Wat een prachtig uitzicht.

ZwitserlandToptips voor je fietsvakantie in Zwitserland

Fietsen in de bergen. Genieten van waanzinnige vergezichten, prachtige natuur, supergezonde berglucht en onderweg relaxen bij gastvrije ondernemers. Voor wie een Zwitsers fietsavontuur aangaat hier negen prima tips om je fietsvakantie helemaal top te laten verlopen.
Fietsen in Zwitserland
  • Ook zo'n zin om te fietsen in Zwitserland. Met dit soort plaatjes wil dat wel.

Negen supertips voor je fietsavontuur in Zwitserland

1. Gepassioneerde gastheren/-vrouwen, inwoners die dol zijn op fietsen en profs die hun insidertips met je delen: op de site van het Zwitsers Verkeersburo kun je je alvast laten inspireren door middel van 12 fietsverhalen. Het maakt niet uit of je een plezier- of sportfietser bent: in Zwitserland schrijft iedereen zijn eigen fietsverhaal (www.MySwitzerland.com/zomerverhalen).

2. Met één klik de juiste fietstocht in Zwitserland vinden: dat kan op het handige platform van SchweizMobil, waar honderden fietsroutes in alle richtingen op te vinden zijn. Reisverslagen, weerberichten, veiligheidstips en kaartmateriaal, je vindt het er (www.schweizmobil.ch).

3. Spontaan zin om te gaan fietsen en geen fiets bij je? Huur het juiste materiaal online, via de app of rechtstreeks in een swissrent-shop. De keuze gaat van downhillfietsen via freeride- en crosscountry-modellen tot enduro-fietsen en het ‘gewone’ werk. Plus: beschermers, fietsaanhangers en andere fietsartikelen voor jong en oud (www.swissrent.com).

4. Een afsluitbare ruimte om de fiets te stallen, schoonmaak- en reparatiemogelijkheden, een (sporters)ontbijt, een lunchpakket en routetips van gelijkgestemden. Dit alles is mogelijk in de 84 Swiss Bike Hotels, die verspreid door heel Zwitserland te vinden zijn. Of je nou overnacht in een afgelegen berghut, een wellnesshotel, een stads- of familiehotel; de gecertifieerde Swiss Bike Hotels bieden de juiste service voor de fietser en zijn fiets (www.MySwitzerland.com/bikehotels).

5. In Zwitserland staat het openbaar vervoer ook ten dienste van wandelaars en fietsers. Als het te steil wordt, biedt het perfect georganiseerde openbaar vervoer de helpende hand. Trein, postbus, boot en kabelbaan brengen je naar het startpunt van de route of pikken je bij het eindpunt weer op. Dankzij de dagkaart voor de fiets kunnen bikers hun fiets meenemen op de meeste treinen en postbussen (www.sbb.ch/velo).

6. Nog super-actief? Ga dan op pad met een local. Wie een bijzondere (mountainbike)tocht wil beleven in Zwitserland, neemt contact op met een door Swiss Cycling Guide opgeleide MTB-gids. Deze enthousiaste mountainbikers weten de mooiste trails te vinden en delen graag hun uitgebreide kennis over de beste techniek en de omgeving. Via een speciale zoekmachine op de website van Swiss Cycling Guide is het eenvoudig een gids te vinden in de regio naar keuze (www.Swiss-Cycling-Guide.ch).

7. Onder de naam ‘Ride the Alps vinden vanaf komende zomer verschillende evenementen plaats waarbij sommige Zwitserse Alpenpassen alleen geopend zijn voor fietsers. Bestaande en nieuwe fietsevenementen maken deel uit van ‘Ride the Alps’, zoals het geliefde Alpenbrevet rondom het Gotthardmassief en de uitdagende parcoursen van Chasing Cancellara, waarbij amateurwielrenners het opnemen tegen regerend Olympisch kampioen Fabian Cancellara. De locaties en de data van de evenementen staan op www.MySwitzerland.com/ridethealps.

8. Naast de wereldberoemde Zwitserse zakmessen ontwikkelt Victorinox telkens weer innovatieve producten, zoals de BikeTool. Dit gereedschap is zo’n 10 centimeter lang en heeft een gewicht van nog geen 98 gram. Toch biedt het 12 functies voor kleine reparaties aan de fiets (www.victorinox.ch).

9. Even geen zin om zelf te fietsen? Na drie edities van de UCI Mountainbike World Cup vindt het wereldkampioenschap mountainbike plaats in Lenzerheide, van 4 tot 9 september 2018. De sporters strijden om de medailles in de disciplines downhill en cross country (DH en XCO) (www.lenzerheide2018.com).

Meer over