Vakantieplannen Europeanen corona RonReizen

Wat willen de Europese toeristen deze zomer?

Uit een onderzoek kwam naar voren dat bijna de helft van de Nederlanders graag op reis zou willen deze zomer. Maar hoe zit dat in andere landen? Een onderzoekje van TrustDeals geeft het antwoord.

Ondanks het heersende coronavirus gaat de voorkeur van de Nederlander gewoon uit naar een reis naar het buitenland. Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research. Ruim 7,2 miljoen Nederlanders hebben aangegeven deze zomer op vakantie te willen. Ongeveer twee miljoen mensen zeggen in ons land te willen blijven, maar ruim 5 miljoen is van plan de zomer in het buitenland te spenderen. Maar hoe denkt de rest van de wereld over reizen in deze tijd? ​TrustDeals​, een internationaal platform voor consumenten om te besparen bij online webwinkels met alleen in ons land al 230.000 leden, ging verder op onderzoek uit.

De Engelsen willen wel

Ook onder de Engelsen heerst er grote reisdrang. Ruim 41% geeft aan deze zomer nog op reis te willen en het grootste deel is niet van plan dichtbij huis te blijven. Zo’n 24% denkt aan een buurland als vakantiebestemming, maar bijna de helft gaat verder weg. Bijna 85% zal ook gewoon reizen per vliegtuig, ten opzichte van bijna 11% dat de auto zal pakken.

Vakantieplannen Europeanen corona RonReizen
  • De Engelsen zien zichzelf wel zitten op een strand ergens in Zuid-Europa...

De Grieken blijven in eigen land

De Grieken willen ook massaal weer op reis deze zomer. 47% van de Griekse burgers heeft al reisplannen gemaakt voor dit jaar, waarvan 65% al reisplannen voor augustus klaar heeft staan. Maar in tegenstelling tot het Nederlandse volk kiezen de Grieken wel voor hun eigen land als zomerbestemming: 90% blijft in eigen land en maar 3% wil zeker naar het buitenland toe.

Vakantieplannen Europeanen corona RonReizen
  • In eigen land kan het ook fantastische zijn...

De Noren ook...

Ook het grootste deel van de Noren dat op vakantie wil (86%) neemt aan dit jaar vakantie te houden in eigen land. 80% is wel van plan om met het vliegtuig te reizen, maar alleen voor een binnenlandse vlucht (voornamelijk tussen het noorden en het zuiden).

Vakantieplannen Europeanen corona RonReizen
  • De Noren blijven liever in eigen land...

Voorzichtigheid

De reizigers van de twee landen die in Europa keihard werden getroffen door het virus, Spanje en Italië, blijken heel voorzichtig. Onder de Spanjaarden verwacht de helft nog wel te reizen dit jaar, maar maar 9% wil buiten eigen land op reis. Vier op de tien Spanjaarden zullen zelfs niet eerder vliegen voordat er een vaccin is ontwikkeld voor het coronavirus. Ook de Italianen zijn nog wat terughoudend: 81% heeft nog helemaal geen vakantieplannen voor deze zomer.

Vakantieplannen Europeanen corona RonReizen
  • Bij verhuurder Indie Campers merken ze een enorme toeloop dit jaar!

Lokaal toerisme nu belangrijk

Toekomstige vakanties zullen er in ieder geval voor velen anders uitzien. “Herstel van toerisme begint meestal lokaal”, zegt Elizabeth Monahan, woordvoerder van Tripadvisor.com. 27% van de Amerikanen heeft de reisplannen al gewijzigd naar een roadtrip in plaats van ergens heen te vliegen. Ook camperverhuur Indie Campers ziet een enorme toename van het aantal boekingen de laatste periode (met een aantal boekingen van 73% t.o.v. 24% in mei 2019). Daarnaast geeft 75% aan op vakantie te willen met familie, na zoveel tijd zonder elkaar te hebben doorgebracht.

Meer over