De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Hull

EngelandStedentrip Hull: verrassend en veelzijdig

De stad Hull in het graafschap East Riding of Yorkshire zal bij menigeen niet direct in de top vijf van Britse stedentrips staan, maar dat is onterecht: het is een leuke havenstad met een pittoreske Old Town, prachtige historische gebouwen, sfeervolle en nostalgische pubs, leerzame en veelal gratis musea, de trendy Fruit Market en het allermooiste aquarium ter wereld.

Hull: crèmekleurige telefooncellen

Een icoon in Engeland; de gietijzeren rode telefooncel die in 1921 in het land geïntroduceerd werd met vanaf 1935 een aangepaste type – het iconisch K6 model. Het postkantoor (de GPO – The General Post Office) was verantwoordelijk voor het plaatsen van de telefooncellen en verfde ze rood omdat de postbussen ook al rood waren. Maar omdat Hull een eigen telefoniemaatschappij heeft (KCOM) gingen ze niet mee in deze trend en zijn de telefooncellen tot op de dag van vandaag crèmekleurig.

Telefooncel Hull
  • Of ze nog vaak gebruikt worden is nog maar de vraag, maar ze zijn in ieder geval anders dan de standaard Engelse telefooncel.

Het kleinste raam in Engeland

‘The Land of Green Ginger’ is een straatnaam in het centrum van Hull waar je in de gevel van het George hotel een kleine spleet vindt. Feitelijk is het niet eens een raam maar het is een begrip en een zeer populaire attractie in Hull. Het werd in de 17e eeuw gebruikt om te kijken of er postkoetsen aan kwamen rijden zodat het personeel direct de gasten kon opwachten. Het hotel is tevens een pub met een prachtig interieur.

The Deep: mooiste aquarium?

Zeer geschikt voor kinderen. Gehuisvest in een markant gebouw aan de rivier de Humber biedt dit aquarium ruim 3500 verschillende soorten vissen. De laatste aanwinsten zijn enkele ezelspinguïns. Het aquarium heeft acht attracties: ‘Awakening Seas’ geeft een kijkje in de 4 biljoen jaar ontwikkeling van de oceanen op de aarde, de ‘Lagoon of Light’ toont kleurrijke tropische vissen, koraalriffen en mangrove bomen waar bezoekers krabben, zee-egels en zeesterren mogen aanraken. Verschillende soorten haaien, roggen, schildpadden en groene zaagvissen zwemmen rond in de ‘Endless Ocean’, een aquarium met 2,5 miljoen liter water en 87 ton zout en in de attractie ‘Slime’ zie je allerlei dieren waaronder de blauwe gifpijlkikker. Meer informatie over The Deep vind je hier.

Aquarium The Deep
  • In het bassin van The Deep is een lift gebouwd zodat je de dieren van alle kanten kunt bekijken.

Een brug als toeristische attractie

Ja, de Scale Lane Bridge verbindt de binnenstad met de oostzijde van de rivier Hull maar is meer dan een brug. Een prachtig state-of-the-art ontwerp – het heeft de vorm van een flipper in een flippermachine - waar voetgangers en fietsers gewoon op kunnen blijven staan wanneer hij opent en sluit. Bij stilstand hoort men vogelgezang maar zodra de brug opengaat, beginnen scheepsbellen ritmisch te rinkelen. Het ontwerp heeft meerdere prijzen gewonnen.

De Ale en Fish Trails

De folder met verschillende wandelingen - de City Walking Trails Guide - is gratis op te halen bij het Welcome Pod in het stationsgebouw van Hull Paragon Interchange. Hull was ooit de derde havenstad van Engeland dus krioelde het van de pubs. Les je dorst met de Ale Trail, een wandeling langs vijftien pubs in de binnenstad, waaronder de Ye Olde Black Boy van 1337 aan de Market Place, de oudste pub van Hull, en Ye Olde White Hart in Silver Street, de kroeg met een historische achtergrond. Om het verleden van Hull als visserijstad te eren, ontwierp de kunstenaar Gordon Young in 1992 een wandeling van 3,8 km langs verschillende attracties in Hull, waarbij onderweg 41 vissculpturen te zien zijn.

Scale Lane Bridge Hull
  • De Scale Lane Bridge staat symbool voor de maritieme geschiedenis van Hull.

Smullen maar – een ‘Pattie butty’

Zeg fish en chips en je weet direct dat het om Engeland gaat. Zeg je Pattie butty tegen een Hullensian - een inwoner van Hull - en hij/zij begint te watertanden. Hoewel er verschillende versies zijn, is het veelal gefrituurde aardappelpuree met salie in een sandwich met frieten. Verkrijgbaar in fish en chips winkels door de hele stad.

De meest Instagrammable straat in Hull: Princes Street

In het graafschap Yorkshire zijn er nog maar twee steden met straten uit de Middeleeuwen. Hull is daar een van. En in het centrum vind je Princes Street, een prachtige straat met kasseien en prachtige panden uit de Georgiaanse periode.

De kermis van Hull

Denk bij het woord kermis nou niet aan een draaimolentje, een popcornkraampje en een attractie met botsauto’s. Was de eerste editie in 1278 (!) bescheiden van opzet, nu is het uitgegroeid tot één van de grootste kermissen van Europa met een enorm aanbod aan thrills en rides. Ieder jaar komen er ook veel bezoekers uit het buitenland die verzot zijn op de oude en moderne attracties. Neem je kinderen mee en je zult er geen kind meer aan hebben. In 2020 vindt het plaats van 9 -17 oktober.

Kermis Hull
  • De kermis van Hull is één van de grootste van Europa en heeft klassieke attracties die het een historisch tintje geven.

Het Wilberforce House museum

De naam Wilberforce zegt Nederlanders misschien niet zoveel maar deze Engelse parlementariër is in eigen land zeer bekend. Geboren in Hull in 1759 werd hij een voorvechter tegen slavenhandel en initiatiefnemer van de Slave Trade Act 1807 waarmee officieel de trans-Atlantische slavenhandel werd verboden. Een bezoek aan het museum geeft je een kijk in het leven van deze abolitionist en het slavernijverleden.

Gratis toegang tot musea

Hull telt vele museum waarvan het merendeel gratis toegankelijk is: hieronder het Maritime Museum, Streetlife Museum, Hull & East Riding Museum, Wilberforce House, Hands on History, Arctic Corsair en Spurn Lightship – de laatste twee gesloten vanwege renovatie. Het Dinosaurus museum Dinostar en het Ferens Art Gallery met meesterwerken van o.m. Frans Hals, Lorenzetti, Canaletto, Hockney en Chadwick vragen een toegangsprijs. De Humber Street Gallery is gratis.

Ye Olde White Hart Hull
  • Het monumentale pand van Ye Olde White Hart met betegelde open haarden ademt historie.

Inwoonster van Hull maakt faam als pilote

Amy Johnson werd geboren op 1 juli 1903 in Hull. Na een korte carrière als secretaresse nam ze vlieglessen en werd ze grondwerktuigbouwkundige. Op 26-jarige leeftijd vloog ze in 1930 in 16 dagen solo van Engeland naar Australië. In 1941 crashte Amy Johnson met een nieuw toestel in het estuarium van de Theems. Ter nagedachtenis werd in Hull in 2016 een standbeeld voor haar opgericht.

Amy Johnson
  • Amy Johnson was de eerste pilote die solo van Engeland naar Australië vloog.

Meer weten?

Wil je meer informatie over een stedentrip naar Hull? Klik dan hier.

Meer over