Via Claudia Augusta: de ideale Alpen fietsroute

ItaliëVia Claudia Augusta: de ideale Alpen fietsroute

Hou je van fietsen door een berglandschap, terwijl cultuur en natuur elkaar afwisselen? Wie, net als wij, wel houdt van een uitdaging, maar ook van een relaxte fietsvakantie, fietst deze route stroomafwaarts. En wie zijn fietskuiten toch nog op de proef wil stellen, kan er onderweg voor kiezen om diverse culturele locaties, met uitzicht op het dal, te bezoeken. In deze blog ervaar je de eeuwenoude route door Zuid-Tirol en ontdek je waarom dit deel van de Via Claudia Augusta fietsroute uitstekend geschikt is voor iedereen die van culturele en natuurlijke bezienswaardigheden houdt.
Fietsen langs de Etsch/Adige
 • Fietsen langs de Etsch/Adige

Oude handelsweg: populaire fietsroute in de Alpen

De oude Romeinse weg, Via Claudia Augusta, werd ruim 2000 jaar geleden door de Romeinen aangelegd. De weg was een belangrijke handelsroute en een culturele as tussen de verschillende regio’s van het Romeinse Rijk. Tegenwoordig is deze oude handelsweg een populaire fietsroute, die Duitsland, Oostenrijk en Italië met elkaar verbindt.
Uitzicht over de Ober Vinschgau vallei vanuit Bio Hotel Panorama
 • Uitzicht over de Ober Vinschgau vallei vanuit Bio Hotel Panorama

Via Claudia Augusta is opgesplitst in twee routes

De Via Claudia Augusta begint in Donauwörth (Duitsland) en splitst zich bij Trento (Italië) in twee routes. De eerste en historische route loopt via Verona naar de Po en eindigt in Ostiglia (Italië), de tweede en populairdere route eindigt aan de Adriatische Zee bij Venetië. Monique en haar partner Erik, van Travelsbymonique, fietsten in de herfst de route door Zuid-Tirol, Italië.

Via Claudia Augusta fietsroute door de Vinschgau vallei
 • Via Claudia Augusta fietsroute door de Vinschgau vallei

Mals/Malles: startpunt eerste etappe fietsroute

Wij beginnen onze fietstocht vanuit Mals/Malles, de hoofdstad van de vakantieregio Ober Vinschgau, dat op een hoogte van 1050 meter ligt. Door de aanwezigheid van een treinstation is Mals uitstekend bereikbaar en daarom ook praktisch als vertrekpunt voor de ‘Via Claudia Augusta’ door Zuid-Tirol.

Langs de Via Claudia Augusta prijken diverse kastelen
 • Langs de Via Claudia Augusta prijken diverse kastelen

Eerste etappe via alpenweide

Na een uitstekende overnachting in Bio Hotel Panorama, zijn we klaar voor onze eerste etappe. Met een strak blauwe lucht dalen we naar Laatsch/Laudes, waar we de ‘Via Claudia Augusta’ fietsroute oppakken. Al meteen tijdens de eerste kilometers over een alpenweide is het panorama links en rechts betoverend. Tijdens de afdaling merken we dat het, op deze vroege ochtend, geen zomer meer is. In Laatsch zien we dat het 11 graden is. Frisjes, maar daar zijn we op gekleed en voor ons een extra reden om in de herfst deze tocht te fietsen. Want dan zijn de temperaturen mild, terwijl de zonnestralen als een goudgele, gloed over het dal schijnen. 

Kasteeeltje in middeleeuws stadje Glurns Zuid-Tirol Italië
 • Middeleeuws stadje Glurns

Glurns/Glorenza

Met het kabbelende geruis van de rivier de Etsch/Adige rechts van ons fietsen we naar Glurns/Glorenza. Dit stadje is het Middeleeuws pareltje in de Venosta vallei. Glurns heeft een oud historisch centrum. Historisch gezien lag Glurns op een druk kruispunt langs de ‘Via Claudia Augusta’ en daarmee was het vroeger een belangrijk handelscentrum voor de zouthandel.

Biotop Pradersand
 • Biotop Pradersand

Natuurpark Biotop Pradersand

Verder op onze route ligt ‘Biotop Pradersand’. Een prachtige natuurpark met een idyllisch gelegen meer. Het natuurpark nodigt uit om aan de oever van het meer te picknicken, maar voor onze eerste bestemming hebben we nog wat kilometers te gaan, dus fietsen wij verder. We passeren diverse dorpjes en kastelen, waaronder Schloss Goldrain/Castello Coldrano in Laces. Maar onze aandacht gaat uit naar een andere bijzondere locatie die we beslist willen bezoeken. Daarvoor moeten we wel de nodige hoogtemeters overwinnen.

