Duitsland noordelijke Zwarte Woud wandelen/citytrip RonReizen.nl

DuitslandHeerlijk wandelen in het Zwarte Woud

Het Noordelijke Zwarte Woud heeft in januari 2024 het predicaat Kwaliteitsregio voor Wandelen in Duitsland gekregen van de Duitse Wandelvereniging. Er zijn ruim 1.400 gemarkeerde wandelroutes met goede bewegwijzering, prachtige paden en afwisselende natuur. En er zijn leuke stadjes om te bezoeken!

Het Noordelijke Zwarte Woud is een fantastische vakantiebestemming. Een walhalla voor wandelaars, fietsers en andere levensgenieters die houden van natuur, valleien, wijn, lekker eten en wellness. Hou je van citytrips? Laat je dan in betoveren door de vakwerkstadjes Calw en Nagold met veel historie, gezellige terrasjes, boetieks en restaurants. 

Duitsland noordelijke Zwarte Woud wandelen/citytrip RonReizen.nl Calw
 • Mooie stadjes tijdens je wandeltochten in het noordelijke Zwarte Woud.

Wandelen hoog boven het woud

Op de Sommerberg vind je het boomtoppenpad met uitzicht over het Zwarte Woud. Je wandelt tussen de boomtoppen hoog boven de grond en kijkt vanaf de 40 meter hoge uitkijktoren in de verte. Even verderop vind je de 360 meter lange Wildline over de Bärenklinge. Vanaf deze hangbrug geniet je op 60 meter boven het dal van een prachtige panorama.

Duitsland noordelijke Zwarte Woud wandelen/citytrip RonReizen.nl boomtoppenpad
 • Het boomtoppenpad bij de Sommerberg.

De toppers onder de wandelpaden

Bad Teinach is het ideale vertrekpunt voor natuurwandelingen in het noordelijke Zwarte Woud. Hier starten de premium wandelpaden: Der Teinacher en het Wasser, Wald und Wiesenpad. Als je vanaf het Teinachtal omhoogkijkt, ontdek je de kasteelruïne van Zavelstein die vroeger waakte over de vallei. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over heuvels en valleien.

Duitsland noordelijke Zwarte Woud wandelen/citytrip RonReizen.nl Teinacher
 • Der Teinacher.

Op de fiets in het Zwarte Woud

In het Noordelijke Zwarte Woud vind je ook tal van goed bewegwijzerde fietstochten. De twee rivierfietspaden Nagoldtal-Radweg en Enztal-Radweg kunnen worden gecombineerd tot een rondrit die indrukwekkend mooi is. In elk dorp vind je wel een e-bike-verhuur en oplaadpunten. 

Duitsland noordelijke Zwarte Woud wandelen/citytrip RonReizen.nl fietsen
 • Je kunt ook geweldig fietsen in het Zwarte Woud.

Na rust komt reuring

Het Noordelijk Zwarte Woud kent twee verschillende natuurgebieden: het weiderijke Heckengäu en het diepe Zwarte Woud. Het hele gebied strekt zich uit van Baden-Baden in het westen en Calw in het oosten en van Pforzheim in het noorden tot Alpirsbach in het zuiden. De startpunten van vele routes bereik je eenvoudig per bus of auto. Maar, ben je na al die natuur en rust weer toe an wat reuring, wissel dan je wandelavonturen af met een bezoek aan Calw of Nagold.

Duitsland noordelijke Zwarte Woud wandelen/citytrip RonReizen.nl Monbachtal
 • Monbachtal.

Calw: een stadspareltje in het Zwarte Woud

In de Nagold-vallei ligt Calw, een klein vakwerkstadje in het hart van het Noordelijke Zwarte Woud. Het is uitgeroepen tot Kleine Stadsparel door Tourism Marketing Baden Württemberg. Het centrum van Calw ligt ingebed tussen steile hellingen: stad en natuur gaan naadloos in elkaar over. De marktplaats met veel historische vakwerkhuizen is idyllisch mooi. Bezoek het gezellige Café Goldmund en het Herman Hesse Museum over de bekende schrijver die hier is geboren. Calw stond ooit eens bekend om zijn leerlooierijen waarover wordt verteld in het Leerlooierijmuseum.

Duitsland noordelijke Zwarte Woud wandelen/citytrip RonReizen.nl Calw
 • Calw.

Boek een stadstour

Het Schnauferhuis op Unteren Ledereck is het mooiste vakwerkhuis van de stad. Hier begint ook een van de beroemdste en mooiste gastronomische routes in het Zwarte Woud. Het water-, bos- en weidepad is een 14 kilometer lange rondwandelroute die je meeneemt door diverse natuurlandschappen en langs historische bezienswaardigheden zoals de Steiger. Tip: boek een historische stadstour in Calw, zo gaat het stadje nog meer voor je leven.

Duitsland noordelijke Zwarte Woud wandelen/citytrip RonReizen.nl gastronomie
 • Gastronomie onderweg...

Wandel door historisch Nagold

Het kleine stadje Nagold heeft een historisch marktplein in het centrum. Het eerste wat opvalt is de Alte Post, een 300 jaar oud vakwerkhuis waarin een uitstekend restaurant is gevestigd. In de 19e eeuw was het een postkantoor annex hotel voor handelsreizigers, wandelaars en prominente gasten zoals koning Frederik van Württemberg. Vanaf hier bezoek je de vele mooie winkels zoals Schoenenhuis Raaf, Mode & Café Reichert 1850, Grüninger schoenenwinkel en outletwinkels zoals Digel of Betty Barclay.

Duitsland noordelijke Zwarte Woud wandelen/citytrip RonReizen.nl Nagold
 • Nagold.

Veel variatie in Nagold

Het Kleb Nagold Stadspark is een heerlijke hide-away om te wandelen en te ontspannen. Er zijn veel leuke cafés en restaurantjes in Nagold. De oude kasteelruïnes van Hohennagold torenen hoog boven de stad uit. Het  7-bergenpad loopt hier ook langs, een pittige wandeltocht rond Nagold en haar heuvels. Met een lengte van 22 kilometer kun je deze opdelen in twee etappes waarbij je overnacht in het stadje.

Duitsland noordelijke Zwarte Woud wandelen/citytrip RonReizen.nl Nagold
 • Veel vertier in de omgeving van Nagold.

Info

 • Duitsland noordelijke Zwarte Woud wandelen/citytrip RonReizen.nl Bergeweg

  Op de website www.mein-schwarzwald.de vind je uitgebreide informatie over het populaire gebied. Veel bezienswaardigheden liggen juist in het noordelijke deel van het Zwarte Woud, dus dat scheelt flink wat kilometers vanuit de Benelux. Je doet er zo’n 5 uur over, met auto of trein. Hier vind je veel tips over het gebied, wandeltochten, fietstochten, campings en thermen.

Meer over