Israël wandelen in de nacht RonReizen Nabi Musa

IsraëlWandelen onder de volle maan in Israël

Wanneer de zon ondergaat en de dag verandert in nacht komen de maan en de nachtdieren tevoorschijn. Het maanlicht weerkaatst op stenen, meren en valleien. Wandelen door landschappen die verlicht worden door een volle maan is een unieke ervaring. In de woestijnen en bergen van Israël zul je betoverd worden tijdens deze bijzondere wandelingen. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Een huilende wolf in de verte; de zoete, stoffige geur van de woestijn in de nacht en de uitgestrekte sterrenhemel boven eeuwenoude vergezichten. Als je ’s nachts op pad gaat worden je instincten aangescherpt. Je zicht, gehoor, maar ook je reukvermogen passen zich aan. Nachtwandelingen in Israël met volle maan hebben ook voordelen, waaronder de koelere temperaturen. 

Israël wandelen in de nacht RonReizen volle maan
 • Wandelen met volle maan door natuurgebieden in Israël, prachtig!

9 x nachtwandelen

Israël is gezegend met veel divers natuurschoon. Neem de helderwitte kalksteen van de Judea-woestijn of het glinsterende water in het Meer van Tiberias. Ook 's nachts in het volle maanlicht is het prachtig. Hier negen  van de meest bijzondere wandelingen die ’s nachts in Israël gemaakt kunnen worden met volle maan. 

Israël wandelen in de nacht RonReizen Tiberias meer en stad
 • Het meer van Tiberias en de stad in avondlicht.

's Nachts in natuurreservaat

1. Nahal Chavarim 

In de Negev-woestijn in het zuiden van Israël ligt een van de drie officiële Israëlische natuurreservaten die ’s nachts geopend zijn. Hierdoor is het voor bezoekers mogelijk om een nachtelijke wandeling te maken. De wandeling door de Chavarim-rivierbedding combineert de glooiende heuvels en valleien met het unieke ecosysteem van planten en dieren in een woestijn. De wandeling begint bij de overblijfselen van een oude bron van de Nabateeërs. Deze relatief korte wandeling van drie kilometer geeft je een goede indicatie wat dit spectaculaire gebied te bieden heeft. 

Israël wandelen in de nacht RonReizen Melkweg
 • 's Nachts in de woestijn heb je ook zicht op de Melkweg!

Van de Druzen tot aan het strand

2. Daliat el-Carmel to Habonim Beach 

Deze wandeling begint in het Druzendorp Daliat el-Carmel in het noordelijk gelegen Karmel-gebergte. Het pad loopt bergafwaarts, door dorpen en zelfs bananenvelden totdat je het natuurreservaat Habonim Beach bereikt. Het strand van Habonim wordt beschouwd als een van de mooiste mediterrane stranden van Israël, bekend om zijn schelpen en een overvloed aan dieren in het wild. Het wordt aanbevolen om de reis van zestien kilometer te beginnen na een ontspannen avondmaaltijd bij de Druzen, te wandelen tot in de vroege ochtenduren en dan uit te rusten op het strand tot de zon opkomt. 

Israël wandelen in de nacht RonReizen Habonim Beach
 • De zon komt op bij Habonim Beach.

Wandelen over het strand

3. Haifa to Atlit 

Voor een gemakkelijkere strandwandeling in het Karmel-gebied begin je bij Haifa's Student Beach en loop je naar het zuiden langs deze verborgen kustlijn tot je de 'Shayetet 13', Israëls Navy Seal-basis in de stad Atlit bereikt. De zandwandeling is een tien kilometer lange route langs het water, van waaruit je de glinsterende golven kunt bewonderen en maanlicht weerkaatst ziet worden op de Middellandse Zee. Bij het eindpunt heb je prachtig uitzicht op een beroemde dertiende-eeuws kruisvaarderburcht.

Israël wandelen in de nacht RonReizen kruisvaardersburcht
 • Aan het einde van je wandeling vanaf het strand zicht op de kruisvaardersburcht.

Je komt wit terug! 

4. Nahal Pratsim-Sodom Mountain 

Loop langs deze buitengewoon poederachtige mergelrots van acht kilometer aan de voet van de berg Sodom boven de Dode Zee, waar het Bijbelse verhaal van Sodom en Gomorra zich zou hebben afgespeeld. Wandel langs de rivierbedding in de kloof tussen de torenhoge plateaus en kom uiteindelijk aan bij wat liefkozend bekend staat als de 'Meelgrot'. 

