Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl

FrankrijkMooi fietsen in Frankrijk: la Vélobuissoinnière (2)

Frankrijk is een ideaal fietsland met prachtige routes. Heerlijk op de pedalen uitkijken over een gevarieerd landschap met dromerige dorpjes. De fietsroute la Vélobuissonnière is een nieuw pareltje en de route was niet voor niets een van de genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar. RonReizens fietsgoeroe Bert Sitters belicht in de rest van de route in dit tweede deel.

We pikken de route weer op in Le Mans. Een stad die veel meer is zo blijkt dan de 24 uur van... Le Mans geniet wereldwijde bekendheid door de races. Maar de stad is echter ook op andere dagen een bezoek meer dan waard. 

Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl Le Mans
 • Le Mans.

Veel historie in Le Mans

Het oude stadsdeel van Le Mans verheft zich hoog boven het riviertje de Sarthe met dikke verdedigingsmuren en een tunnel als stadspoort. Op een hoog punt wijzen de dikke torens van de kathedraal naar de hemel. De kerk is gebouwd tussen de 11e en 15e eeuw. Opmerkelijk is de compositie van romantiek en gotiek. Met een lengte van 135 meter is dit een van de grootste kerken van Frankrijk. De kathedraal is gewijd aan de Julianus, de patroonheilige van Le Mans. In de avonduren geeft de verlichting een feestelijke glans.
 

Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl Le Mans
 • Dikke stadsmuren bij de oude stad.
Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl kathedraal
 • De kathedraal van Le Mans.

Fietsstad bij uitstek

Het is heerlijk slenteren op de keitjes in de kleurrijke, oude stad met de vele kleine winkeltjes en bijzondere restaurantjes. Uit eten gaan is hier een feest. Het nieuwere centrum is eveneens aantrekkelijk: ook op de fiets. 


Lees ook: 

het eerste deel van Berts tocht door Frankrijk

Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl terras
 • Een terrasje vind je zo in Le Mans.

Fietsen langs de rivier

Bij Le Mans loopt een stukje fietspad langs de Sarthe. De rivier is inmiddels een stuk breder en ook bevaarbaar. Wel moeten de schepen op diverse delen door sluizen via een parallelkanaal.
 Bij Fillé is een recreatiestrook op de kop tussen de Sarthe en het begin van het kanaal voor een waterval. De schoepen van de watermolen draaien nog altijd driftig om koren te malen. Het water spat alle kanten op.

Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl rivier
 • De Sarthe wordt steeds breder.
Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl molen
 • Hier wordt het graan gemalen...

Handig

Afwisselend fietslandschap

De route gaat opnieuw over kleine weggetjes door een wisselend en golvend landschap met klimmen en dalen. Voornamelijk van de rivier af, maar bij Noyen-sur-Sarthe komen we de waterstroom weer even tegen. Het bijna niet anders, maar ook hier siert een watermolen met forse afmetingen het landschap. 

Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl Noyen sur Sarthe
 • De Sarthe bij Noyen.
Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl watermolen
 • Geen kasteel maar een watermolen...

Verlaten landschappen met af en toe een dorpje

Bij Malicorne-sur-Sarthe nemen we afscheid van de rivier. In de laatste watermolen op onze route zijn kunstenaars getrokken. Ze hebben het oude gebouw een frisser aanzien gegeven. De rivier buigt hier af naar het westen. Er volgt een wat verlaten landschap met soms een klein dorpje. Veel winkels zijn inmiddels verdwenen. Als laatste blijft in de regel de bakker open, want Fransen kunnen niet zonder hun dagelijkse verse stokbroden. Een nieuwe trend is echter de stokbrodenautomaat.

Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl wegwijzer
 • De route blijft uitstekend bewegwijzerd.

La Flèche: levendig stadje

In dit dunbevolkte gebied steekt het toch niet al te grote stadje La Flèche af als een levendig streekcentrum aan het riviertje Le Loir. Niet te verwarren met grote zus Loire. Over het water met een fontein kijken we uit op het kasteel. De stad geniet in Frankrijk bekendheid door de militaire academie. De poort in de lange muur is in de regel gesloten, maar soms mogen de tuinen bezichtigd worden. 
De camping met zwembad blijkt populair onder Nederlanders. Een frisse duik kan ook vanaf een groot strandbad even buiten het stadje. 


Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl dorp
 • La Flèche aan le Loir

De Loire komt in zicht

We gaan treintje spelen, want de VéloBuissonière voert over een voormalige spoorbaan naar Baugé. We merken dat we in de buurt van de Loire komen, want de kastelen worden imposanter. Dit geldt ook voor het kasteel van Baugé uit de 11e eeuw. René I van Anjou deed vanuit dit optrekje zijn jachtpartijen. Een bezoek in het kasteel brengt ons in de riddertijden van weleer.

Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl kasteel
 • Der kastelen worden steeds fraaier.
Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl kasteel
 • Het kasteel van Baugé.
Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl expositie
 • De expositie neemt je mee terug naar de riddertijd.

Steeds meer water...

De sporen van bosbranden zijn zichtbaar, maar het landschap verandert in wetlands. Diverse plassen zijn afgesloten als natuurgebied, maar in een ander meer mogen we zwemmen. Er zijn simpele huisjes te huur en een foodtruck serveert pizza’s.

Tip van Bert

 • Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl

  Saumur-Champigny


  De Loire staat bekend om de excellente wijnen. De allerbeste wijnen komen uit een klein gebied rond Saumur. 
De wijnstokken van Saumur-Champigny staan op zanderige, kleiachtige bodem en grind. Deze soorten bodems bieden wijnen met verschillende karakters en wijnen van uitzonderlijke kwaliteit. De belangrijkste druivenrassen zijn de chenin blanc voor witte wijn en cabernet franc voor rode wijn. Ook de mousserende wijnen hebben de erkenning AOC Saumur-Champigny. Je kunt de kelders bezoeken in de rots onder het kasteel:
 https://www.saumur-champigny.com/fra/video-pour-decouvrir-le-saumur-champigny-vous-etes-plutot 

  
Restaurants hebben vaak speciale dagschotels. Je treft ze op de krijtborden voor de deur. 

Schitterend slotakkoord! 

De blik op Saumur aan de overkant van de Loire biedt een denderend slotakkoord. De rivier met de zandbanken en de stroomversnellingen wordt al vele jaren met rust gelaten. Zo is de Loire een voorbeeld van een rivier zoals een rivier moet zijn. Zonder aanpassingen voor de scheepvaart, want de Loire kent geen beroepsscheepvaart. De waterstroom haar gang laten gaan heeft een verbluffend resultaat en maakt het plaatje met de stad en het kasteel compleet. 
Ineens fietsen we niet meer alleen, want de Loire trekt fietsers uit alle werelddelen aan. Wij zijn bepaald niet de enigen die genieten. Naast ons terras staan tal van bepakte fietsen. Wat een eindpunt! 

Wil je meer fietsverhalen lezen van Bert? Klik dan hier

Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl wegwijzers
 • Nog maar 3 kilometer naar het fraaie slotakkoord...

Info

 • De Vélobuissonnière is 250 kilometer lang en is goed bewegwijzerd.
 De route loopt voor een belangrijk deel in het departement Sarthe. 
Er zijn diverse klimmetjes. Zie je daar tegenop, dan is een e-bike handig. 
Onderweg zijn regelmatig campings. De meeste zijn eenvoudig, maar er zijn ook riante campings met een zwembad. 
Er zijn voldoende hotels, chambres d’hotes en andere overnachtingsmogelijkheden.
 Frankrijk kent voor accommodaties voor fietsers het kwaliteitslabel accueil-vélo:  https://nl.francevelotourisme.com/accueil-velo

  Op de route zijn onderweg zeven kantoren voor toeristeninformatie. Deze zijn in de regel centraal gelegen in het stadje en staan goed aangeven: Office de Tourisme. Vaak weet men daar veel. Let op de sluitingstijd gedurende de lunch. De lunch is heilig in Frankrijk.


  Alençon en Saumur zijn goed per trein bereikbaar.
 In de buurt van de route zijn tussen Alençon en Le Mans diverse stations met opstapmogelijkheden.
 Tussen Le Mans en Saumur gaat ieder uur een bus met een rek achterop voor vier fietsen. Deze bus stopt o.a. in La Flèche.
 In de regionale treinen kunnen fietsen mee en is fietsvervoer gratis. Je kunt niet reserveren. Voor de TGV moet je reserveren. Zie informatie over fiets en trein in Frankrijk
: www.france.fr/nl/bereid-je-reis-voor-naar-frankrijk/met-fiets-op-trein

  Er is een geprinte kaart in een handige brochure. Deze staat ook online: https://www.francevelotourisme.com/sites/default/files/inline-files/CARTE_TOURISTIQUE_2022_FINAL_BD2.pdf

  Voorzieningen onderweg staan met pictogrammetjes aangegeven.
 

  Track en hoogteprofielen vind je hier: https://nl.francevelotourisme.com/fietsroute/la-velobuissonniere Op deze site kun je ook voorzieningen aanklikken.

  
Er is eveneens deze site: https://www.sarthevalley.com/not-to-be-missed/the-velobuissonniere/ Op deze site vind je o.a. campings langs de route. 


Meer over