Duitsland Rijn

DuitslandFietsen met Bert langs de Romantische Rijn

De Rijn is vaak bezongen. Op z'n mooist is de lange rivier echter tussen Keulen en Rüdesheim. De Romantische Rijn heet dit stuk door het dal, met wijnranken en burchten tegen de hellingen. Op het water bewegen zich salonboten. De dorpen en stadjes aan de oevers mag je met recht romantisch noemen. Langs de rivier loopt een fietspad. Tijd voor een reisje langs de Rijn. Niet met een schuit, maar met Bert Sitters op de fiets!

Ik heb het in Keulen horen donderen! Een denderend geraas hamert op onze trommelvliezen. Het is echter niet afkomstig van onweer, alhoewel de hemel zwart is en er wat nattigheid valt, maar van een trein die pal naast ons op de stalen kolos over de Rijn met de naam Hohenzollernbrücke bonkt. Het vlechtwerk van het metalen afscheidingwerk tussen het fietspad en de trein is gevuld met miljoenen liefdessloten. Je hangt een slot met beide namen erop, gooit de sleutels in de Rijn en het zit goed met de relatie: in tijden van lief en leed.

Duitsland fietsen Romantische Rijn Bert Sitters RonReizen.nl
 • Fietsen langs een ontelbare hoeveelheid slotjes op de brug in Keulen.

Zicht op de Keulse Dom

De man te paard aan de overzijde van de brug is niemand minder dan keizer Wilhelm 1, de eerste en op een na laatste Keizer van het herenigde Duitsland in 1871. Vanaf de overzijde lijkt de massieve maar sierlijke steenklomp van de Dom ons toe te kijken. De bouw duurde maar liefst 632 jaar, maar er staat dan ook wat. Niet alleen status en schoonheid, maar vooral stabiel. Tijdens de bombardementen In de Tweede Wereldoorlog ging 96% van het centrum van Keulen tegen de vlakte. Ondanks veertien treffers bleef het godshuis fier overeind tussen de puinhopen.

Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Dom Keulen
 • De Keulse Dom bleef tijdens de oorlog fier overeind...

Veel mooi-weer-fietsers langs de Rijn

De lucht trekt op en de zon laat haar gezicht zijn. Bij mooi weer krijgen meer fietsers het idee om langs de Rijn te fietsen en plaats te nemen in een Biergarten. Een populair drankje is een Radler: citroenlimonade opgeschuimd met wat bier. Het fietspontje over de het zijriviertje de Sieg is nog een echte, ouderwetse gierpont zonder motor. De waterstroom en de boom van de schipper brengen het vaartuig aan de overkant. Naast het pontje is het veerhuis met groot terras. In vroeger tijden zat de pontjesbaas hier te drinken, tot zich nieuwe klanten aandienden. 

Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl wegwijzers
 • De route is uitstekend bewegwijzerd.

Bonn aantikken...

Aan de overkant van de Rijn ligt Bonn. Deze stad was van 1949 tot 1999 hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, maar na de hereniging van beide Duitslanden trok de regering naar Berlijn. Bonn vreesde een leegloop, maar er kwam nieuwe werkgelegenheid. Bovendien bleven 8.000 van de 18.000 ambtenaren. Graffiti van de markante van kop van Ludwig van Beethoven op een muur langs de Rijn herinnert ons eraan dat de beroemde componist van Vlaamse afkomst in Bonn het eerste levenslicht zag.

Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl graffiti beethoven Bonn
 • Beethoven in Graffiti...

Zevengebergte: voormalige vulkanen

Ooit rommelde het langs de Rijn. De roodgloeiende lava stroomde vanuit de kraters naar beneden, want het Zevengebergte is van vulkanische oorsprong. De kegels van de vulkanen steken nog boven de Rijn uit. De bekendste top is de Drachenfels (Drakenrots). Schrik niet, want de vulkaan spuugt al miljoenen jaren geen vuur meer. 

