De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Zweden Dalarna zomer RonReizen

ZwedenZweden op geel; Dalarna lonkt

Välkommen tillbaka! De populaire Zweedse vakantieregio's Småland, Skåne en Dalarna verwelkomen Nederlandse reizigers nu de nieuwe reisrestricties zijn ingegaan voor Zweden. Het reisadvies is van oranje naar geel veranderd en dat betekent dat de regio's zich opmaken voor een lange Zweedse zomer.

De zuidelijke regio's Skåne, Småland en het eiland Öland ontvangen doorgaans veel Nederlanders: de zuidelijke regio's liggen dichtbij en zijn gemakkelijk te bereiken met de auto via de brug tussen Denemarken en Zweden. Dalarna, in Midden-Zweden, is tevens jarenlang favoriet bij veel Nederlanders. Na de regio's waar de steden Göteborg en Stockholm onder vallen, is Dalarna de derde regio met de meeste bezoekende Nederlanders (ca. 100.000 in 2019).

Skåne, Småland, Öland en Dalarna zijn bovenal regio's die beschikken over alle ingrediënten waar de Nederlander naar op zoek is in Zweden: veel natuur, veel outdoor-activiteiten, goed bereikbaar met de auto en vooral - een pré in coronatijden - veel ruimte.

Zweden Dalarna zomer RonReizen Småland
 • Småland is een heerlijke fietsregio.

Eindeloze zomers in Dalarna

We zoomen hier verder in op Dalarna, een regio in Midden-Zweden die  in tegenstelling tot veel andere plekken in Europa, eindeloos lange zomers kent. Vakantiegangers in de regio Dalarna profiteren van de voordelen die de lange, lichte zomeravonden met zich mee brengen en het verlengde seizoen van deze bestemming. Tel daarbij de eindeloze natuur en diversiteit aan activiteiten en wildlife op en de ideale vakantiebestemming voor een Indian summer in Europa is een feit.

Zweden Dalarna zomer RonReizen
 • De zomers worden uitbundig gevierd in Dalarna.

Ruimte te over...

Wie geen rekening wil houden met afstand houden op vakantie, heeft aan Dalarna een bestemming die dat van nature al geregeld heeft. Deze regio in Midden-Zweden herbergt maar liefst 29.086 km2 aan ongerepte natuur. Afstand houden van elkaar is hier een way of life. Met een gemiddelde van 9,82 inwoners per vierkante kilometer (ter vergelijking: Nederland heeft 420 inwoners per vierkante kilometer) is Dalarna de ideale bestemming voor mensen die willen genieten van rust en ruimte. Dalarna, is vooral bekend om z'n iconische Dalapaard, de rode - faluröd - huisjes en meeste zuidelijke Sámi nederzetting van Europa.

Zweden Dalarna zomer RonReizen natuur
 • Ruimte genoeg in Dalarna...
Zweden Dalarna zomer RonReizen rood huis
 • Typisch Dalarna: rode huizen.
Zweden Dalarna zomer RonReizen paarden
 • Ook dit vind je alleen in deze streek, de rode paardjes...

Op pad met persoonlijke gids in Dalarna

Op pad met je eigen persoonlijke gids is de nieuwste trend onder de Zweden zelf en die trend zet zich nu verder door naar toeristen van buitenaf. Het grote voordeel: de ruige natuur op je eigen houtje of met een beperkte groep ontdekken, maar wél met de expertise van een deskundige natuurkenner. Deze duurzame en veilige manier van natuur beleven nam in Dalarna een enorme vlucht tijdens de corona-pandemie. Diverse outdoorbedrijven bieden mogelijkheden variërend van familiewandelingen, kajaktochten tot meerdaagse outdooravonturen door onherbergzame natuurreservaten in Dalarna. Mogelijkheden vind je onder meer bij Human By Nature, Green Owl Travel en Scandinavian Hiking.

Zweden Dalarna zomer RonReizen natuur
 • Trek de natuur in met een persoonlijke gids en beleef allerlei avonturen.

Back to basics in Dalarna

Naast eindeloze kampeeropties op een van de vele campings of helemaal op jezelf in een tentje in de natuur - mede mogelijk dankzij het Zweedse allemansrecht - zijn er ook genoeg accommodaties die veel privacy geven. Dalarna beschikt over een flink aanbod off-the-grid accommodaties. Overnacht bijvoorbeeld op je eigen vlot met een stuga erop: compleet met alles erop en eraan. Direct vanuit je comfortabele bed duik je 's ochtends het meer in dat je helemaal voor jezelf hebt. Of ga voor wat meer avontuur naar het nationale park Fulufjället. De gloednieuwe tenten van Rosjostugorna staan er zeer recent en zijn de perfecte uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door dit bergachtige natuurpark. Back to basic kan ook in een eenvoudige houten stuga aan je eigen meer met privé strandje en roeiboot of in het tiny house Stjärnsund

Zweden Dalarna zomer RonReizen tiny house
 • Aan een meer in je tiny house...
Zweden Dalarna zomer RonReizen Rosjostugorna
 • De bijzondere tenten van Rosjostugorna.
Zweden Dalarna zomer RonReizen floating house
 • Een floating house, ook zo mooi...

Info

 • Meer over Zweden vind je op Visit Sweden

  Meer informatie over Dalarna is te vinden op de website van Visit Dalarna.

  De Nederlandse overheid breidt de lijst steeds verder uit met gele bestemmingen. Kijk voor meer informatie op Nederland Wereldwijd.

Meer over