Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl

DuitslandFietsen met Bert door Osnabruck e.o.

Osnabrück ligt op nog geen 80 kilometer van de Nederlandse grens. Toch geniet deze levendige stad in ons land nauwelijks bekendheid. Kloppend hart is de Altstad met knusse straatjes vol bijzondere winkeltjes en leuke koffietentjes. De fiets is de ideale wijze om Osnabrück te ontdekken, want de stad ligt op een kruispunt van fietsroutes door het Osnabrückerland. Onze fietsgoeroe Bert Sitters neemt je mee.

Osnabrück staat in Duitsland bekend als de Vredesstad, want hier maakten katholieken en protestanten een einde aan hun godsdienstoorlog, die dertig jaar duurde. 

Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Markt
 • Gezellige terrassen op de Markt.

Stad in puin

 "Toen ik na het verbranden van mijn boeken, het verliezen van mijn staatsburgerschap en meer dan 15 jaar afwezigheid na de oorlog voor het eerst terugkeerde naar mijn geboortestad, vond ik haar niet meer terug. De stad was een puinhoop geworden, waarin ik verdwaalde toen ik de straten van mijn jeugd zocht..."

Dit was de eerste indruk van de Osnabrückse schrijver Erich Maria Remarque, toen hij na de oorlog terugkeerde naar de stad van waaruit hij door de nazi’s was verbannen.

Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl altstadt
 • De stad is na de oorlog in ere hersteld...

Vrede en tolerantie in Osnabrück

Gelukkig is Osnabrück daarna keurig opgebouwd en zijn historische gebouwen in oude staat hersteld. Remarque vormt een onlosmakelijk onderdeel van het thema vrede dat Osnabrück hoog in het vaandel heeft staan. De kritische schrijver is auteur van de aangrijpende anti-oorlogsroman 'Van het westelijk front geen nieuws'. In 1933 ging dit meesterwerk tijdens de boekverbrandingen in opdracht van Joseph Goebbels in vlammen op. Remarque was toen uit Duitsland vertrokken. Op de Markt is tegenover het monumentale stadhuis het Erich Maria Remarque Friedenszentrum met de permanente expositie 'Unabhänigkeit-Toleranz-Humor'.

Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl
 • Het stadhuis.

Onderhandelen in plaats van strijden

Osnabrück straalt vrede echter al eeuwen langer uit. Van 1618 tot 1648 was Duitsland gedompeld in een bloedige burgeroorlog tussen katholieken en protestanten. In de Vredeszaal van het laatgotische stadhuis op de Markt van Osnabrück vonden de strijdende partijen de weg naar vrede door met elkaar te onderhandelen in plaats van te vechten. Deze Vredeszaal is nog steeds in dezelfde staat als in de tijd van de langdurige gesprekken. Aan de muren prijken de portretten van de deelnemers. We kunnen zo naar binnen lopen. De deur is ’s morgens vroeg al van het slot.

Sfeervolle Altstadt

In de kronkelstraatjes en steegjes van de Altstadt snuiven we overal de sfeer van Unabhänigkeit-Toleranz-Humor. Dit oude deel van de stad is na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog zo veel mogelijk in oude staat hersteld. Achter bonte vakwerkgeveltjes lonken bijzondere winkels, zoals L’Artiste. Een winkel vol bijzondere cadeaus met een uiteenlopend aanbod met ook speelse luchtballonnen, bonte hangmatten, kunstkerstbomen en jongleurattributen.

Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl winkel
 • Cadeauwinkel L'Artiste.

De Poppendokter

Al meer dan 125 jaar houdt de poppendokter hier spreekuur. Heeft dochtertjelief ontroostbaar verdriet door een beschadigde pop, dan is hier alle leed snel voorbij. We krijgen hier ook het aanbod om onze haren laten knippen.

Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl poppendokter
 • Ook de Poppendokter is hier gehuisvest.

