Frankrijk fietsen fietsroute Bert Sitters RonReizen.nl

FrankrijkMooi fietsen in Frankrijk: La Vélobuissoinnière (1)

Frankrijk is een ideaal fietsland met prachtige routes. Heerlijk op de pedalen uitkijken over een gevarieerd landschap met dromerige dorpjes. De fietsroute la Vélobuissonnière is een nieuw pareltje en de route was niet voor niets een van de genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar. RonReizens fietsgoeroe Bert Sitters belicht in twee delen deze geweldige fietsroute.

La Vélobuissonnière is een aantrekkelijke fietsroute met veel variatie. 

De Loire komt aan bod, de ongetemde rivier. Onderweg genieten van de Franse keuken vergezeld van de wijnen uit de streek. Of ontdek het oude deel van de stad Le Mans. Maar, we beginnen de route in Alençon. 

Startpunt Alençon

Alençon is een aantrekkelijke stad om deze fietstocht te beginnen. De stad kent een rijk verleden als residentie van de hertogen van Normandië. Alleen de imposante toegangspoort van het kasteel herinnert aan de gloriejaren van de hertogen. Lange tijd deed het monument dienst als gevangenis. Het is heerlijk dwalen door de oude straatjes. Op diverse punten vallen middeleeuwse huizen met sierlijk vakwerk in het oog.

Frankrijk fietsen route Bert Sitters RonReizen.nl Alencon
 • Alençon.
Frankrijk fietsen route Bert Sitters RonReizen.nl Alencon

De basiliek mag er zijn

Absolute blikvanger is de flamboyante basiliek Notre Dame uit de 16e eeuw in de onmiskenbare gotische stijl. Het zonlicht, dat via de glas-in-lood-ramen naar binnen valt, brengt een warme gloed in het godshuis. Ook de beroemde romanschrijver Honoré Balzac deed in de gemoedelijke stad veel inspiratie op. Er was wat verpaupering, maar laatste jaren is veel keurig opgeknapt.

Frankrijk fietsen route Bert Sitters RonReizen.nl Alencon
 • Er is veel opgeknapt in Alençon.

Charmante fietsroute

Door stad kruipt het riviertje de Sarthe zich een weg. Op onze fietstocht volgen we voornamelijk dit romantisch stroompje door het groen. 
Kruipdoor-sluipdoor fietsen we de stad uit over smalle paadjes. Later worden dat rustige weggetjes. La Buissonnière kent weinig echte fietspaden, maar de kleine weggetjes dwars door nietige dorpjes met nauwelijks verkeer hebben ook hun charmes.

Lees ook: 

het tweede deel van Berts fietstocht door Frankrijk

Frankrijk fietsen route Bert Sitters RonReizen.nl fietsroute
 • Prachtige weggetjes....

Af en toe klimmetjes

Het begin is vlak, maar daarna volgen le Alpes Mancelles met korte, maar stevige klimmetjes. 
In een afdaling moeten we stevig in de remmen voor het hobbelend wegdek op een smal en eeuwenoud bruggetje over de Sarthe. Er zullen er nog vele volgen.

Frankrijk fietsen route Bert Sitters RonReizen.nl heuvels
 • Het vlakke land wordt al snel heuvelachtig.
Frankrijk fietsen route Bert Sitters RonReizen.nl

  Een van de mooiste Franse dorpen

  We naderen Saint-Céneri-Le-Cérei, dat prijkt op de lijst van mooiste Franse dorpen. Het romaanse kerkje met de fresco’s is uit de 11e eeuw. In de 19e eeuw ontdekten bekende Franse schilders dit droomplekje. In de Auberge des Soeurs Moisy treffen we op muren de afbeeldingen van onder andere Corot en Courbet. We ervaren met eigen ogen wat deze meesters der kunst aantrok. 
Saint-Céneri-Le-Cérei is een geliefde stop voor een lunch, maar verwacht hier zeker geen stromen bezoekers.

  Frankrijk fietsen route Bert Sitters RonReizen.nl afdaling
  • Afdalen richting St. Ceneri.

  Nog meer mooie dorpen

  Ook Saint-Léonard-des-Bois trekt wat toerisme, maar ook hier in bescheiden mate. De camping ligt net buiten de kom van het dorp met leuke plekken aan het water. Gemakkelijk om proviand in te slaan of uit eten te gaan. De schappen van le Cave à Bière puilen uit met bijzondere biertjes. 
Fresney-sur-Sarthe haalde in 2021 de tweede plaats bij de verkiezing van het favoriete dorp van de Fransen. Het mooiste plekje is aan de overkant van de rivier opkijken tegen de rotswand van de voormalige citadel.

