De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Slovenie nieuwtjes RonReizen carnaval

SloveniëNieuwtjes uit Slovenië

Klein, dichtbebost en bergachtig, dat is Slovenië. En zo verschrikkelijk mooi! Bijna 200.000 Nederlanders wisten het pre-corona in 2019 al te vinden en te genieten van al het moois dat het land te bieden heeft. Hier wat laatste nieuwtjes uit dit bijzondere Midden-Europese land voor als we weer mogen.

Van de vier steden in Slovenië - Ljubljana, Piran, Ptuj en Nova Gorica – die waren voorgedragen voor de titel Culturele Hoofdstad 2025 is Nova Gorica in het westen van Slovenië nabij de grens met Italië uiteindelijk verkozen. De andere Culturele Hoofdstad 2025 wordt Chemnitz in Duitsland.

Nadere info: www.go2025.eu/en/

Slovenie nieuwtjes RonReizen
  • Nova Gorica.
Slovenie nieuwtjes RonReizen Nova Gorica
  • Nova Gorica is Culturele Hoofdstad in 2025.

GaultMillau gids Slovenië 2021

Deze tegenhanger van de Michelingids vond zijn oorsprong in 1969 in Parijs toen de naamgevers Henry Gault en Christian Millau begonnen met een tijdschrift over restaurants in de Franse hoofdstad. Inmiddels worden in verschillen landen in Europa GaultMillau-gidsen uitgegeven waaronder Nederland en Slovenië. Ondanks Covid-19 hebben de Gault&Millau inspecteurs afgelopen jaar toch restaurants in Slovenië kunnen bezoeken. De 2021 editie verschijnt binnenkort maar via een online presentatie zijn inmiddels de restaurants bekengemaakt die vier koksmutsen ontvingen: Gostilna pri Lojzetu in Vipava, Hiša Franko in Staro selo pri Kobaridu, Hiša Denk in Zgornja Kungota, Ošterija Debeluh in Brežice, Restavracija Mak in Maribor en Restavracija Strelec in Ljubljana.

In totaal zijn 153 restaurants, 67 wijnkelders, 13 brouwerijen en ruim 30 Sloveense voedingsproducten in de gids opgenomen. Voor een overzicht van restaurants klik hier.

Slovenie nieuwtjes RonReizen restaurant Hisa Denk
  • Restaurant Hisa Denk is ook opgenomen in de GaultMillau.
Slovenie nieuwtjes RonReizen David Vracko restaurant Mak
  • David Vracko van restaurant Mak.

Prijs voor #Blijfthuis video

De ‘Time to #stayhome. Turn to nature and dream’ video die het verkeersbureau van Slovenië produceerde om toeristen aan te sporen voorlopig thuis te blijven in het kader van Covid-19 heeft een prijs gekregen. De competitie werd uitgeschreven door de European Travel Commission (ETC) in Brussel in samenwerking met de ‘International Committee of Tourism Film festivals' (CIFFT). Er werden in totaal 18 video’s door 12 verkeersbureaus in Europa ingezonden. De winnende video (1e prijs) toont groen Slovenië, werd in april 2020 live gezet en diende als inspiratie om over Slovenië te dromen en een vakantie uit te stellen. Bekijk de video hieronder!

Sloveens carnaval

Barst normaliter in februari in het zuiden van Nederland de carnavalsactiviteiten los, ook in Slovenië weten ze van wanten. Daar vinden in steden en veel dorpen ook veel parades met verkleedpartijen plaats. Dé carnavalsstad bij uitstek is Ptuj ten oosten van Maribor. Ze noemen het daar ‘Kurentovanje’, vernoemd naar de zogenoemde ‘Kurents’ ; verklede personen uitgedost in schaapskleding, koebellen en maskers en een tooi van gekleurde stroken papier. Overlevering wil dat ze daarmee de winter wegjoegen en het voorjaar verwelkomden. In 2019 bezochten maar liefst 100.000 mensen de festiviteiten. Vanwege Covid-19 vindt de 61ste editie dit jaar alleen plaats op Facebook. Klik voor een video-impressie hier.  


Slovenie nieuwtjes RonReizen carnaval
  • Dit is een typisch beeld van het Sloveense carnaval.

Info

Meer over