Overal lekkere koffie in Osnabrück

Terwijl we rondfietsen over de steentjes in de Altstadt komt overal de geur van vers gebrande koffie ons tegemoet. We bevinden ons in een waar walhalla voor koffieliefhebbers. We hoeven de kleine koffiebranderijtjes niet op te zoeken, want ze komen vanzelf wel op ons af. De zitjes lokken ons om plaats te nemen om te genieten van het overweldigende aanbod van aroma’s. Behalve de nauwe straatjes van de Altstadt kent Osnabrück ook sfeervolle pleinen met belangrijke gebouwen.

Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl koffietentje
 • Aan koffietentjes geen gebrek!

Eten en drinken

 • Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl koffiebrander

  Het centrum puilt uit van de leuke horecabedrijven. Je zult geen moeite hebben om een leuk terras op de Markt of een van de andere pleinen vinden. Bert geeft de volgende tips. 

  Koffie: Barösta Kaffeerösterei

  Osnabrück kent een ruime keuze aan koffietentjes, maar Barösta springt er duidelijk boven uit. Tussen de balen met koffie geniet je van een klassekoffie met uitzicht op het proces van het branden van de koffie. De zaak sluit om 18:00 uur 

  Terras: Spielplatz Osnabrück

  Rond dit speelterrein zijn tentjes met leuke terrassen en trendy eethuisjes, zoals Henne CaféBar en de Grüner Jäger Kneipe. Terwijl de kinderen druk spelen, zitten de ouders op het terras. 

  Bier: Hausbrauerei Rampendal

  Het lokaal tapt echt versgebrouwen bier. Vanachter een glazen wand zie je het brouwproces. Je hebt de keuze uit Spezial, Hell en Weizen. Open vanaf 17:00 uur. 

  Eten 

  Je kunt genieten van gerechten uit vele landen op onze aardbol, maar waarom geen Duitse keuken? 

  Romantik Restaurant Hotel Walhalla

  Je kunt in stijl plaats nemen in de David Lounge met in de zomer ook plaatsen in de tuin. Wat dacht je van Medaillons von Schweinefilet/Wildkräuter-Krüste/ Glasiert Rübchen/Schmorrkartoffeln? 

  Restaurant Weinkrüger

  Ook hier staan Duitse gerechten op de menukaart, maar het is hier aanzienlijk goedkoper. Zin in een: Wildpfanne mit Sahnegoulash von Wild, Kartoffelknödel, Waldpilze uns Preiselbirne? 

  Let op! Op zondag zijn veel horecazaken gesloten, maar is nog altijd keuze.

Indrukwekkende kerk

Tussen het stadhuis en de terrassen op de Markt pronkt de St-Marienkirche. De oudste delen van de gotische hallenkerk dateren uit 1173. Vanaf 1543 is de kerk een protestants godshuis. Voor bruidsparen is een speciale ingang met indrukwekkende versierselen. De figuren zijn kopieën, maar de originele bevinden zich in de kerk.

Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Kerk
 • De Marienkirche.

Ook de dikke en de dunne mag er zijn

Door de tolerantie in de stad kon de katholieke gemeenschap zich na de reformatie handhaven in het protestantse Osnabrück. Hier geen schuilkerk, maar een dominante massieve klomp van natuursteen als katholiek bolwerk. De torens van de dom zijn niet symmetrisch, maar in Osnabrück heeft men het over de dikke en de dunne toren. De dom heeft een onmiskenbaar romaans karakter, hoewel ramen in de dikke toren gotische vormen hebben. Hoe rijk de gemeenschap is komt wel tot uiting in de overdadige collectie van kunstschatten in de schatkamer.

Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Dom
 • De dikke en de dunne, oftewel: de Dom.

Ook de kunstschilder was tegen de oorlog

In het Museumsquartier Osnabrück hangt een uitgebreide collectie van de Joods-Duitse schilder Felix Nussbaum, die in Osnabrück het levenslicht zag. Nussbaum was aanvankelijk een volgeling van Vincent van Gogh, maar zijn stijl veranderde. Wat Remarque deed met de pen, deed Nussbaum met de penseel: zich keren tegen de oorlog. In de nazitijd vertrok hij naar België, maar ook dat land werd door Hitler bezet. De schilder stierf in 1944 in Auschwitz.