Duitsland fietsen Romantische Rijn Bert Sitters RonReizen.nl Drachenfels
 • De Drachenfels in het Zevengebergte.

Kastelen en forten langs de Rijn

Veel kastelen langs de Rijn - op deze route vind je er al zo'n zestig! - zijn robuuste verdedigingswerken, maar Schloss Drachenburg lijkt er meer voor de sier. De riante villa is dan ook pas uit de 19e eeuw. Het is een flinke klim om naar boven te fietsen, maar het stokoude tandradbaantje is een aardig alternatief: terug in de tijd. Soms voert de route ons even van de Rijn weg. Achter een oude stadspoort staan we ineens midden in een decor dat uitstekend zou passen in een nostalgische film, zoals het marktplein van Erpel met de terrasstoeltjes. 

Duitsland fietsen Romantische Rijn Bert Sitters RonReizen.nl slot
 • Schloss Drachenburg.
Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Erpel
 • Het fraaie Erpel.
Rons tipRons tip

Fietsen kunnen mee aan boord van de salonboten van KD, Köln-Düsseldorfer. Een leuke afwisseling met fietsen. Je kunt bijvoorbeeld stukken terugvaren van Rüdesheim naar Keulen. Vanaf het dek heb je weer een geheel ander zichtveld dan op de fiets langs de oevers. De fietst mee aan boord kost 2,80 euro. Meer weten? Zie www.k-d.com

De Rijn als verdedigingslinie

De Rijn was vaak een verdediginglinie. Ooit vormde de rivier al de noordgrens van het Romeinse Rijk. In september 1944 probeerden de geallieerden met de moed der wanhoop de brug bij Arnhem in te nemen, maar operatie Market Garden mislukte catastrofaal. Op 7 maart 1945 viel de beschadigde spoorbrug bij Remagen wel in Amerikaanse handen. Tien dagen later zakte de brug alsnog de Rijn in. Er waren inmiddels al voldoende Amerikaanse troepen aan de overkant. Een pontonbrug was snel gelegd. Het veroveren van deze brug wordt gezien als de definitieve inleiding naar het einde van het tijdperk Hitler. De brug is nooit meer hersteld, maar de restanten op de oevers staan nog overeind.

Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl brugrestanten Remagen
 • De restanten van de brug bij Remagen.

Moezel en Rijn komen samen 

Bij Koblenz stromen de Moezel en de Rijn samen. Geflankeerd door een bombastisch monument van natuurlijk niemand minder dan keizer Wilhelm I. Aan de overzijde van de Rijn lijkt Fort Ehrenbreitstein dreigend op ons neer te kijken. Ehrenbreitstein is een van de grootste nog bestaande vestingssystemen uit de 19e eeuw in Europa. Niemand heeft het ooit gedurfd om dit Pruisische bolwerk aan te vallen. Een kabelbaan brengt ons met fiets en al over de Rijn naar boven.

Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Koblenz
 • Koblenz komt in zicht.
Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl monument
 • Een bombastisch monument van Wilhelm 1.

Wijn en ham langs de Rijn

Na Koblenz vernauwt het dal zich. Ook het water krijgt minder ruimte en gaat sneller stromen. Vanaf de oever horen we het gepuf van volgeladen schepen die zich stroomopwaarts bewegen. Het is nog ochtend. De zon doet pogingen om door de dichte laag nevel boven de Rijn te priemen. Het levert een fotogeniek schouwspel op. Ondertussen wachten de druiven tegen de hellingen op hun zonnestralen om te rijpen. Bij Boppard lijkt het eindelijk te lukken. Bopparder Hamm staat op de muur tussen de wijnranken. Die onthouden we. Boppard is een van de vele romantische wijnstadjes langs de Rijn. De Bopparder Hamm stelt niet teleur. 

Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Ham
 • Hier rijpen de druiven voor de trots van Boppard: Bopparder Hamm.

