20 November 2023, 4 minuten, 12 seconden

RonReizen TV - Zuid-Tirol in de herfst

De herfst is misschien wel het mooiste seizoen om Zuid-Tirol te bezoeken. Wat veel mensen echter nog niet weten, is dat je alleen in Zuid-Tirol kunt genieten van een vijfde seizoen: törggelen. De Zuid-Tirolers zelf kijken het hele jaar uit naar het Törggelen. Dus geloof ons: dat seizoen wil je meemaken.

In de winter weten steeds meer toeristen Zuid-Tirol te vinden voor de skivakantie. Ook als zomerbestemming is de provincie in het noorden van Italië geen geheime tip meer. Maar met 300 dagen zon per jaar kan het eigenlijk in geen enkel seizoen misgaan in dit bergachtige gebied. 

Vanaf oktober tot aan de start van de adventperiode vieren ze in dit ‘seizoen’ de oogsttijd. Dat wilden wij zien, en vooral proeven. Dus lieten we ons verrassen door al het moois en lekkers dat Zuid-Tirol in onze herfst – en haar törggelen – te bieden heeft. Van (wandel)routes door het adembenemende bergachtige landschap tot bezoekjes aan levendige steden. En overal heel veel lokale lekkernijen.

De traditie van törggelen gaat ver terug. Oorspronkelijk was het de periode in de herfst waarin boeren en wijnverkopers elkaar ontmoetten om jonge wijn te proeven. Vandaag de dag staat het törggelen voor: samen wandelen door het in herfstkleuren getooide landschap en daarna gezellig eten en drinken van wat er lokaal wordt aangeboden. Eén ingrediënt staat sowieso vast: na de maaltijd krijg je geroosterde kastanjes. Voor de inwoners van Zuid-Tirol is deze traditie zo belangrijk dat ze dit het vijfde seizoen noemen.

Meer over