Overnachten

 • Overnachtingstips van Bert 

  Romantik Walhalla 

  Prachtig viersterren-hotel achter een oude gevel van een vakwerkhuis. Het hotel is echter eigentijds ingericht. In de Altstadt. 

  DOM-Hotel

  Goed en vriendelijk driesterren hotel. Centraal gelegen. 

  Ibis Budget

  Eenvoudig, maar keurig en efficiënt ingericht. Bij het station en het Radstation. 

Het 'verborgen' riviertje

De Hase. Als een slang kronkelt het stadsriviertje zich door de binnenstad. Soms verborgen achter de huizen en op een andere plaats door het groen. Op diverse plaatsen is over de Hase heen gebouwd. Meest markante plek is het kunstwerk van de pompende wasvrouw. De plaats waar vroeger arme vrouwen voor een habbekrats de kleren wasten van welgestelde dames.

Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl rivier
 • De Hase kronkelt door de stad.
Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl beeld
 • Beeld van het Wasvrouwtje.

Ontdek ook de omgeving

Het centrum van Osnabrück is klein, maar op deze postzegel valt zoveel te zien en te beleven. Voordeel van een kleine binnenstad is dat we er ons snel thuis voelen. Toch gaan we er uit om ook delen van het Osnabrückerland op de fiets te ontdekken. De fietswegwijzers wijzen ons eenvoudig vanuit het hartje stad het groen in. Er is een geweldige keuze. Al met al een hele leuke bestemming om te bezoeken dus en hieronder geef ik je nog wat tips om de omgeving te ontdekken! 

Fietsroutes

 • Een paar voorbeelden om de omgeving te verkennen: fietsen naar het sprookjeachtige vakwerkstadje Bad Essen

  Een Kneippkuur in Bad Iburg

  Langs het riviertje de Hase, een molentocht, of langs prehistorische graven: vanuit Osnabrück zijn 62 verschillende fietsroutes mogelijk door het golvende Osnabrückerland. De totale lengte van deze routes bedraagt 2800 kilometer. 

  De toeristische dienst van het Osnabrückerland heeft een handig gidsje met al deze fietsroutes. www.osnabruecker-land.nl/beleven-zien-doen/fietsen-in-het-osnabruecker-land

Duitsland Osnabruck fietsen Bert Sitters RonReizen.nl fietstocht
 • De omgeving nodigt zeker uit tot mooie fietstochten.

Info

 • Osnabrück ligt 80 km ten oosten van de Nederlands grens en is gemakkelijk bereikbaar via de Autobahn A30, die aansluit op de Nederlandse A1. 

  De stad is ook uitstekend met de trein te bereiken. Om de twee uur rijdt een rechtstreekse Intercity in vier uur van Amsterdam naar Osnabrück. In deze trein bevindt zich een Bordbistro voor een hapje en een drankje onderweg. Het personeel serveert de gerechten op keurige bordjes en schenkt de wijn uit in een echt glas. Genietend aan de lunch gaat de wereld achter het venster aan je voorbij. In deze trein is ruimte voor veel fietsen. Jouw eigen fiets kan dus gemakkelijk mee. Voor de fiets moet je wel reserveren, maar je bent dan ook gegarandeerd van een genummerde fietsplaats. www.nsinternational.com

  Fietsverhuur 

  Je kunt in Osnabrück uitstekend een fiets huren in het Radstation pal naast het Hauptbahnhof (Centraal Station). Het Radstation heeft een groot assortiment fietsen te huur. Ook e-bikes, fietsen met een lage instap, aanhangfietsjes voor kinderen, etc. Je kunt hier ook je eigen fiets bewaakt stallen.  

  Fietsenzaak 

  Een goede fietsenzaak met uitgebreide werkplaats in het centrum is https://zweirad-roewer-osnabrueck.de/ 

  Osnabrück neemt deel aan het project 'Geheim over de grens' (www.geheimoverdegrens.nl). 

  Informatie over Osnabrück en het Osnabrücker Land www.osnabrücker-land.de 

  Het toeristeninformatiecentrum vind je in de Bierstrasse. 

  Deze productie is mogelijk gemaakt dank zij het fonds Interreg van de EU.

  Meer over