Italie Dolomieten Trento RonReizen windsurf Lago di Cavedine

ItaliëSkirama in de zomer: Trento en omgeving

Skirama, maar dan in de zomer! Het bekende gebied in de Dolomieten biedt ook zomers veel vertier. In een reeks van vijf verhalen belichten we hier de bekende dorpen en valleien die deel uitmaken van de carrousel Skirama: Madonna di Campiglio en Pinzolo in Val Rendena, Val di Sole, Dolomiti Paganella aan de oostzijde van de Brenta Dolomieten, Trento met Monte Bondone, Valle dei Laghi en Alpe Cimbra het meest zuidelijk gelegen gebied. Maar we beginnen met Trento en omgeving!

Kom je in de Noord-Italiaanse regio Trentino dan neem de tijd om de hoofdstad Trento te bezoeken. Eeuwenlang trokken volkeren via de weg Via Claudia Augusta er doorheen en was de stad een brug tussen de Duitstalige en Italiaanse bevolking. Vervolgens drukten bisschoppen de stempel op het centrum, hetgeen je terugziet in prachtige fresco’s, statige gebouwen, de imposante kathedraal op Piazza Duomo en het kasteel Buonconsiglio. Te voet kun je eenvoudig de mooiste plekken bezoeken. 

Italie Dolomieten Trento RonReizen
 • Piazza Duomo in Trento.

De schoonheid van Trento

Een klein beetje geschiedenis die de schoonheid van Trento verklaart; tussen 1545 en 1563 vond er hier de Concilie van Trento plaats en dit was van grote betekenis voor de stad. Hier startte de Contrareformatie (de katholieke reactie op de protestantse Reformatie) en kwamen in Trento, als katholieke hoofdstad, talrijke ambassadeurs van andere staten tezamen hetgeen resulteerde in het verfraaien van het centrum. Conciliaire sessies vonden onder andere plaats in de belangrijkste kerk van de stad, kathedraal San Vigilio, die werd gebouwd op resten van de oude vroegchristelijke basiliek. De patroonheilige van Trento, San Vigilio een missionaris uit Val Rendena werd tevens in de basiliek begraven. Als je de kathedraal bezoekt, kun je afdalen en delen van deze basiliek bezichtigen die na opgravingen, tussen 1964-1977, werden bloot gelegd.

Italie Dolomieten Trento RonReizen fresco
 • Fresco's...

Bijzonder kasteel 

Op een warme dag in juli bezoek ik samen met Jennifer van het lokale VVV ook het iets hoger gelegen kasteel Buonconsiglio, de zetel van diverse bisschoppen. De eerste delen stammen uit de middeleeuwen maar elke bisschop heeft vervolgens bouwtechnisch zijn eigen stempel erop gedrukt, hetgeen aan de buitenzijde goed te zien is. Inmiddels is dit imposante kasteel eigendom van de provincie en tezamen met de andere kastelen in Trentino vinden er tentoonstellingen plaats en kun je veel over de geschiedenis van de stad en streek te weten komen. 

Binnen is het aangenaam na de wandeling in de zon met optrekkende warmte vanaf het porfieren plaveisel. Ga in het kasteel zeker naar mijn favoriete plek; de ‘Venetiaanse loggia’. Vanaf hier heb je een heel mooi uitzicht over het historische centrum en de Adige vallei. 

Info: www.buonconsiglio.it/index.php/en/Buonconsiglio-Castle/info/opening-times-and-centres

Italie Dolomieten Trento RonReizen Castel Buonconsiglio
 • Castel Buonconsiglio.
Italie Dolomieten Trento RonReizen tuinen castel
 • De mooie tuinen van het Castel.

Drinkwater voor de stad

Op het centrale plein, Piazzo Duomo, zal de fraaie fontein met Neptunus je direct in het oog springen. Deze werd gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw en zorgde voor zuiver drinkwater voor de inwoners van de stad. Door een recente restauratie stroomt er deze dag helaas geen water. Wil je de originele Neptunus van rood gesteente zien? Die staat een paar honderd meter verderop in Via Belenzani bij het stadhuis en is in 1945 vervangen door dit bronzen, robuuster, exemplaar. 

Italie Dolomieten Trento RonReizen

  Veel water in Trentino

  In de regio Trentino bevinden zich naast de prachtige Dolomieten zo’n 300 meren en vele rivieren. De langste is de Adige (ruim 400 km) waarlangs niet alleen de Brenner autobaan maar ook een prachtig fietspad loopt. De Adige bezorgde de stad regelmatig kopzorgen met wateroverlast maar halverwege de 19e eeuw is de bocht die door de oude stad liep omgelegd naar het westen waardoor het centrum droger bleef. Maar ook de rivier Fersina die vanuit Valle dei Mocheni en Valsugana de stad binnenstroomt, gaf problemen.

