Frankrijk Autovrij fietsen over cols Michel Leijen RonReizen.nl

FrankrijkAutovrij de Tour-cols over fietsen

Deze zomer zijn enkele beroemde en beruchte Franse Cols gesloten! Nu ja, op een aantal zomerse dagen dan. De cols worden afgesloten voor auto’s en motoren. Fietsers kunnen dan de hele ochtend (van 09.00 tot 12.00 uur) ongestoord (en een stuk veiliger) naar boven fietsen en weer afdalen. Op uitnodiging van de regio Hautes Alpes mochten we de afgesloten cols deze zomer proberen. Op de fiets!

De VVV’s van Guillestre, de Queyras en die van Serre Chevalier Vallée Briançon – alle gelegen in de regio Hautes-Alpes – werkten samen om in de eerste week van juli 2023 enkele cols ’s ochtends af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Fietsliefhebbers hebben dan de mogelijkheid om gedurende 6 dagen de mooiste cols in de regio op te fietsen en af te dalen. De Col de l’Échelle, d’Izoard, du Granon, Agnel en de Galibier zijn dan volledig voor fietsers bestemd. Heerlijk!

Frankrijk Autovrij fietsen over cols Michel Leijen RonReizen.nl
 • Autovrij de cols over!

Veilig de cols over

Of je nu een beginnende fietser/ster bent of al ervaring hebt met het beklimmen van bekende Franse bergen, de sensatie om auto- en motorloos naar boven te fietsen is fantastisch. In de Tour de France van 2023 zagen we unieke beelden van louter wielrenners die de top van de Puy-de-Dôme beklommen… En zo voelt dat dus, rustig, alleen de wind hoor je nog, én het gezwoeg van andere fietsers… Meer niet. Zelfs het gefluit van de bergmarmotten is te horen. Geen piepende banden of groepjes motoren in een haarspeldbocht. Omhoog rijdend is dat erg prettig (je kunt nog eens van je lijn afwijken zonder gevolgen), maar vooral in de afdaling is het bijzonder fijn en een stuk veiliger.

Frankrijk Autovrij fietsen over cols Michel Leijen RonReizen.nl
 • Geen verkeer op de cols in de ochtend, hoe fijn is dat voor de sportieve fietser...

Stempels halen op de cols

De Col d’Izoard (schitterende omgeving); de Galibier (klassieker); de Col du Granon (mooi maar zwaar); de Col de l’Echelle (aanrader); Col du Lautaret (heerlijke opwarmer); de Agnel (zwaar, maar super mooi)… Met het speciale Passeport des Cols (verkrijgbaar bij de VVV’s) verzamel je op elke Col de stempel van je beklommen col. Het bewijs voor thuis dat je de col bedwongen hebt!

Frankrijk Autovrij fietsen over cols Michel Leijen RonReizen.nl
 • Vergeet niet je bewijs te halen!

1. Col d'Izoard

Tijdens onze testweek hebben wij de volgende cols gefietst. Vanuit Guillestre in de Queyras reden we via Arvieux de Col d’Izoard op en daalden af naar Briançon. Net over de top van de col vind je de Refuge Napoleon waar je heerlijk kunt lunchen en genieten van een fantastisch uitzicht. Vanuit Briançon kan je langs de Durance terugfietsen naar Guillestre om het rondje van ca. 80 kilometer af te maken.

Col de l'Izoard: (via Arvieux) 1041 m – gemiddeld 7% - lengte 14.4 km

Frankrijk Autovrij fietsen over cols Michel Leijen RonReizen.nl
 • Col de l’Izoard.

2. Col de Granon

Vanuit Briançon reden ons we de volgende dag een beetje warm door de Vallée de Serre Chevalier om vervolgens in het dorpje Chantemerle de Col de Granon op te rijden. Een prachtige (vooral als je tussen de bomen uit bent) weg omhoog naar de Refuge mt heerlijke lokale gerechten op de kaart (omelet, jambon, Bleu de Queyras). In 2022 sloeg Jonas Vingegaard op deze Col zijn slag in de Tour de France.

