Turkije RTL4 Linda Geerdink RonReizen.nl

TurkijeVolop tradities aan de westkust van Turkije

Linda Geerdink maakte voor onze tiendelige tv-serie op RTL 4 een rondreis aan de westkust van Türkiye. Linda bewonderde muurschilderingen in Germiyan, genoot van de Urla wijngaardroute en leerde windsurfen in Alacati. Nou ja, Linda bleef een tijdje staan. Plons! Na dat sportieve avontuur op zee genoot Linda in de authentieke stad op gezellige terrasjes van culinaire Turkse tradities...

Linda: "Germiyan, op een uurtje rijden van Izmir, is een betoverend dorpje boordevol mooie muurschilderingen. Je waant je in een sprookje. Werkelijk iedere muur in het dorp is beschilderd met het kleurrijke werk van kunstenares Nuran Erden. Van uilen tot katten en bloemen in een vrolijke eigen stijl. De selfieliefhebber kan hier helemaal los. Met een beetje geluk is Nuran thuis en kun je haar atelier in het dorpje bewonderen. Ze zal je ongetwijfeld meer werk laten zien en vertellen dat Germiyan een slowfood dorp is, dat hoofdzakelijk leeft van lokale producten, zoals het traditionele zuurdesembrood. De inwoners koesteren hun tradities en een dagelijks hoogtepunt is het typisch Turkse ontbijt, ook wel bekend als 'kahvaltı'. Een betere start van de dag kan een mens zich niet wensen, zeker vandaag, want we hebben energie nodig voor onze ontdekkingstocht.” 

Turkije Izmir RonReizen.nl brood
  • Het traditionele Germiyan zuurdesembrood.

Alaçati ontdekken

We beginnen en eindigen ons avontuur in Alacati, een gezellige havenstad aan de westkust met witte huizen en 'inpandige' balkonnetjes: cumba-stijl. Boven dat frisse wit en die kleurrijke kozijnen, meestal lichtblauw en lila, flonkert vrijwel altijd de zon aan een knalblauwe hemel. De terrasjes in beklinkerde steegjes van de oude stad nodigen uit voor een korte of langere pauze. Alaçatı, ooit een slaperig vissersdorpje, is uitgegroeid tot populaire maar nog altijd authentieke bestemming met ook een moderne jachthaven. De stad, met boetiekjes en kunstgalerijen, staat bekend om zijn prachtige architectuur en die traditionele stenen huizen stralen een sfeer van nostalgie en schoonheid uit. 

Turkije RTL4 Linda Geerdink RonReizen.nl Alaçati
  • Dorsplein in het sfeervolle Alaçati.

Windmolens en kruidenfestival 

In ambachtelijke winkels vind je handgemaakte producten, van keramiek tot sieraden en textiel én allerlei lokale lekkernijen. Even buiten de stad is de beroemde windmolenvallei een andere trekpleister. Die traditionele windmolens bieden niet alleen een pittoresk uitzicht, maar getuigen ook van de lange geschiedenis. Andere aanrader in Alaçati is het jaarlijkse kruidenfestival in april, waar de natuurlijkvriendelijke productiewijze aansluit op de regionale gastronomie. 

Turkije Izmir RonReizen.nl windmolens alacati
  • De bekende windmolens van Alacati.

Urla Wijngaard Route

Over het testen van smaakpapillen gesproken, een van de eerste Turkse wijnroutes – die van Urla – werd in 2006 geopend. Urla kent een bloeiende wijnindustrie, dankzij een rijke variatie aan lokale druivensoorten. Via de Urla Wijngaard Route kun je dit wijnparadijs zelf ontdekken. Deze route biedt niet alleen een educatieve ervaring, maar is een perfect alibi om te genieten van heerlijke wijnen en gastronomische geneugten. Bezoek de wijnkelders en proef de fruitige variatie, van frisse witte wijnen tot volle rode wijnen. Veel wijngaarden hebben restaurants waar je kunt genieten van heerlijke gerechten die harmonieus samensmelten met de wijnen. Lokale kaas, versgebakken brood, olijven en andere culinaire lekkernijen complementeren de smaken van Urla, zo weet Linda. 

Turkije Izmir RonReizen.nl wijngaard Urla
  • Een wijngaard bij Urla.

Çiy Resturant in Caferli 

Wie van meer traditionele Turkse gerechten wil smikkelen is Çiy Restaurant, in het charmante dorp Caferli, de place to be. Deze verfijnde keuken presenteert een keur aan smaken, diepgeworteld in de Turkse culinaire traditie. Linda: "Çiy Restaurant is trots op het gebruik van hoogwaardige lokale ingrediënten, rechtstreeks afkomstig van boeren en producenten in de omgeving. Elk gerecht is zorgvuldig samengesteld om de authentieke smaken van de Turkse keuken te behouden en de gasten een onvergetelijke culinaire ervaring te bieden. Zoals van speciaal bereidde artisjokken. Met wijn uit de wijngaard genoten we van een prachtige zonsondergang."

Turkije Izmir RonReizen.nl artisjokken
  • Lokaal geteelde artisjokken.

Surfen in Alaçati 

Na deze culturele en culinaire rondrit keren we terug naar Alaçati, voor een sportieve uitsmijter. 

Linda: "Alaçatı staat bekend als een van de beste windsurfbestemmingen ter wereld, vanwege zijn ideale wind- en watercondities. Vooral een goede startplek voor beginners. Komt dat even goed uit, want ik wil het eigenlijk al jaren eens proberen! Voor nieuwkomers biedt Alaçatı windsurfscholen waar je kunt leren surfen onder begeleiding van ervaren instructeurs. Deze professionals brengen je niet alleen technieken en tips bij, maar ook de belangrijkste veiligheidsrichtlijnen zodat je snel vertrouwd raakt met deze opwindende sport. In tegenstelling tot een eerdere poging in een ver verleden, bleef ik dit keer staan. Waarschijnlijk omdat ik het juiste formaat surfboard meekreeg én een instructeur die goed Engels sprak. Door die duidelijke instructies wist ik zelfs in korte tijd te keren op het water. Natuurlijk ben ik ook gevallen en kan ik mezelf nog geen windsurfer noemen, maar ik vond het geweldig!” 

Turkije Izmir RonReizen.nl surfers
  • Surfers bij Alacati.

De haven van Alaçati 

De haven van Alaçati is een perfecte plek om tot rust te komen na mijn sportieve en culinaire avonturen, vindt Linda. “Adem de zeelucht in en je laten betoveren door het prachtige uitzicht op de Egeïsche Zee. De haven herbergt een keur aan restaurants en cafés. Proef verse visgerechten en dompel je onder in de gezellige sfeer terwijl je uitkijkt over de jachthaven. Dit is ook een prachtplek om te genieten van de zonsondergang. Terwijl de zon langzaam achter de horizon zakt, verandert de hemel in een kleurenpalet van warme tinten. De mix van rijke cultuur, gastronomie en buitensport heeft me aangenaam verrast. Ik kom zeker een keer terug.” 

Turkije Izmir RonReizen.nl haven
  • De haven van Alacati.

Info

  • Veel meer toeristische info vind je onder andere op deze website
Meer over