De Sniezka: hoogste punt van het Reuzengebergte

TsjechiëHet Reuzengebergte: 3 must do’s

Het kroonjuweel van Tsjechië is natuurlijk Praag, maar in de schaduw van de hoofdstad floreert het Reuzengebergte: een van de grootste en mooiste nationale parken van Europa.

Het Reuzengebergte ligt op de grens van Tsjechië en Polen en is een schakel uit de bergketen Sudeten. Het gebied is zo’n veertig kilometer lang en ligt op dik duizend meter hoogte. Paradepaardje? De Snežka, een berg met een hoogte van 1.602 meter boven zeeniveau.

  • Het futuristische restaurant op de top van de Snežka.

1. De Snežka

Met zijn anderhalve kilometer hoogte is de Snežka een kleuter in vergelijking met zijn collega’s uit de Himalaya en de Alpen. Maar qua schoonheid en vermaak kan ‘ie prima aan ze tippen. Vooral de wandelroute naar de top van deze Tsjechische donder is gaaf.

Minder-mobielen: deze route kun je ook per kabelbaan doen

Trek een paar solide stappers aan en werk jezelf via rotspartijen en langs afgeschermde afgronden richting het futuristische restaurant aan de horizon. Onderweg kom je gezellige geiten tegen en op de top sta je zomaar op de grens tussen Polen en Tsjechië: fotomoment! Voor de minder-mobielen: deze route kun je ook per kabelbaan doen.

Nationaal park Krkonoše staat op de UNESCO-lijst.
  • De Pancava Waterval in Nationaal park Krkonoše.

2. Nationaal park Krkonoše

Dit grootse park vat eigenlijk heel het Reuzengebergte wel samen. Aandachtspunt nummero één de Snežka valt er stiekem ook onder. Maar bezoek ook vooral de 140 meter hoge Pancava waterval, de gigantische granietrotsen en de oneindige natuurreservaten.

In de winter is het nationale park Krkonoše een populair wintersportgebied. In de overgangszone van het groene gebied ligt het kleine stadje Špindlerův Mlýn. De bobsleebaan van anderhalve kilometer die hier pronkt is het hele jaar geopend, een absolute must do!

De rotspartijen van Adršpach zijn een lust voor het oog.
  • Rotstad Adršpach is zeer de moeite waard.

3. De rotsen van Adršpach

Rotsstad Adršpach past prima op een kwartetkaartje met Stonehenge, Paaseiland en de Hunebedden. Steenfetisjisten kijken hier hun ogen uit. En dat begint al als je door de toegangspoort op de eerste formaties afloopt.

De zandsteenrotsen van Adršpach hebben erg fraaie namen

De zandsteenrotsen van Adršpach hebben naast herkenbare vormen ook erg fraaie namen. Neem nou de Geliefden en hun Kus: twee lange rotsen die als een verliefd stel elkaar begroeten. Andere vedettes: Het Gerechtshuis, Suikerbrood en de IJsbeer. Je kunt een rondleiding krijgen door het park, maar op eigen houtje de boel verkennen is veel leuker (en spotgoedkoop).

Tekst: Oane Born

De beroemde Kus-rots van Adršpach.
  • De Geliefden en hun Kus.
Meer over