Twee dingen zijn zeker: 1) schoon kom je niet terug. Je zal onder komen te zitten met wit krijtachtig poeder, en 2) dit is een wandeling die strikt verboden is op regenachtige dagen, maar fantastisch is voor een nachtelijke hike bij volle maan. 

Israël wandelen in de nacht RonReizen grot
 • Een bezoekje aan de Meelgrot staat ook op het nachtprogramma...

Wandelen langs een enorme krater

5. Parsat Nekarot-Makhtesh Ramon 

Deze cirkelvormige route van zeven kilometer leid je langs de Saharonim kreekbedding en een van de rotsplateaus van de Ramon-krater (afhankelijk van het pad dat je kiest). Deze ontzagwekkende krater in de Negev-woestijn is de grootste in zijn soort ter wereld, met een lengte van veertig kilometer en een diepte van vijfhonderd meter. Ook al wandel je 's nachts slechts een klein deel, je zult versteld staan van de sterrenhemel die in dit afgelegen gebied te zien is. Versteende zeeschelpen zijn te vinden in de bodem van de kreek, wat je eraan herinnert dat dit ooit de bodem was van een enorme oceaan. 

Israël wandelen in de nacht RonReizen Ramon Krater
 • Nietig ben je, uitkijkend over de enorme krater...

Schildpadden en grotten

6. Tel Achziv to Rosh Hanikra 

Deze gemakkelijke nachtwandeling van zes kilometer, die net ten noorden van Nahariya begint, volgt het rotsachtige strand helemaal vanaf de oude nederzetting Achziv, noordwaarts naar de zeegrotten van Rosh Hanikra, langs de strandpromenade en paden. Langs de route ontdek je baaien, lagunes en getijdenpoelen. Dit is een broedplaats voor zeeschildpadden tijdens de lente- en zomermaanden, dus blijf in die seizoenen op de boulevard. Rosh Hanikra staat bekend om zijn spectaculaire grotten. Deze grotten, op de grens tussen Israël en Libanon zijn gelegen aan de kust van de Middellandse Zee.  

Israël wandelen in de nacht RonReizen Rosh Hanika grotten
 • Rosh Hanika, spectaculaire grotten aan het einde van je nachtwandeling.

Uitzicht op de Dode Zee

7. Nahal Kidod, Arad 

Deze korte nachtwandeling in de wildernis van de woestijn van Judea, begint in de wijk Rotem in Arad en daalt af naar de bedding van de Kidod-rivier. Onderweg passeer je een eeuwenoud waterreservoir, watervallen en grotten voordat je de Moav-uitkijkpost beklimt voor een uitzicht op het vallende licht over de heuvels beneden en het laagste punt op aarde: de Dode Zee. De wandeling van zeven kilometer duurt twee tot vier uur en zal je verliefd doen worden op het unieke heuvelachtige woestijngebied. 

Israël wandelen in de nacht RonReizen Moav uitkijkpunt
 • Vanaf de Moav uitkijkpost kijk je uit over het laagste punt van de aarde, de Dode Zee.

Wandelen door de geschiedenis

8. Mitzpe Tiberias to Yardenita 

Deze wandeling, die is onderdeel van het Israëlpad (Israel National Trail), begint met uitzicht op de maan die schijnt over het Meer van Tiberias en eindigt met een duik in de Jordaanrivier, waar volgens de overlevering Jezus gedoopt zou zijn door Johannes de Doper. Deze mooie route van twaalf kilometer is een wandeling door de geschiedenis: een unieke ervaring.

Israël wandelen in de nacht RonReizen vallende ster
 • Met een beetje geluk zie je ook vallende sterren op het Israëlpad...

Door de rotsen...

9. Massada 

Aan de voet van de berg Massada, waar koning Herodes zijn woestijnfort in de berghelling bouwde, ligt het nationale park Massada. Dit pad in de Judea-woestijn bestaat uit kalksteenrotsen en bevat kronkels, bochten, spleten en natuurlijke structuren om te verkennen in het stralende maanlicht. Net als een hindernisbaan, uitgesleten door het water van het meer dat duizenden jaren geleden in het gebied stroomde, is het een echte speeltuin voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden. De wandeling is zeer toegankelijk en ongecompliceerd van aard. 

Israël wandelen in de nacht RonReizen fortificatie Massada
 • Een fortificatie in nationaal Park Massada.

Info

 • Klik hier voor meer informatie over vakantieland Israël. 
Meer over