  Frankrijk fietsen route Bert Sitters RonReizen.nl uitzicht
  • Zicht op Saint-Leonard-des-Boise.
  Frankrijk fietsen route Bert Sitters RonReizen.nl biergrot
  • Bijzondere biertjes te over in La Cave a Biere.
  Frankrijk fietsen route Bert Sitters RonReizen.nl dorp
  • Fresnay sur Sarthe.

  Handig!

  De mooiste brug van de fietsroute

  Wij kiezen het oude romaans bruggetje over de Sarthe bij Beaumont uit de mooiste op de Vélobuissonnière. Zoals in veel Franse dorpen staan de meeste winkels in de oude kern leeg. 
Opmerkelijk is wel de fonkelnieuwe fietsenzaak Beaumont Ville. In de etalage staat een Neomouv.
 De fietsenfabrikant uit La Flèche brengt sinds 20 jaar met succes e-bikes op de Franse markt en langzamerhand ook daar buiten. 
Gelukkig is Café des Arts tegenover de kerk nog altijd open. Dorpscafés bieden vaak nog een indringend beeld van het leven op het Franse platteland. 

  Frankrijk fietsen route Bert Sitters RonReizen.nl brug
  • De brug...

  Fietsen langs de rivier

  In de rivieren lijken soms een soort kastelen te staan. Het zijn echter uit de kluiten gewassen watermolens. De zee aan ruimte werd gebruikt als opslag van het graan. 
Tussen alle eenvoud is er de glorie van oude landhuizen. 
We kruisen weer een paar keer de rivier. Een keer is het bruggetje zo smal dat we naast onze fiets moeten lopen.

  Wil je meer fietsverhalen lezen van Bert Sitters? Klik dan hier

  Frankrijk fietsen route Bert Sitters RonReizen.nl watermolen
  • Geen kastelen maar watermolens.

  Info

  • De Vélobuissonnière is 250 kilometer lang en is goed bewegwijzerd.
 De route loopt voor een belangrijk deel in het departement Sarthe. 
Er zijn diverse klimmetjes. Zie je daar tegenop, dan is een e-bike handig. 
Onderweg zijn er regelmatig campings. De meeste zijn eenvoudig, maar er zijn ook riante campings met een zwembad. 
Er zijn voldoende hotels, chambres d’hotes en andere overnachtingsmogelijkheden.
 

   Frankrijk kent voor accommodaties voor fietsers het kwaliteitslabel accueil-vélo. https://nl.francevelotourisme.com/accueil-velo

   Op de route zijn onderweg zeven kantoren voor toeristeninformatie. Deze zijn in de regel centraal gelegen in het stadje en staan goed aangeven: Office de Tourisme. Vaak weet men daar veel. Let op de sluitingstijd gedurende de lunch. De lunch is heilig in Frankrijk.


   Alençon en Saumur zijn goed per trein bereikbaar.
 In de buurt van de route zijn tussen Alençon en Le Mans diverse stations met opstapmogelijkheden.
Tussen Le Mans en Saumur gaat ieder uur een bus met een rek achterop voor vier fietsen. Deze bus stopt o.a. in La Flèche. 
In de regionale treinen kunnen fietsen mee en is fietsvervoer gratis. Je kunt niet reserveren. Voor de TGV moet je reserveren. Zie informatie over fiets en trein in Frankrijk: 

   https://www.france.fr/nl/bereid-je-reis-voor-naar-frankrijk/met-fiets-op-trein

   Er is een geprinte kaart in een handige brochure. Deze staat ook online: https://www.francevelotourisme.com/sites/default/files/inline-files/CARTE_TOURISTIQUE_2022_FINAL_BD2.pdf

   Voorzieningen onderweg staan met pictogrammetjes aangegeven. 
Een track en hoogteprofielen vind je hier: https://nl.francevelotourisme.com/fietsroute/la-velobuissonniere Op deze site kun je ook voorzieningen aanklikken. 


   Er is eveneens deze site: https://www.sarthevalley.com/not-to-be-missed/the-velobuissonniere/ Op deze site vind je o.a. campings langs de route.

  Meer over