Col du Granon : 1049 m - gemiddeld 9,2% - lengte 11.5 km

Frankrijk Autovrij fietsen over cols Michel Leijen RonReizen.nl Col du Granon
 • Col du Granon.

3. Col du Galibier

Tot slot vertrokken we de volgende dag vroeg uit La Grave om de Col du Lautaret te gebruiken als opwarmertje voor de Col du Galibier. Een week of vier daarvoor was de top vanwege sneeuw nog niet open, maar nu konden we helemaal door naar de top van de col op 2642 meter hoogte! Fantastisch om dat zonder auto’s en motoren te kunnen doen. Ook de afdaling terug naar La Grave was – zonder auto’s en motoren – een genot.

Col du Galibier : 584 hoogtemeters vanaf de Col du Lautaret - gemiddeld 6,7% en 13,4% max - lengte 8.7 km

Frankrijk autovrij de cols over Michel Leijen Ronreizen.nl
 • Col du Galibier.

Auto- en motorvrije dagen in 2024

De exacte data voor 2024 worden begin volgend jaar bekend gemaakt. Deze dagen vallen in juli en augustus. Zo rond dezelfde data als in 2023 (3 juli: Col de l'Echelle, 4 juli: Col d'Izoard, 5 juli: Col Agnel, 6 juli: Col du Galibier en 7 juli: Col du Granon). We houden je op de hoogte!

Frankrijk autovrij de cols over Michel Leijen Ronreizen.nl

  Accomodaties

  • Frankrijk autovrij de cols over Michel Leijen Ronreizen.nl

   Voor een fietstocht over de genoemde cols verbleven wij in: 

   Briançon: Auberge de la Paix in de oude Citadel, top plek, goed en sfeervol hotel met goede keuken. Parkeren lastiger want buiten de Citadel (5 min. lopen). Info op https://www.hotel-aubergedelapaix.com

   In Guillestre in Le Queyras sliepen we in het eenvoudige doch schone en vrolijke Hotel Le Catinat Fleuri. Met zwembad, op loopafstand van oude centrum en met een kleine camping. https://lequeyras.com/offres/le-catinat-fleuri-guillestre-fr-3260098/

   In Serre Chevalier overnachtten we in het luxe Grand Hotel nabij het oude centrum. Prima kamers, comfortabel en luxe, met zwembad. Natuurzwembad op loopafstand. https://grandhotel.fr/ete/

   Bovenop de Col du Lautaret sliepen we in het eenvoudige maar door de locatie speciale hotel Lautaret Lodge. De eigenaar is fietsliefhebber en vriend van de Franse wielrenner Romain Bardet. https://www.lautaret-lodge.com 

   Voor een zeer speciale slaapplaats moet je bij de Refuge du Galibier zijn. Bijna op 2600 meter hoogte met restaurant en bar én souvenirshop. In de zomer van 2023 weer geopend met nieuwe en enthousiaste eigenaren. Hier slapen betekent wakker worden boven op een berg. En wat voor berg! https://www.refugedugalibier.fr/index.php/fr/ 

  Tips

  • Frankrijk autovrij de cols over Michel Leijen Ronreizen.nl

   Reis

   Als je je eigen fiets meeneemt blijft de auto (elektrisch of niet) toch de meest praktische manier om in de Alpen te komen. Met de trein betekent veel overstappen en dat is met fiets én bagage niet handig. Met het vliegtuig gaat een stuk sneller. Wij vlogen met KLM van Amsterdam naar Turijn en waren na de landing in ca. 2 uur met de (huur)auto in Briançon. De fiets mee in het vliegtuig is dan weer iets minder handig (met gevaar op beschadiging) maar ter plaatse zijn goede e-bikes of ‘gewone’ racefietsen te huur.

   Fietshuur (mountainbikes en racefiets) én arrangementen met gids en begeleiding. Kundig, goed materiaal en prima tarieven. https://www.guil-ebike.com

  Handige websites

  Meer over