De Rijntoren steekt boven Dusseldorf uit - RonReizen

DuitslandLeuk om te weten voor je stedentrip naar Düsseldorf

Weleens aan Düsseldorf gedacht voor een stedentrip? Hier wat food for thought… Op een comfortabele reisafstand van zo’n 2,5 uur met de auto of trein kom je in het bruisende Düsseldorf terecht. De Duitse stad heeft leuke wijkjes, vele musea en galerieën, genoeg winkelmogelijkheden, de Rijnpromenade en natuurlijk het Altbiertje in de 260 kroegjes. Maar wist je dit ook allemaal al over Düsseldorf?

Düsseldorf heeft 16.500 gaslantaarns

Wie ’s avonds omhoog kijkt, zal vaak een mooie geel-gouden gloed zien: de straatverlichting van Düsseldorf. Het is de stad met de grootste dichtheid van gaslantaarns ter wereld. Ze versieren de straten in allerlei uitvoeringen, sommige staan er al sinds 1850. In de wijk Oberkassel – waar nog prachtexemplaren staan – was er jaren geleden zelfs een petitie om de vervanging van de gaslantaarns door moderne led versies tegen te gaan.

De radslagen van Düsseldorf

Het is een van de oudste tradities van de Duitse stad: de radslag. Je ziet het symbool op veel souvenirs, snoep, als prachtige deurklopper op de deur van de Sint Hubertus kerk, op putdeksels en in ere gebracht met een standbeeld op de Burgplatz. 

Legendes achter de radslagen

Hoewel er verschillende legendes zijn die de oorsprong verklaren, is de slag om Worringen wel de meest bekende. Düsseldorf was een simpel boerendorpje maar in 1288 verwierf het stadsrechten na de Slag bij Worringen. De inwoners waren zo verrukt dat ze van vreugde radslagen door de straten maakten.

De radslagen van Düsseldorf weergegeven in een standbeeld.
 • In Düsseldorf kom je overal radslagen tegen.

Wist je dit over de Rijntoren?

Het is van heinde en verre te zien: de 240 meter hoge Rheinturm (de Rijntoren). Het restaurant op 174 meter biedt een fabelachtig – en draaiend! – uitzicht op de stad en is bijzonder populair onder toeristen. Minder bekend bij vakantiegangers is het weetje dat de Rijntoren ’s avonds de grootste digitale klok ter wereld is. Via knipperende witte stippen kun je het juiste uur en de juiste minuten en seconden aflezen.

Electropop van Düsseldorfs Kraftwerk

Tussen 1978 en 1981 groeide electropop – met als basisinstrument de synthesizer – uit tot een zeer populaire muziekstroom. Een van de bands die van grote invloed was, is Kraftwerk uit Düsseldorf. De band componeerde in hun eigen studio Kling Klang meesterwerkjes als Autobahn. Kraftwerk werd in 1970 opgericht

Unieke stoplichten voor voetgangers

Düsseldorf is de enige stad in Duitsland waar de voetgangersstoplichten drie kleuren hebben in plaats van de gebruikelijke groene en rode versie. Het middelste licht is een geeloranje balk die 11 seconden brandt. Voetgangers die nog moeten oversteken dienen nu te stoppen, maar voetgangers die al aan de oversteek zijn begonnen, mogen doorlopen.

Selfie met ruziënde mannen 

Wie zijn de ruziënde mannen in het centrum op de kruising van Mittel en Grabenstrasse in de Oude Binnenstad? Het bronzen gietwerk draagt de naam ‘Die Auseinandersetzung’ (De Woordenwisseling) en werd in 1977/1978 gemaakt door beeldhouwer Karl-Henning Seemann. Twee mannen – een dunne en een dikke – lijken in een woordenstrijd verwikkeld en veel toeristen springen tussenbeide om de gemoederen te bedaren. Door de vakantiegangers die hier een foto van maken, is het een van de meest gefotografeerde kunstwerken van de stad.

Toerist maakt foto bij standbeeld Auseinandersetzung (ruziënde mannen)

  Lokaal bier en plaatselijke versnaperingen

  Een biertje gaat er tijdens je stedentrip natuurlijk altijd in en ook in dat opzicht zal Düsseldorf je niet teleurstellen. Het lokale bier is het donkere Altbier van bijvoorbeeld Diedels, Füchsen, Uerige of Schlüssel. Plaatselijk gebruik: leg een bierviltje op je glas, anders zal de kelner steeds een nieuw biertje voor je neerzetten.

  Alt bier is het lokale biertje van Düsseldorf

   Eten op z'n Düsseldorfs

   Hapje eten? Bestel eens een Rheinische Sauerbraten (Rijnlands stoofvlees), Haxe (schenkel), Flönz (bloedworst) of Äh-zezupp (erwtensoep). Of kies voor een van de meest bekende gerechten van Düsseldorf: een Halve Hahn. Dat is geen halve kip, maar een handkaas met komijn en uien, dat met een Röggelchen (klein roggebroodje) wordt gegeten. 

   Meer over