De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Reusachtige trollen verstopt in Deense natuur

DenemarkenReusachtige trollen verstopt in Deense natuur

Tien reusachtige trollen zijn op geheime locaties in Denemarken verstopt. De metershoge sculpturen, ontworpen door recyclekunstenaar Thomas Dambo en een team van vrijwilligers, zijn verscholen in het bos, langs het water, boven op een auto... de trollen zijn overal. Je moet alleen goed zoeken. Dé manier om deze reusachtige trollen te vinden is door met de speciale trollenkaart op zak de natuur in te trekken en je te laten verrassen!

De Deense recyclekunstenaar Thomas Dambo (1979) was genoodzaakt om in 2020 door Covid-19 halsoverkop naar Denemarken terug te reizen en twee weken in quarantaine te gaan. Deze dagen vielen hem zwaar, mede door de onzekerheid over zijn wereldwijde projecten en zijn plotseling lege agenda. Uiteindelijk heeft deze periode hem inspiratie gegeven voor het starten van een nieuw project op eigen bodem: een speurtocht naar reusachtige trollen, corona-proof, verstopt in de Deense natuur. Hiermee was het project 'Den Kæmpestore Troldefolkefest' (Het Grote Trollenfestival) geboren.

Denemarken Trol RonReizen
  • Een van de geweldige werken van Thomas Dambo.

Op zoek naar de trol

Op verschillende plekken in Denemarken kun je met behulp van Dambo’s trollenkaart op zoek gaan naar de tien eigenzinnige karakters van 'Den Kæmpestore Troldefolkefest', alsook andere trollen verscholen in de Deense natuur. Een leuke activiteit voor grote en kleine avonturiers die van de gebaande paden af durven te gaan. Hieronder een beschrijving van een aantal van de trollen van 'Den Kæmpestore Troldefolkefest' en een hint naar hun vindplaatsen.

Een van de verstopte trollen - RonReizen
  • Een van de verstopte trollen...

Kaptajn Nalle

Kapitein Nalle is de eerste trol van de serie. In Nordhavn nabij Kopenhagen trekt Nalle een bootje voort. Hij bevindt zich in een oud industrieel gebied, waar Dambo zijn werkplaats heeft.

Pil Tusindtunge

De trol met de ‘duizend tongen’ kan zowel met mensen als de natuur praten. Zij ligt verborgen op het eilandje Egholm, nabij Aalborg. Overdag verzamelt zij stenen met daarop wensen van voorbijgangers. Iedereen mag een steen in Pil’s mandje gooien, waarop zij met de dieren in het bos overlegt of de wensen vervult kunnen worden of niet.

De 'Thekrane' in Nordhavn - vroeger een kraan, nu een luxe hotel en spa - RonReizen
  • De 'Thekrane' in Nordhavn - vroeger een kraan, nu een luxe hotel en spa.

Hans Hulehånd

Op het eiland Funen, in een bos tussen Skibhusene en Stige Ø, houdt de trol Hans Hulehånd zich schuil. Hans heeft het huisje volledig in zijn ‘handpalmen’. Wil je hem vinden, pak de fiets want de speurtocht is 5 kilometer lang.

Stærke Storm

De sterke trol Storm zit in het bos rond Ørnsø bij Silkeborg en is verdrietig omdat de bomen in de vallei gekapt zijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat de andere bomen gebukt gaan onder de wind. Storm heeft zijn positie gekozen en zit standvastig voor deze bomen om ze te beschermen tegen weersinvloeden.

Het gezellige eiland Funen - RonReizen
  • Het gezellige eiland Funen.

Bjarke Cirkelsten

Naturpark Amager, even buiten Kopenhagen, heeft een nieuwe bewoner, Bjarke en zijn cirkel van stenen. Bjarke is vernoemd naar een bos helper van het bedrijf Amager Skovhjælpere.

Ask fra Ashøj

Boven op de heuvel Ashøje - met 93 meter het hoogste punt van Thy - zit de grootste trol van Denemarken Ask te mediteren. Hij zit heel stil, met een steen in de ene hand en een stok in de andere.

Ashøje in Noord-Jutland - RonReizen
  • Ashøje in Noord-Jutland.

Anker Drømmefanger

Anker de dromenvanger woont op een geheime plek op het eiland Fanø. Anker is erg geïnteresseerd in het milieu en zou graag zien dat mensen afval op het strand en in de natuur inzamelen en aanbieden voor hergebruik.

Runde Rie

Ronde Rie zit gefocust aan de waterkant van Lynghøjsøer en heeft haar visgerei mee in de hoop een visje te vangen. Spring bij mooi weer in het water en zwem een rondje met Rie op de achtergrond.

Al fietsend op Fanø kom je Anker de dromenvanger misschien wel tegen... - RonReizen
  • Al fietsend op Fanø kom je Anker de dromenvanger misschien wel tegen...

Lange Liv

De lange Liv zit op een eiland in Kopenhagen. Ze is bang om de zee in te gaan en het eiland te verlaten, omdat zij - zoals zoveel trollen - bang is dat de vissen haar oor in zullen zwemmen. Dit kietelt nogal.

Ivan Evigvår

Ten zuiden van Kopenhagen staat de drie meter hoge Ivan standvastig met een bord en een staf in zijn handen. Op het houten bord is een inscriptie te lezen. De staf heeft Thomas van een lokale visser gekregen. Ivan is de laatste trol van de serie.

Denemarken Trol RonReizen
  • Deze trol kijkt uit naar ons!

Thomas Dambo heeft nog veel meer reusachtige trollen gemaakt. Wil je ze allemaal ontdekken? Bekijk de trollenkaart of bezoek zijn website.

Meer over