Bos herfst

NederlandTrekvogelpad: een mooie tweedaagse herfstwandeling

Een echte wandelaar schuwt geen herfstweer. Die weet dat deze Nederlandse dagen van onbestendig weer juist de allermooiste kunnen zijn. Nivon Natuurvrienden selecteerde daarom voor ons een rijtje van veertien wandelweekenden die uiterst geschikt zijn voor het herfstseizoen. Lees snel verder over de eerste wandeling: het Trekvogelpad.

Het zijn tweedaagse wandelingen waarbij je de mooiste stukjes ontdekt van langeafstands wandelroutes als bijvoorbeeld het Pieterpad. Nu stap je op zaterdag op de trein om vanaf de ov-locatie direct te beginnen aan de wandeling. Vervolgens overnacht in een natuurvriendenhuis van Nivon en de volgende dag wandel je weer door. Wandelgidsen-fotograaf Wim van der Ende vertelt je er in de video hieronder alles over. 

Nederlandse landschappen

Wie juist nu een herfstwandeling maakt loopt het 'risico' op de mooiste wolkenpartijen, schitterend licht, de beroemde felrode paddenstoel met witte stippen en in de verte misschien wel het burlen van een bronstig hert. Als je weet dat aan het eind van de wandeling dan ook nog een warm bedje op je wacht, kan het niet beter. Daar is een echte krent in de herfstpap de wandeling van Baarn naar Hilversum-Noord, via Lage Vuursche. Je doet tijdens deze wandeling alle mogelijke Nederlandse landschappen aan in twee dagen tijd, van bossen tot heide, van een hele mooie polder tot een keur aan buitens met fraaie bomen, waterpartijen en landhuizen. Je loopt zelfs van laag Nederland naar het hoge land: tijdens de wandeling ontstijg je Amsterdams peil; je voelt het aan de frisse teugen herfstlucht in je longen.

Paddestoel
  • Een klassieker: zo mooi kan je herfstwandeling zijn.

Ontspannen herfstwandeling

De eerste dag loop je van Baarn naar Lage Vuursche, een ontspannen wandeling van 10 kilometer. De route wordt ook wel de koninklijke wandeling genoemd. Wie op tijd reserveert kan in Paleis Soestdijk kijken hoe de vorsten vroeger woonden, of je kunt gewoon langslopen en in gedachten even wuiven natuurlijk. Maar de omgeving heeft wel meer aan royaal wonen te bieden. Je komt langs de prachtigste landgoederen. Aan het eind van de eerste dag overnacht je in het Koos Vorrinkhuis van Nivon, middenin de bossen. ’s Avonds kun je uit eten in het beroemde pannenkoekendorp Lage Vuursche of lekker zelf koken in de uitgebreide keukens van het natuurvriendenhuis.

Bos herfst
  • Het Trekvogelpad leidt je door de mooiste herfstbossen.

Mooiste wandelroute van Nederland

Voor je gaat slapen stap je nog even naar buiten om de kruidige boslucht in te ademen en, als het helder weer is, naar de sterrenhemel te kijken.  De tweede wandeling is een serie van hoogtepunten. Dit stuk van de route staat bekend als het mooiste stukje wandelroute van Nederland, zo stelde tijdschrift Op Pad in 2008. Je loopt langs uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen en door de mooiste bossen. Asfalt is in geen velden of wegen te bekennen. De term herfstkleur moet hier uitgevonden zijn, met meer kleuren komt de natuur niet. Herten en hooglanders zorgen voor dat beetje extra wildernisgevoel.

Rund
  • De mens en de natuur: tijdens de tweedaagse wandelingen van Nivon komt de fauna dichtbij!

Je kunt de tweede dag na tien kilometer weer op de trein stappen in Hilversum-Noord of je kunt nog 12 kilometer extra doorwandelen, voor als je echt het uiterste uit je weekend wil halen. Ook dan eindig je op het station in Hilversum-Noord.

Info

  • Presentator en cabaretier Harm Edens is als geen ander betrokken bij het beter maken van onze wereld. Zeker op duurzaamheidsgebied in de reiswereld ziet hij grote kansen liggen en hij draagt organisaties als Nivon dan ook een warm hart toe. Bekijk hier zijn bezoek aan Nivon. 
Meer over