Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl

OostenrijkZomers genieten in het Zillertal

Bergen maken gelukkig, zeker in Zillertal, Tirol. Dat is niet voor niets. Zillertal heeft vele gezichten. Als je even wilt opladen dan is het zien van de bergtoppen al voldoende. Maar het Zillertal heeft in de zomer veel meer te bieden. Het is een prachtige bestemming voor actievelingen, rustzoekers, families en gezinnen. Voor ieder wat wils!

Helblauwe bergmeren, gletsjers, beekjes, het opsnuiven van de geurende alpenbloemen en pijnbomen, het horen van de zingende vogels en het gekrakeel van murmeldieren... Dat is het Zillertal in de zomer. De huttentochten zijn een must, net als raften, ebiken, tobogganing, culinair genieten, en als je wilt, het hele jaar door skiën. Genoeg te doen dus. Wij gingen op onderzoek uit.

Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl

  Wondere wereld onder gletsjer

  Een absolute must see is de wonderschone wereld onder de Hintertux gletsjer: het Natuurijs-paleis (Natureispalast). Onder de skipiste op een hoogte van 3250 meter ligt deze verborgen parel. Het is het hart van de gletser met prachtige stalagtieten en stalagmieten, bevroren watervallen en schitterende ijskristallen. Ware kunst, ‘Ice Art’.

  Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl

   IJsgrotten en een Wiener Schnitzel 

   De ‘Glacier Tour’ is een onvergetelijke ervaring, dertig meter onder de skipiste. Je wandelt door de ijsgrotten en maakt zelfs een boottochtje over het helderblauwe ijsmeer. De gids stuurt de opblaasboot, als ware hij Charon zelf, gelukkig zonder grommende hond. Hij brengt je veilig heen en terug. Je moet trouwens geen last van claustrofobie hebben, maar anders is dit de meest bijzondere tour die je maar kunt maken, ook met het gezin. Na de tour is een goede lunch met het prachtige uitzicht in het Tuxer Fernerhaus een fijne beloning. De traditionele Wienerschnitzel en Kaisernschmarrn zijn er niet te versmaden.

   Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl
    Blauw ijs in ijsgrot Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl

     Indrukwekkende natuur in Zillertal

     En ja, je bent ook getuige van de klimaatverandering. De Hintertux-gletsjer is ongeveer twintig vierkante kilometer groot. Toch kun je hier het hele jaar door skiën vanwege de hoogte. Gelukkig blijft de indrukwekkende ervaring van de natuurpracht in het ‘Eispalast’ meer hangen. Natuur is alles. Dat leer je dan ook meteen: het is duidelijk dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen.

     Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl
     • Pietje Bell was here...

     Mayrhofen: charmant dorp in Zillertal

     Mayrhofen is een pittoresk en charmant dorpje met typisch Oostenrijkse architectuur en ligt bijna aan het einde van de Zillertal-vallei. De hotels zijn knus en rijk aan de traditionele houten lambriseringen, stapels haardhout en rode geraniums, waar je na een dag bergwandelen graag achter wilt zitten.

     Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl Mayrhofen

      Wandelen rond Mayrhofen

      Hotel Neuhaus Zillertal Resort is een comfortabel hotel. Er is een mooie spa met massage, sauna en buitenzwembad met natuurwater. Dat laatste is echt een feest, met al die privé-steigers en heerlijk ligbedden na een dag actief zijn. Het hotel ligt ook vlakbij de kabelbaan. Met een Zillertal-pas kun je overal met een van de zeven zomerbergliften omhoog; Ahorn, Eggalm, Rastkogel, Horberg. Onderweg zijn er genoeg berghutten waar je kunt uitrusten en genieten van lokale gerechten. Mayrhofen is dus een uitstekende uitvalsbasis om de stoute wandelschoenen aan te trekken.

      Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl
       Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl
        Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl

         Wandeltips

         • Meer huttentips om naartoe te wandelen: Brandalm 1680m (Tux -Finkenberg), Lattenalm 1700m (Tux-Finkenberg), Filzenalm 1908m (Mayrhofen-Hippach) of Tristenalm 1200m (Mayrhofen-Hippach)

         Ambachtelijk en traditioneel in het Zillertal

         Folklore speelt een belangrijke rol in de tradities van Mayrhofen. Folkloristische dansgroepen voeren dansen uit waarbij ze traditionele kleding dragen en regionale dansstijlen demonstreren. Daarnaast zijn er lokale ambachten zoals houtsnijwerk, mandenvlechten en borduurwerk, die de traditionele vaardigheden en ambachtelijke tradities van de regio vertegenwoordigen. En wat hoort daar nog meer bij? Inderdaad, muziek.

         Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl
         Rons tipRons tip

         Weetjes:

         De pijnboombossen zijn aangeplant en vormen een belangrijk onderdeel van het berglandschap. Ze zijn niet inheems en aangeplant als onderdeel van bosbeheer- en herbebossingsprogramma’s. 

         De Tux zillertaler is oudste runderras van Tirol.

         Bike and hike, van zadel naar wandelschoenen, is ook een van de laatste trends. Naar een hut of uitzicht wandelen, waar je met de fiets niet kunt komen.

         Graukas is lokale kaas met maar 0,2% vet. Voor 1 kilo kaas is 10 liter melk nodig.

         Koeienbellen: Uit research blijkt dat de alpenkoe de bellen haat, hoe knus ze ook klinken. Er is 109 decibel gemeten, terwijl wij maar 103 kunnen hebben. En koeien horen echt beter dan mensen.

         Veel festivals in het Zillertal

         Ook muziek is een van de belangrijke pijlers in de cultuur van Mayrhofen. De regio staat bekend om zijn volksmuziek, waarbij instrumenten zoals de accordeon, viool, gitaar en harmonica worden gebruikt. Tyroler volksmuziek en jodelen zijn populaire muziekstijlen die tijdens lokale festivals en evenementen worden uitgevoerd.

         Mayrhofen viert verschillende festivals en evenementen die de traditionele cultuur weerspiegelen. Bijvoorbeeld het Schürzenjäger Open Air, een jaarlijks muziekfestival waar traditionele en hedendaagse muziek samenkomen En de bekende Almabtrieb, waarbij versierde koeien en vee terugkeren naar het dal na een zomer op de bergweiden.

         Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl

         Elektrisch de berg op (en af...) 

         E-biken is enorm populair. Je kunt er grotere afstanden mee afleggen, toch sportief bezig zijn (ja, je krijgt heus spierpijn) en genieten van de adembenemende uitzichten. En het maakt het kind in je los als je ‘down hill’ gaat. Je fietst langs bergbeken, koeien, scheert door weilanden en pijnboombossen. Er zijn hele goede kaarten met routes en anders is Stefan Kroll een hele goede gids. Hij werkt bij Diffrent.at en kent de mooiste routes. Vanuit Mayrhofen neem je de elektrische bus naar Tux-Finkenberg en daar bevindt zich de winkel, die in de winter ook ski’s verhuurt.

         Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl

          Slapen op de berg

          Stefan neemt je na alle inspanningen mee naar een van de berghutten. Een die er uitspringt is de Hollensteinhutte waar je ook kunt slapen. Wat een pareltje! Onder het genot van een warme apfelstrudel met vanillesaus heb je prachtig uitzicht op de vallei, hoor je de kabbelende bergbeek, ruik je de grazende koeien en ben je echt in the middle of nowhere. Wie wil dat nu niet?

          Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl

           Genieten van het Zillertal

           Goethe schreef: 'Het hoogste wat een mens kan bereiken is de verwondering’. Wil je in het spoor van de grote dichter imposante bergen, schilderachtige meren en idyllische bergweiden voelen? Van het stille avontuur en het sportieve vakantiegeluk genieten? Dan zit je hier goed. Dan ben je in het Zillertal. Geniet ervan! Dat hebben wij ook gedaan!

           Oostenrijk Zillertal Patricia Snel RonReizen.nl

            Info

            Meer over