Bier en wijn

 • Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl biergarten Koblenz

  De Rijn staat bekend om de wijn, maar ook een bezoek aan een Biergarten (biertuin) is populair.
Een paar aanbevelingen: 


  Grissini Restaurant in Keulen. 
Eigenlijk te stijlvol om het een Biergarten te noemen, maar wel een schitterende locatie met uitzicht op de Dom, de Rijn en de spoorbrug. Maak kennis met Kölsch: het stadsbiertje van Keulen. Voordeel is dat het tappen aanzienlijk minder tijd vergt dan een Duitse pilsje. 


  Biergarten Am Deich in Neuwied. 
Eenvoudige tent aan de Rijnkade. Neem plaats op een ligstoel op een strandje aan het water. Behalve bier ook hapjes met Pommes (friet). 


  Königsbacher Biergarten in Koblenz. 
Een uitgestrekte en populaire biertuin langs de Moezel bij het Deutsches Eck. De tuin staat bekend om Bratwurst mit Kartoffelsalat. Meer Duits kan het niet. 


Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl biergarten
 • Luieren bij de Biergarten am Deich.

De rivier vraagt stuurmanskunst

Vanaf het fietspad langs de oever volgen we de steeds grilliger Rijn. Het vergt wat stuurmanskunst voor de schippers achter het roer op de schepen. Voor ons zijn de vele bochten fraai, maar voor de roerganger is het voortdurend opletten, want voor je het weet strandt het schip op een zandbank. Nog linker zijn de rotsen in de Rijn.

Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl bochten in de Rijn
 • De vele bochten zijn een uitdaging voor de schippers...

De beroemde Lorelei-rots

Het gevaarlijkste punt is de scherpe bocht om de Lorelei-rots. De Rijn versmalt zich hier tot slechts 113 meter, maar is wel 25 meter diep. Door de gluiperige stromingen is hier menig schip vergaan. Volgens de sage zat hier een schone maagd op de rots. Zij kamde zingend met een gouden kam haar weelderige haarbos en leidde hier de aandacht van menige schipper af. Niemand minder dan Heinrich Heine heeft hier een vaak bezongen gedicht op gemaakt. 

Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Lorelei
 • De beroemde Lorelei rots.

Overnachten

Mooie afsluiter in Rüdesheim

De Rijn kent veel pareltjes, maar Rüdesheim slaat alles. Hoog boven het steegje de Drosselgasse met de rij aan Weinstubes en de wijnranken op de helling toornt het Niederwalddenkmal. Het monument is 38 meter hoog en herinnert aan de tijd van alweer keizer Wilhelm 1 toen Duitsland een werd en Frankrijk wist te verslaan. Flaneren door het operetteachtige Rüdesheim zelf beneden aan de Rijn is een climax op het einde van onze fietstocht. 

Duitsland fietsen Romantische Rijn Bert Sitters RonReizen.nl standbeeld
 • Het bekende Nierderwalddenkmal.
Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Rudesheim
 • Rudesheim.

Info

 • De fietsroute van Keulen naar Rüdesheim is 170 kilometer.
 Keulen ligt op 230 kilometer van Utrecht.


  De fietsroute is onderdeel van de 1500 kilometer lange Rijnfietsroute de Eurovelo 15 van de bron in Zwitserland naar de Monding in Hoek van Holland.
 De route is geheel bewegwijzerd. Zie www.rijnfietsroute.eu

  Je kunt vanaf Rüdesheim gemakkelijk met de fiets mee terug in regionale treinen naar Keulen. 


  Voor meer toeristische informatie 

  www.romantischer-rhein.de

Germany's Top River Routes

 • Duitsland fietsen Romantische Rijn Bert Sitters RonReizen.nl

  De Romantische Rijn is een van de fietsroutes langs Duitse rivieren van 
Germany’s Top Rivier Routes https://www.riverroutes.de/nl.html

  Coverfoto: Andreas Pacek/Romantischer Rhein Tourismus GmbH

Duitsland Rijn fietsen Bert Sitters RonReizen.nl logo River Routes
  Meer over