Hills gaat de route door glooiende weiden, beukenbossen en honingkleurige dorpjes gebouwd van Cotswold steen.

Je verkent eeuwenoude commons in een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid, passeert neolithische grafheuvels, statige huizen en historische slagvelden. Het indrukwekkende pad langs de steile wanden van Cotswold biedt steeds wisselende uitzichten naar het westen naar de rivier de Severn en de Malvern Hills.

Engeland National Trails RonReizen Cotswolds Way
 • Glooiende weiden en bossen op de Cotswold Hills.
Engeland National Trails RonReizen Cotswald Way Broadway Tower
 • Broadway Tower.
Engeland National Trails RonReizen Cotswolds Way
 • Het heerlijke glooiende landschap van de Cotswold Way.

Het Norfolk Coast Path 

Deze route loopt door kustplaatsen en -dorpen, getijdenmoerassen vol wilde dieren, enorme zandstranden, prachtige bossen en indrukwekkende luchten, en is overwegend vlak en gemakkelijk om de weg in te vinden. Sterker nog, je zult moeite hebben om een wandeling te vinden waar je in slechts 135 km (84 mijl) meer gevarieerde landschappen passeert.

De National Trail loopt van Hunstanton in het westen tot Hopton-on-Sea in het oosten en loopt door de erfgoedkust van Norfolk binnen een Area of Outstanding Natural Beauty (AONB).

Engeland National Trails RonReizen Norfolk Coastal Path
 • Prachtige kliffen...
Engeland National Trails RonReizen Norfolk Coastal Path
 • ...en mooie getijdengebieden op het Norfolk Coastal Path.

Route vol geschiedenis

De North Downs Way National Trail doorkruist het zuidoosten van Engeland en biedt wandelaars 153 mijl (246 km) aan spectaculaire landschappen, pittoreske dorpjes en prachtige landschappen, gemakkelijk bereikbaar vanuit Londen.

De Trail loopt van Farnham naar Canterbury en de witte kliffen van Dover en loopt door twee Areas of Outstanding Natural Beauty (AONB), de Surrey Hills en de Kent Downs, en langs de beroemde Pilgrims Way van Winchester naar Canterbury – een van de beroemdste steden van Engeland.

Bij elke stap ontdek je geschiedenis: er zijn acht kastelen, drie kathedralen, drie aartsbisschoppelijke paleizen en talrijke statige huizen en tuinen in de nabijheid van het Trail.

Na een dag vol ontdekkingen kun je Engelse ales, op smaak gebracht met Kentish-hop, proeven in traditionele Engelse pubs en herbergen, of verfijnde wijnen uit een van de verschillende lokale wijngaarden proberen.

Engeland National Trails RonReizen North Downs Way
 • Laat je verrassen door de North Downs Way.

Wandelen light 2.0

Kortom: de National Trails zijn de paradepaardjes onder wandelpaden in Engeland, maar laat je dus vooral niet leiden door de indruk dat de tochten loodzwaar zijn. Het tegendeel is waar, alle trails zijn opgesplitst in kortere trajecten die deels over vlak of lichtglooiend landschap lopen en dus ook geschikt voor koppels en families met jonge kinderen voor wie wandelen niet perse de hoofdmoot van hun vakantie is. Vanwege de uitstekende verbindingen per vliegtuig, trein en boot en het feit dat veel Nederlanders tijdens de vakantie ook iets actiefs willen doen, is England’s Great Walking Trails een perfecte bestemming.

Engeland National Trails RonReizen Coastal path - Cromer Lighthouse
 • Maak een heerlijke trip nar Engeland en wandel af en toe een stukje van de beroemde National Trails.

Info

Meer over