Op de troon van de kerstman in de Gemeentegrot van kerststad Valkenburg - RonReizen

NederlandWeekendje weg naar kerstmarkt Valkenburg: doen!

Een weekendje naar Valkenburg in december. Ik vind het om meerdere redenen een absolute aanrader. Van half november tot eind december verandert het al sfeervolle Zuid-Limburgse stadje in het decor van een kerstfilm waar Hallmark jaloers op zou zijn. Behalve de kerstmarkten in de grotten is er in en om Valkenburg voor jong en oud ontzettend veel te beleven. En je kunt ook makkelijk even ontsnappen in het nabijgelegen Maastricht of jezelf verwennen met een bezoek aan wellnesscenter Thermae 2000.

Ik kwam bij kerststad Valkenburg terecht toen ik zocht naar een kerstmarkt in Nederland, een uitje dat ik een vriendin in juli cadeau gaf. Te ver voor een op-en-neertje, dus het werd een weekendje. Aanrader! Want ik ben dol op kerst, op weekendjes weg, en op haar. Dus trommel ook je vriendin, zus of moeder op (of dwing je partner) en dompel je onder in de kerstsferen van Valkenburg.

Valkenburg is echt een kerststad

Het verbaast me dat er nog geen vliegtuig is geland, zo – letterlijk – schitterend is Valkenburg zodra het zich half november ontpopt als kerststad. De stad is tot in de puntjes versierd en ademt echt kerst, met diepe teugen. Gemeente, winkeliers, horeca en bewoners, niemand blijft achter en daarom is het niet te vergelijken met een willekeurige kerstmarkt. Dit is met recht een kerststad, waar elke kerstmarkt bij verbleekt.

De terrassen in Valkenburg zijn kleurig verlicht voor kerst - RonReizen
 • De terrassen in Valkenburg pakken uit met kerst.

Kerstsfeer in de stad

De bovengrondse kerstmarkt Santa’s Village is kleinschaliger dan wij dachten, maar dat geeft niet, want alles eromheen is ook al kerst. Waar je ook loopt, kijkt of ruikt; er is zoveel te beleven. Laat je leiden door de lichtjes en wandel lukraak door de stad, want alles is wel te lopen. Of strijk neer op een van de verwarmde vele terrassen, die een wedstrijdje ‘Wie ziet er het gezelligst uit’ doen. Het is moeilijk kiezen, maar volgens mij is verkeerd kiezen onmogelijk. Neem hier wel je portemonnee mee, want ze hanteren hier westerse (en kersterse) prijzen.

Struinen door Santa's village in Valkenburg - RonReizen
 • Santa's village bevindt zich bovengronds.

Eten in Valkenburg

Wil je niet te veel geld en tijd kwijt zijn aan eten, dan kun je natuurlijk altijd staand of lopend iets happen in de bovengrondse kerstmarkt Santa’s Village. Wij kozen ervoor om twee stappen buiten het hart van Valkenburg te zetten: aan het Berkelplein aten we in eetcafé Bij de Jongens. Een fijne plek zonder opsmuk waar je in een huiselijke sfeer iets lekkers kiest van de eenvoudige kaart. Vooral leuk voor bierliefhebbers, want bij elk gerecht wordt een bijpassend biertje getipt – en getapt. Ze hebben acht bieren op de tap en tientallen exclusieve bieren uit de koeling. Waaronder ook lokale pareltjes. Daarna liepen we terug om op een terras onder de lichtjes te zitten, en kregen we ons drankje van een ober in een kerstmannenpak…

Kerststal in de grot van Valkenburg - RonReizen
 • Deze kerststal is een van de vele kerstsettings in de grotten van Valkenburg.

Kerst in de grotten van Valkenburg

De meeste kerstvreugde vindt in Valkenburg onder de grond plaats. In de eeuwenoude grotten loop je over een kerstmarkt die je nergens anders zult vinden. En waar alle populaire Duitse kerstmarkten nog een puntje aan kunnen zuigen. Het mooie aan een kerstmarkt in een grot is dat je daar de kerstsfeer in volle glorie ervaart, zonder afleiding. Want hier heb je geen HEMA of Etos op de achtergrond, of hoef je niet een weg over te steken voor de rest van de kerstmarkt. Maar verder word je op al je wenken bediend: er zijn lichtjes, (live) muziek, eten en drinken (dat had van mij wel meer gemogen), terrasjes en gewoon toiletten ín de grot. Geef mij een bed en een elektrische deken en ik ga er wonen.

Terras en bar in grot in Valkenburg tijdens kerst - RonReizen
 • Diep onder de grond kun je gewoon nog aan de bar hangen.
Foto op de arreslee van de kerstman in gemeentegrot Valkenburg - RonReizen
 • Hoe kerstig wil je het hebben?

Kerstmarkt in de Fluweelengrot

Wij begonnen ons weekendje weg naar kerststad Valkenburg in de Fluweelengrot. Het was nog november, met bijbehorend herfstig snertweer en veel gekleurde blaadjes aan de bomen. Kerst was nog een ver-van-ons-bedshow, want Sinterklaas was nog amper aangekomen. Tot we de Fluweelengrot in liepen en die druilerige wereld achter ons lieten. Vanaf die eerste stap in de grot was het kerst!

