Zelf Savoyaardse gerechten maken tijdens de feestdagen

FrankrijkZelf Savoyaardse gerechten maken tijdens de feestdagen

Kun je ook niet wachten om op wintersport te gaan naar de Franse Alpen en om kaasfondue en tartiflette te eten in een gezellig restaurant in de bergen? Gelukkig zijn er met de feestdagen voor de deur voor de liefhebbers een aantal gemakkelijke Alpine-recepten om zelf te bereiden.

De Savoie Mont Blanc is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie, die samen maar liefst twee derde van de Franse Alpen beslaan. Het gebied herbergt 112 mooie skigebieden. Na het skiën of snowboarden kon je altijd terecht in een van de restaurants die het gebied herbergt. Helaas gaat dit alles even niet, maar we brengen de smaken en geuren van de Franse Alpen naar je thuis!

Frankrijk thuis

Vind hierna de recepten van een aantal hartverwarmende gerechten en hapjes die zich perfect lenen voor de feestdagen. Maak je de Franse klassieker Tartiflette of wil je meer uitdaging en minder bekende gerechten? Waan je in Frankrijk door deze gerechten zelf thuis te bereiden met behulp van onderstaande recepten.

Rissoles - RonReizen
  • Rissoles

Rissoles

Het restaurant L’Auberge des Bougnettes, in Flumet, zit in een traditioneel Alpine chalet uit 1896 gelegen in Val d’Arly. December en januari zijn de beste maanden om hun Rissoles uit te proberen, omdat het een Savoyaardse lekkernij is die wordt gegeten tijdens de feestdagen. De Rissole, of ook wel de ‘R’zule’ zoals ze in lokaal dialect genoemd worden, is een gebakje gevuld met fruit, compote of jam.

Het recept

Ingrediënten: Bladerdeeg - jam - cognac

Maak je eigen bakje van bladerdeeg (of koop deze kant-en-klaar). L’Auberge des Bougnettes voegt altijd een druppel cognac toe aan haar huisgemaakte gebak om deze net iets meer smaak te geven. Snijd het deeg in kleine rechthoeken. Doe de jam in het midden en vouw het deeg dicht. Kook de Rissoles vervolgens in hete olie tot ze mooi goudbruin zijn.

Reblochon fondue - RonReizen
  • Reblochon fondue

Reblochon fondue

René Meilleur en zijn zoon Maxime hebben samen het drie-sterrenrestaurant La Bouitte opgericht in Saint-Martin de Belleville. Daarnaast hebben ze ook een brasserie genaamd Simple & Meilleur, waar ze traditionele Savoyaardse gerechten met een twist serveren. De favoriet is de Reblochon fondue in zuurdesembrood.

Het recept

Ingrediënten voor twee personen: zuurdesembrood – een Reblochon kaas – 500 g aardappelen – 250 g spek – 10 cl witte wijn – zout

Het zuurdesembrood hoort vrij hard en droog te zijn, vandaar dat je het beste 48 uur kunt wachten voordat je het gebruikt voor het gerecht. Snijd het brood doormidden en haal de binnenkant eruit om een kommetje te maken. Verwarm de oven voor op 200 C. Kook de aardappelen in water met een snufje zout. Snijd het spek in dunne reepjes. Haal de korst van de Reblochon eraf en doe de kaas in het brood. Doe de witte wijn erbij en doe het gevulde brood in de oven. Wacht 25 minuten, totdat de kaas gesmolten is. Warm de aardappelen op. Prik een aardappel en een beetje spek op je vork en doop het samen in de kaas. Genieten maar!

Tip van de restauranteigenaar: voeg een beetje geraspte truffel toe.

Matafan

Matafan is een heerlijke pannenkoek van aardappel. De naam komt van ‘Mate ta faim’ dat ‘stil je honger’ betekent. Dit gerecht wordt voornamelijk tijdens brunches gegeten maar kan ook prima worden geserveerd als lunch of diner.

Het recept

Ingrediënten: 250 g aardappelen – 200 g bloem – 2 eieren – 1 beker melk – 80 g boter – peper en zout

Schil de aardappelen; was ze en droog ze daarna grondig af. Rasp de aardappelen; meng ze met de bloem, losgeklopte eieren en melk. Voeg peper en zout toe. Doe de boter in een koekenpan en verdeel het deeg hierin; maak het deeg plat om een dikke pannenkoek te maken; laat één kant bruin worden en draai hem dan om. Bak daarna nog 10 minuten op middelhoog vuur. Je kunt er wat spek of gedroogd fruit aan toevoegen om je gerecht af te maken.

Farci de Bessans - RonReizen
  • Farci de Bessans

Farci de Bessans

Farci de Bessans is een specialiteit vanuit Bessans, gelegen in Haute-Maurienne. Het recept verschilt enigszins van de ene familie tot de andere. Dit is het recept van het restaurant ‘Le Chalet de Séraphin’ in Bessans.

Het recept

Ingrediënten: ½ savooiekool – 2 uien – een teentje knoflook – 250 g gezouten spek – 250 g mager varkensvlees – 250 g varkensgehakt – 6 eieren – 1 kg bloem – peper, zout en nootmuskaat

Snijd de savooiekool, uien en knoflook fijn. Snijd het spek en het varkensvlees in kleine blokjes. Meng de eieren met de bloem en voeg geleidelijk de andere ingrediënten toe. Meng alles goed door elkaar en maak er daarna kleine broodjes van. Rol deze door de bloem. Kook deze broodjes 2 uur lang in kokend water. Smullen maar!

Tartiflette - RonReizen
  • Tartiflette

Tartiflette

En dan kan natuurlijk ook de tartiflette niet ontbreken. Maak zelf dit typische wintersportgerecht en waan je in de Alpen.

Recept

Ingrediënten: 1 kg geschilde aardappelen – 250 g spekjes – 2 sjalotten – een teentje knoflook – 100 ml witte wijn – 200 ml slagroom – 1 hele Reblochon kaas

Verwarm de oven voor op 200 C. Kook de aardappelen in water met een snufje zout voor gedurende 5-10 minuten tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen. Fruit de spekjes, sjalotten en knoflook voor 4-5 minuten. Voeg de witte wijn toe. Snijd de aardappelen in dunne plakjes en stapel ze op tot een gratin met het spekjesmengsel verdeeld over de plakjes in de ovenschaal. Giet de slagroom erover. Breng op smaak met zwarte peper en zout. Leg de Reblochon kaas er in plakjes bovenop. Bak gedurende 10-15 minuten tot de kaas gaat pruttelen.

Meer over