Kasteel Juval MMM
 • Kasteel Juval MMM

Juval

Op de route prijkt een bordje in de richting van het Schnalstal. Daar buigen wij even van de route af. Niet om in de richting van de Schnalstal gletsjer te fietsen, maar vlak voor die afslag ligt een juweeltje van een kasteel en museum: Juval. Voor we daar arriveren, moeten we eerst een pittige klim trotseren. Na twee pauzes onderweg arriveren we bij de ingang van kasteel Juval, het middeleeuws kasteel dat sinds 1983 de zomerresidentie is van de wereldberoemde bergbeklimmer Reinhold Messner.

Messner Mountain Museum project

Het Messner museum in Juval is een van de zes musea die deel uitmaken van het Messner Mountain Museum project, dat tot doel heeft om de relatie tussen mens en berg te verkennen. Het museum is gewijd aan het thema mythen en legenden van de bergen en toont onder andere de uitgebreide avonturenbibliotheek en Tibetaanse collectie van Reinhold Messner.

Partschines/Parcines eindpunt eerste etappe

In de namiddag arriveren we bij Design Hotel Tyrol, in  Partschines/Parcines. Een modern familiair hotel, waar een ongedwongen sfeer hangt. Een hike en bike hotel pur sang, inclusief diverse indoor en outdoor faciliteiten voor een aangenaam verblijf, ook als je (een dag) niet wilt wandelen of fietsen.

In Algund heb je een grandioos uitzicht over Meran
 • In Algund heb je een grandioos uitzicht over Meran

Meran: tweede etappe van de fietsroute

De volgende dag worden we wakker met weer een strakblauwe lucht. Met een aangename frisse start van een nieuwe fietsdag zetten we koers in de richting van Meran. Nog altijd fietsen we grotendeels langs de Etsch/Adige die inmiddels een brede, kolkende rivier is geworden. Vlak voor Meran, bij het dorpje Algund dalen we ineens een flink stuk met uitzicht op Meran. De route voert verder langs de stad Meran en daar buigen wij weer even van de route af, voor een bezoek aan Trauttmansdorff met haar botanische tuinen.

Trauttmansdorff palmenstrand
 • Trauttmansdorff palmenstrand

Botanische tuinen in Trauttmansdorff

Een bezoek aan Trauttmansdorff met haar botanische tuinen is zeker in de herfst een bezoek meer dan waard. Zorg wel dat je vroeg in de ochtend arriveert, of bestel je ticket online, om onnodig wachten aan de kassa te voorkomen. Want deze bijzondere locatie is zeer geliefd en mag inmiddels op zo’n 5 miljoen bezoekers per jaar rekenen. Onze kaartjes liggen al klaar. En voor we het weten lopen we over het wandelpad al slingerend omhoog door een aangename oase van uitheemse planten, bomen en bloemen en ervaren we een ongekende rust aan de rand van het levendige Meran/Merano.

Restaurant OW da Renato in Lana
 • Restaurant OW da Renato in Lana

De beste lasagne van de regio

We verlaten de tuinen vlak na het middaguur voor onze lunch in Lana, een dorpje op zo’n 5 kilometer van Meran. Daar heerst nog een duidelijk dorps karakter waar veel minder toerisme is, als bijvoorbeeld in Dorf Tirol of Schenna. In het centrum van Lana, bij Oberwirt da Renato nemen we plaats voor de lunch. Chef Renato serveert ons zijn lasagne, die door andere hoteliers wordt gekenmerkt als de beste lasagne van de regio. Terwijl de lasagne verrukkelijk smaakt proosten we op de geslaagde rit tot nu toe.

Obstbau museum in Lana
 • Obstbau museum in Lana

Tip: bezoek het fruitbouwmuseum in Lana

Na de lunch bezoeken we het fruitbouw museum, dat ook in Lana ligt. De fruitteelt en gereedschappen mogen dan misschien gemoderniseerd zijn, de pluk is, door de eeuwen heen, nog aldoor met de hand. Indrukwekkend is ook de informatie over de hoeveelheid appels die Zuid-Tirol levert. Italië blijkt na Amerika de grootste oplage ter wereld te leveren. Na dit bezoek vervolgen we de oude Via Claudia Augusta. Dat wil zeggen, dat we langs diverse appelgaarden in de richting van Nals fietsen en pas bij Vilpian de nieuwe route langs de rivier de Etsch/Adige oppakken. Het was een insider tip van de eigenaar van het Design Hotel Tyrol. Een terechte tip!

