Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl

DuitslandNoord-Duitse wandel- en fietsroute flink verlengd

De ‘Route van de Noord-Duitse romantiek’, die sinds 2018 bestaat, zal vanaf voorjaar 2024 een flink stuk worden uitgebreid, van 54 naar 285 kilometer. De fiets- en wandelroute in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, aan de Oostzee, zal worden verlengd tot Kaap Arkona op het eiland Rügen. Lees er hier meer over!

De route biedt een perfecte combinatie van ontspanning, natuur en culturele ervaringen. Wandelaars of fietsers kunnen altijd zelf een route uitstippelen, maar bij Mecklenburg Radtour kan via de handige Nederlandstalige webpagina Op het spoor van de romantiek ook een 7-daagse fietstocht met bagagetransport worden geboekt. De officiële openingsdatum van de uitbreiding van de route is 5 april 2024.

Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl landschap
 • Typerend landschap voor Mecklenburg-Vorpommern.
Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl informatiebord
 • Langs de route staan veel informatieborden.

250 jaar Friedrich

Aanleiding voor de uitbreiding van de route is de 250e geboortedag van de in Greifswald geboren schilder, graficus en tekenaar Caspar David Friedrich. Friedrich was een van de belangrijkste kunstenaars van de romantiek, samen met onder meer Philipp Otto Runge. Langs de route zijn veel bezienswaardigheden gewijd aan Friedrich en zijn metgezellen. Tijdens zeven reizen naar Rügen maakte Friedrich veel tekeningen en schetsen van het Rügense landschap.

Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl

De route begint bij Wolgast

De stadshaven van Wolgast, waar de route begint, heeft een indrukwekkende maritieme flair. Er zijn diverse passagiersschepen die excursies verzorgen. De bezoeker heeft een sensationeel uitzicht op de Petrikirche en het stadscentrum en de brug naar het eiland Usedom is imposant te noemen.

Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl Wolgast
 • Uitzicht op Wolgast.

De sprookjes van Runge

Het museum Rungehaus in Wolgast is het geboortehuis van de schilder en romantische kunstenaar Philipp Otto Runge, waar zijn leven goed gedocumenteerd is. Naast zijn schilderijen leverde Runge belangrijke bijdragen aan de kleurenleer en schreef hij de eerste sprookjes in Duitsland op. Het beroemdste sprookje, ‘De visser en zijn vrouw’, werd opgenomen in de Grimm-collectie.

Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl postzegel

De tapijten van de Freester vissers

In Freest, dat de grootste vissershaven van Mecklenburg-Vorpommern heeft, is het Heimatmuseum Freest de moeite waard, met een verzameling van voorwerpen die in het dagelijks leven van de plaatselijke vissers en boeren werden gebruikt o.a. de handgeknoopte tapijten van de Freester vissers, werelderfgoed dat getuigt van een uniek en bijna verloren gegaan ambacht.

Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl weefgetouw
 • Weefgetouw voor de tapijten van de Freester vissers.

Kliffen, zandstranden en een Duivelssteen

Vanuit Freest is het mogelijk om de veerboot naar Usedom te nemen. Je fietst over rustige paden over het eiland naar de oever van het meer. Lubmin heeft een breed zandstrand en dennenbossen om heerlijk in te wandelen. Bezoek ook eens de 350 meter lange pier van Lubmin. Op een wandeling langs de klifkust tussen Vierow en Lubmin kom je de Teufelsstein of Duivelssteen tegen, een mysterieus, grillig rotsblok.

Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl Duivelssteen
 • De Duivelssteen...

Thuishaven van de romantiek

In Ludwigsburg is het renaissancekasteel Ludwigsburg een bezoek waard. Leuk in combinatie met het natuurlijke strand of met een wandeling door het kustbos met zijn pijnbomen.

De regio rond Greifswald, Friedrichs geboorteplaats, is de thuishaven van de romantiek. De kloosterruïne Eldena en het bijbehorende park is een bekende excursiebestemming bij Greifswald en tevens het favoriete schilderobject van Friedrich. Het Caspar-David-Friedrich-Zentrum biedt rondleidingen en een permanente tentoonstelling over zijn werk. Het Pommersches Landesmuseum heeft een schilderijencollectie en originele werken van Friedrich, evenals werken van gerenommeerde schilders als Frans Hals, Philipp Otto Runge, Max Liebermann en Vincent van Gogh.

Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl ruime
 • Kloosterruïne Eldena.
Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl kasteel
 • Renaissancekasteel Ludwigsburg.

Bij Stralsund begint het nieuwe stuk van de route

Het startpunt van het nieuwe stuk route is UNESCO Werelderfgoedstad Stralsund, de poort naar het eiland Rügen.

Friedrichs beroemde schilderij ‘Landschap met regenboog’ (1810) is sinds 1945 spoorloos, maar er is in Putbus wel een uitkijkpunt aan het schilderij gewijd: Caspar-David-Friedrich-Sicht. Daar kun je genieten van het unieke uitzicht op het eiland Vilm en het omringende boddenlandschap.

Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl Stralsund
 • Hanzestad Stralsund.

Friedrichs beroemdste werk 

Via eventueel een uitstap naar het schiereiland Mönchgut, de charmante badplaatsen Göhren, Sellin en Binz kom je via havenstad Sassnitz uiteindelijk in Nationaal Park Jasmund, een indrukwekkende stopplaats en een plek waar Friedrich inspiratie opdeed voor zijn beroemde werk ‘Krijtrotsen op Rügen’.

Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl krijtrotsen
 • Krijtrotsen op Rügen.

Uitkijken over de Oostzee

Het Nationaal Park Centrum Königsstuhl organiseert van 19 tot 25 augustus 2024 de feestweek ‘Romantiktage auf dem Königsstuhl’. Gasten kunnen deelnemen aan inspirerende wandelingen en neoromantische kunstactiviteiten.

De Skywalk Königsstuhl is een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte. Het platform biedt een spectaculair uitzicht op de krijtkust, de Oostzee en de Königsstuhl, de grootste krijtrots.

Een bezoek aan de Skywalk is goed te combineren met een prachtige kliffenwandeling langs de Hochuferweg (12 km).

Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl koningsstoel
 • De beroemde Königsstuhl.

Bij Kaap Arkona stopt de route

Het eindpunt van de route is indrukwekkend Kaap Arkona, met zijn 43 meter hoge kliffen met vuurtorens, een navigatietoren en het voormalige kasteel Jaromarsburg.

Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl Kaap Arkona
 • Kaap Arkona.

Info

 • Duitsland MVP Mecklenburg-Vorpommern nieuwe route RonReizen.nl Stralsund

  Tijd voor romantiek: beleef het in 2024 in Mecklenburg-Vorpommern, dat met zijn witte krijtkusten, uitgestrekte bossen, pittoreske dorpjes en traditionele Hanzesteden een fijne bestemming is voor bezoekers uit Nederland die de rust willen opzoeken. Meer weten, ga dan naar www.romantik.vorpommern.de

Meer over