Kerstmarkt in de grotten van Valkenburg - RonReizen

  Kerstmarkt

  Mijn eerste tip: koop vooraf online je tickets. Dat scheelt een rij, want dan loop je linea recta de grot in. Het fijne aan de Fluweelengrot is dat de ondergrond vrij vlak is (wel af en toe uitkijken waar je loopt, want het blijft een grot) en dat de kerstmarkt in een rondje loopt. Je struint dus zonder na te denken van begin tot eind over de markt. Omdat er tijdslots zijn, is het redelijk te doen om ook nog te zien wat de marktkraampjes aanbieden.

  De entree van de kerstmarkt in de grotten van Valkenburg - RonReizen

   Kerstspullen kopen in de Gemeentegrot

   Beide kerstmarkten zijn tot in detail versierd, maar in de Gemeentegrot vonden we het net een tandje meer kerstig. Hier zijn meer mooie stellages met kerstige settings om gewoon even te bewonderen, of leuke foto’s van te maken. Het nadeel hier was dat ik met mijn gebrek aan richtingsgevoel bij elke hoek dacht: oké, en nu? Maar waarschijnlijk zag ik de logica gewoon niet. Deze grot is ook iets ‘heuvelachtiger’, dus wat lastiger als je slecht ter been bent. De Gemeentegrot is verder wel te vergelijken met de Fluweelengrot, al denk ik dat het aanbod hier iets meer divers is.

   In de kerstgrot van Valkenburg kun je een kerstwens in de boom hangen voor een goed doel - RonReizen
   • Hang een kerstwens in de boom en doneer aan een goed doel.

   Dagje weg: Thermae 2000

   Wij ‘deden’ de Fluweelengrot en Gemeentegrot op vrijdag en zagen op zaterdag dat we een goede keuze hadden gemaakt. Lukt het je om doordeweeks te gaan? Doen! In het weekend ben je zeker niet de enige. Wij reden in ieder geval om 9:59 uur langs een lange rij voor de Gemeentegrot, onderweg naar Thermae 2000 voor een ontspannen dag. Want tja, een weekendje Valkenburg zonder een bezoek aan Thermae 2000 is geen weekendje Valkenburg.

   De buitenbaden van Thermae 2000 - RonReizen

    Wellnesscentrum

    Wellnesscentrum Thermae 2000 ligt boven op de Cauberg en wordt ook wel een kuuroord genoemd, omdat het water uit eigen bron komt (381 meter in de Cauberg). Het thermale water zit vol mineralen, goed voor lichaam en geest. Het is het grootste wellnesscentrum van Nederland, een gegeven dat mij normaal gesproken eerder tegenhoudt dan over de streep trekt. Maar Thermae 2000 is inderdaad groot, divers en compleet, zonder een – zoals ik de grootschalige centra noem – ‘vakantiepark zonder kleren’ te zijn. Door de opzet doet het kuuroord juist kleinschalig aan. Wij hebben ons van ochtend tot avond vermaakt zonder maar één bad, sauna of stoombad dubbel te doen. We komen hier zeker weten graag nog een keer terug.

    Relaxen in een sauna in Thermae 2000 in Valkenburg - RonReizen

     Parade en MergelRijk

     Helemaal ontspannen zetten we weer koers naar het centrum van Valkenburg, waar we nog het staartje meepikten van de kerstparade die elke woensdag en zaterdag door de straten gaat. De volgende ochtend pakken we, voor we terug koersen naar Amsterdam, nog grot MergelRijk mee. Een stuk duurder dan de Fluweelengrot en de Gemeentegrot, maar een leuke afsluiting van ons weekendje weg naar Valkenburg.

     Mergelrijk in Valkenburg is ook in kerstsferen - RonReizen

      Kerst en historie

      In MergelRijk leer je over de historie van de grotten en mergel. Voor de gelegenheid is de mergelgrot subtiel ondergedompeld in kerstsfeer. Dit maakt van deze grot een mooie combinatie van kerst en cultuur en historie. Je gaat terug naar de tijd dat mergel is ontstaan en welke fossielen zijn gevonden, tot ver in de dinosaurussentijd. Onderweg leer je van alles, maar kun je ook zelf een kerstherinnering maken van een blokje mergel en speciaal voor kerst zijn er speciale 3D-schilderingen gemaakt om leuke kerstfoto’s te maken.

      Op de foto met 3d-grotschildering in Mergelrijk in Valkenburg - RonReizen
      • In Mergelrijk kun je foto's maken met de 3D-grotschilderingen
      Foto van kerst 3d-grotschildering in Mergelrijk - RonReizen
      • Ook met kerstschilderingen...
      Dino's in Mergelrijk, Valkenburg - RonReizen
      • Er zijn ook fotogenieke dino's

      Lang verhaal kort: in Valkenburg kun je je onderdompelen in de kerstsferen, leuke kerstmarkten bezoeken en ontsnappen en ontspannen in Thermae 2000. En hier in Zuid-Limburg ben je er écht even uit. Alleen al omdat je om je heen Vlaams, Frans, Duits en Engels hoort. Soms vergat ik even dat we in Nederland waren.


      Heb ik je warm gemaakt voor een weekendje Valkenburg? Op de website van Kerststad Valkenburg kun je 'm zelf plannen. Ho ho ho!

      Meer over