Hotel Weingut Stroblhof in Eppan an der Weinstrasse
 • Hotel Weingut Stroblhof in Eppan an der Weinstrasse

Hotel Weingut Stroblhof: eindpunt tweede etappe

Na een enerverende dag, vol indrukken en inzichten, arriveren we in de namiddag bij Hotel Weingut Stroblhof in Eppan an der Weinstrasse. Dit hotel ligt omringd door de eigen wijngaard. Vanuit onze hotelkamer kijken we vanaf ons balkon over de groente- en kruidentuin én de wijngaard naar de Dolomieten. Het karakteristieke hotel is naast een oase aan rust voor liefhebbers van een goed glas wijn en wellness, een ideaal vertrekpunt om te wandelen of te fietsen in de omgeving.

Kalternsee met wijnranken Zuid-Tirol
 • Kalternsee

De fietsroute naar Verona of Venetië

De Via Claudia Augusta loopt na Tramin an der Weinstraße, bij Trento, verder in de richting van Verona, naar de rivier Po of naar de Adriatische kust bij Venetië. Maar wij blijven voor dit fietsavontuur in Zuid-Tirol en fietsen de volgende dag naar het meer bij Kaltern/Caldaro. Dit meer de Kalternsee/lago die Caldaro, ligt verscholen tussen de wijndomeinen. Een eldorado voor wandelaars, fietsers en watersporters. Voordat we daar arriveren brengen we eerst nog een bezoek aan het Südtiroler Wijnmuseum in Kaltern. Het oudste wijnbouwmuseum van Italië.

Wijnproeverij bij Kellerei St. Pauls in Eppan an der Weinstrasse
 • Wijnproeverij bij Kellerei St. Pauls in Eppan an der Weinstrasse

Fietsen door de wijnstreek van Zuid-Tirol

Aan deze fietstocht, door de wijnstreek van Zuid-Tirol, mag een bezoek aan een 'Kellerei' niet ontbreken. Vanuit ons hotel in Eppan an der Weinstrasse hebben we twee wijncoöperaties bezocht. Kellerei Kurtatsch op een half uurtje rijden van het hotel en Kellerei St. Pauls in Eppan an der Weinstrasse. De uitleg is indrukwekkend. Door de bijzonderheden van de terroirs, de natuurlijke verscheidenheid aan locaties en hoogtes (300 tot 700 meter boven zeeniveau), de oriëntaties en bodems vindt elke druivensoort zijn optimale locatie.

 • Appelteelt in Vinschgau

Deze Alpen-fietsroute is voor iedereen

De route door Zuid-Tirol, van de Reschenpas in de richting van Bozen/Bolzano, volgt grotendeels de rivier de Etsch/Adige en gaat voornamelijk bergafwaarts. Dat maakt deze route bijzonder aangenaam voor iedereen die op een relaxte manier een paar dagen wil fietsen door Zuid-Tirol. Op deze route kun je genieten van prachtige natuur, rijke cultuur en heerlijke gastronomie die Zuid-Tirol te bieden heeft. Je kunt ook veel historische bezienswaardigheden bezoeken, zoals kastelen, kloosters, musea, en steden die getuige van het Romeinse verleden. Naast deze culturele schatten is de route ook rijk aan natuurschoon en een lust voor het oog, met de panoramische uitzichten op de omringende bergen. 

  De beste tijd om de route te fietsen

  De beste tijd om de Via Claudia Augusta te fietsen hangt af van je persoonlijke voorkeur en je fysieke conditie. Over het algemeen is de route het hele jaar door te fietsen, maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden:

  • In de lente en de herfst is het meestal mild en droog, en zijn er minder toeristen op de weg. De herfst voegt nog als extra’s aan deze route toe, de wijnoogst én het pluk seizoen van de vele appelsoorten die in Zuid-Tirol geteeld worden.

  • In de zomer is het meestal warm en zonnig, en zijn alle attracties en faciliteiten open. Het nadeel is dat het ook erg druk en heet kan zijn, vooral in de steden en in de dalen.

  Fietsverhuur langs de Via Claudia Augusta

  Er zijn veel fietsverhuurbedrijven langs de Via Claudia Augusta. Ook kan je met de trein of een shuttle busje eenvoudig je startpunt bereiken. Kijk voor meer informatie op de officiële website van de Via Claudia Augusta, waar je ook een interactieve kaart met alle fietsverhuur bedrijven langs de route vindt.

  Hotelkamer Bio Hotel panorama in Mals
  • Hotelkamer Bio Hotel panorama in Mals

  Accomodaties

  Er zijn veel verschillende soorten accommodatie langs de Via Claudia Augusta. Afhankelijk van je budget, voorkeur en behoefte, kun je kiezen uit hotels, pensions, appartementen, of campings. Kijk voor meer informatie op de site van Visit Zuid-Tirol. Wij verbleven in Bio Hotel Panorama in Mals, Design Hotel Tyrol in Partschines en Hotel Weingut Stroblhof.

  Meer over