Portugal Madeira RonReizen.nl

PortugalMadeira voor een heerlijke familievakantie

Voor wie op zoek is naar een bestemming voor een unieke gezinsvakantie: het vulkanische eiland Madeira is vanwege de ruige kustlijn en hoge kliffen de Europese variant van Hawaï, maar dan op slechts vier uur vliegen. Hier geven we je zes leuke tips om je ontdekking van Madeira mee te starten!

Madeira, een eiland dat het hele jaar door groen is en de temperaturen blijven ook buiten de zomer aangenaam, wat het dus ook een ideale bestemming maakt voor de mei- of herfstvakantie. Madeira is heel geschikt om samen met kinderen te ontdekken. Doe je voordeel met deze zes leuke tips. 

Portugal Madeira RonReizen.nl
 • Madeira heeft voor familievakanties veel te bieden.

Sleeën op het asfalt...

Op Madeira kun je het hele jaar door sleetje rijden en er komt geen sneeuw aan te pas! In het charmante plaatsje Monte, wat op 550 meter hoogte ligt, werd in de 18e eeuw een rietgevlochten slee op ijzeren onderstel gebruikt als vervoermiddel. Deze zogenaamde ‘toboggan’ wordt bestuurd door twee mannen in witte kleding en rieten hoedjes, carrieros, en glijdt met grote vaart over het asfalt. Inmiddels is een ritje in de toboggan een onmisbare toeristische attractie op Madeira.  

Open: maandag tot en met zaterdag van 9:00 tot 18:00 uur. Prijs: 1 persoon per slee €25,-, 2 personen per slee €35,-, 3 personen per slee €45,-. Kinderen onder 5 jaar gratis. 

Portugal Madeira RonReizen.nl sleeën
 • Sleeënd de berg af...

Botanische tuin met uitzicht

Om de Monte Palace Tropical Garden te bezoeken neem je de kabelbaan vanuit Funchal. Tijdens de tocht omhoog heb je een adembenemend uitzicht over de stad en de azuurblauwe oceaan. De botanische tuin strekt zich uit over 70.000 vierkante meter en is bezaaid met een grote verzameling plantensoorten, exotische bloemen, tropische vogels en een gebied voor onderzoek en conservatie. Eventueel kun je ook terug met de toboggan, in plaats van met de kabelbaan.

Open: dagelijks van 9:30 tot 18:00 uur. Entree: €12,50 per persoon. Kinderen tot 15 jaar gratis. Montepalacemadeira.com 

Portugal Madeira RonReizen.nl botanische tuin
 • De botanische tuinen bevinden zich op grote hoogte.

Jeeptocht met gids

Een leuke en geschikte manier om het eiland te verkennen is met een huurauto. Niet verstandig over de steile zandweggetjes langs diepe afgronden in het bergachtige binnenland. Dat kan wel tijdens een jeeptocht met een gids. De gids brengt je naar de hoogste toppen van het eiland, langs de typische gekleurde Madeirase huisjes, groene valleien en bossen, geweldige baaien en de meest waanzinnige uitzichten. Één van deze spectaculaire uitzichten vind je bij Cabo Girão, met 580 meter de hoogste klif van Europa. Hier wandel je op glazen platen en kijk je zo de ruim 500 meter diepte in! 

Duur: halve dag, hele dag. Prijs: vanaf €50,- Kinderen onder 6 jaar gratis. Safarimadeira.com

Portugal Madeira RonReizen.nl zeeptocht uitzicht
 • Tijdens je jeeptocht word je getrakteerd op prachtige uitzichten.

Fijn wandelen langs leveda's

Als iedereen een prachtige wandeling in de natuur kan waarderen, kies dan voor een levada-wandeling. Levada’s zijn typisch voor Madeira, het zijn irrigatiekanalen waardoor regenwater vanuit het noorden van het eiland naar de droge akkers in het zuiden werd vervoerd. Langs de levada’s zijn wandelpaden aangelegd, die lopen door bossen en over bergen of langs afgronden. Er zijn verschillende levada-hikes geschikt voor alle leeftijden, zoals de PR 6.2. Dit is een goedgemarkeerde en gemakkelijke wandelroute. Je loopt ruim een uur langs heide, inheemse planten en bloemen en het laurierbos naar de waterval Lagoa do Vento, daarna loop je dezelfde route terug. Neem altijd voldoende water mee en zorg voor goede wandelschoenen. 

Portugal Madeira RonReizen.nl wandelen
 • Mooi wandelen met de hele familie.

Altijd leuk: bezoek de markt

Dankzij het subtropische klimaat kent Madeira maar liefst 700 variëteiten aan tropische vruchten. Een selectie daarvan wordt dagelijks uitgestald in de overdekte markthal Mercado dos Lavradores. Deze vind je in de oude wijk, vlakbij het straatje met de beschilderde deuren. Neem ook zeker een kijkje bij de vismarkt, waar onder andere de lokale vis espada wordt uitgestald, die alleen in de wateren rondom Madeira voorkomt. 

Open: maandag tot en met vrijdag 7:00 tot 19:00. Zaterdag 7:00 tot 14:00 uur en zondag gesloten. Gratis entree.

Portugal Madeira RonReizen.nl markt
 • Altijd leuk om te bekijken: de lokale markt.

Dolfijnen en walvissen spotten

Vanuit de haven van de hoofdstad Funchal vertrekken meerdere malen per dag verschillende boten, op zoek naar dolfijnen en walvissen. Terwijl je geniet van een ontspannen boottocht, zijn de spotters aan boord druk op zoek naar deze indrukwekkende dieren. Met een beetje geluk zie je verschillende groepen dolfijnen en walvissen op zee. Wanneer de vinnen uit het water komen, geeft dat een gevoel van sensatie bij jong en oud! Bij de meeste tochten is er tijd om een duik in zee te nemen. Dolfijnen en walvissen spotten kan vanuit een piratenboot, zeilboot, speedboot of grote catamaran. 

Duur 3 uur. Prijs: €30,- Kinderen tot 12 jaar €15,- Kinderen onder 4 jaar gratis. Oceansee.net

Portugal Madeira RonReizen.nl dolfijnen spotten
 • Dolfijnen en walvissen spotten op de oceaan; supertof familie-uitje!

Info

 • Portugal Madeira RonReizen.nl Funchal

  Madeira is een klein Portugees paradijs in het midden van de Atlantische Oceaan. Dankzij de indrukwekkende landschappen van bergen, valleien en kliffen is het vulkanisch eiland populair bij wandelaars en natuurgenieters. Zo huisvest het eiland het grootste laurierbos ter wereld en groeien er bontgekleurde exotische bloemen in het wild, waardoor Madeira ook wel het bloemeneiland genoemd wordt. Het milde klimaat - met het hele jaar door aangename temperaturen tussen de 17 en 25 °C - is perfect voor allerlei activiteiten in de open lucht. De archipel wordt gevormd door een reeks eilanden, waarvan Madeira en Porto Santo de belangrijkste en enige bewoonde zijn. 

  Meer info vind je op deze site


Meer over