  Aangelegde waterval

  Het water heeft door de eeuwen heen bij ‘Ponte Alto’ bij Trento een diepe kloof gegraven, ‘Orrido’ genaamd. Om een vertraging in de stroom te creëren en wateroverlast te voorkomen, werd in de 16e eeuw door de bisschop van Trento, Bernardo Clesio, een eerste dam van hout gebouwd. Tot 1850 werd deze diverse malen gerepareerd of vernieuwd. De dam die je nu kunt bewonderen is tijdens het Habsburgse rijk van meters dik gesteente gebouwd en is 40 meter hoog. De waterval die hierdoor ontstaat kun je bezichtigen bij ‘Orrido Ponte Alto’ vlakbij Cognola-Trento.

  Italie Dolomieten Trento RonReizen Orrido
  • De Orrido-kloof.

  Leuk om te doen

  • Wil je niet naar het water maar zoek je liever verfrissing in de bergen, dan kun je bij Trento naar de Monte Bondone. ’s Winters het skigebied dat vanuit de stad snel is te bereiken maar ’s zomers een prachtig wandelgebied met toppen als Monte Cornetto, Cima Verde en de hoogvlakte van Viote.

   Tip 1. Bezoek de Botanische tuin op de Viote hoogvlakte. Alle planten en insecten van de Alpen kom je hier tegen. Er zijn fijne picknickplekken en een toffe dubbele glijbaan voor kinderen. 

   Tip 2. Het terras van de sterren, ook op deze hoogvlakte, waar je door ontbrekend kunstlicht kunt genieten van de sterrenhemel.

  Na de warmte in de stad is het hier genieten van de frisse bries vanuit de kloof. Een prachtige restauratie met trappen, terrassen, overkappingen maken een bezoek zeer de moeite waard. De gids vertelt vol passie terwijl we uitkijken op de eerste dam die iets hoger gelegen is waarna we via een in steen uitgehouwen wenteltrap diep in kloof afdalen. Op een terras achter de waterval en hebben we een prachtig zicht op het vallende water, de verschillende gekleurde lagen gesteenten (kalksteen, mergel, vuursteen) in de rotswanden die, met het zonlicht dat zich een weg naar beneden baant, een mystieke sfeer geven. 

  Niet onbelangrijk dat het water via de bodem door het aanwezige gesteente op natuurlijk wijze wordt gezuiverd (o.a. minder kalk) en drinkwater is voor de bewoners van Trento. 

  www.ecoargentario.it/orridopontealto#regdl=orrido-di-ponte-alto-visita-guidata

  Italie Dolomieten Trento RonReizen waterval
  • De waterval van zo'n 40 meter...

  Fijn meer voor watersporters

  Terug boven in de zomerse hitte bij de entree lacht Jennifer om zichzelf omdat ze erop stond een jasje mee te nemen “omdat het wel eens fris kon zijn”. Ons plan om in het centrum te lunchen laten we varen. We gaan richting ‘Valle dei Laghi’ oftewel de vallei van de meren, vanuit de stad in 10 minuten te bereiken. De meren van Lamar, Terlago, Massenza, Toblino, Lagolo en Cavedine liggen ten westen van Trento en elk van hen is de moeite waard. We komen o.a. langs het fotogenieke Lago di Toblino met pittoresk kasteeltje en rijden naar Lago di Cavedine. Dit meer profiteert van de wind van het Gardameer oftewel ’s morgens komt de wind uit het noorden om na het middaguur vanuit het zuiden te waaien, geliefd bij watersporters.

  Italie Dolomieten Trento RonReizen vallei
  • Valle dei Laghi en het Lago di Cavedine.

  Lessen bij Andrea

  Bij watersportcentrum Wind Valley maken we kennis met eigenaar, Andrea. Met pretogen en grote glimlach heet hij ons welkom. Hij heeft dit centrum met zijn vader van de grond af aan opgebouwd en inmiddels kan hij rekenen op een vaste en internationale klantenkring. Hij heeft surfmateriaal, een catamaran en kano’s te huur en je kunt er lessen nemen. Een groot grasveld met veel schaduwplekken en kiezelstrand zorgen voor een ontspannen sfeer en veel gezinnen met kinderen genieten hier van de wind die enige verkoeling biedt. 

  Andrea neemt ons mee het water op om het meer vanuit een andere hoek te bekijken. Windsurfers en wingfoilers planeren en wij genieten van de verkoeling. Het Cavedine-meer is zo’n plek die profiteert van de rust en het groen. Ik woon op slechts 20 minuten afstand en zonder twijfel rol ik binnenkort hier mijn handdoek uit. https://windvalley.it/en/

  Tekst en foto's: Sytske Maaijen

  Italie Dolomieten Trento RonReizen
  • Lago di Cavedine.

  Info

  Meer over