Malága

SpanjeMachtig Málaga

Na een infrastructurele investering is Málaga helemaal hip & happening met een autovrij centrum. Langs de Costa del Sol kennen wij vooral mondain Marbella en Torremolinos, maar Málaga is een bruisende hotspot. We liepen er een dag rond en keken onze ogen uit in de geboortestad van Pablo Picasso en Spaanse filmheld Antonio Banderas.

Begin je dagen in Málaga met koffie of thee en wat churros (zeg maar: de Spaanse donut) op een terrasje bij de haven (Palmeral de las Sopresas). Ga er lekker voor zitten en kijk om je heen, dit alleen al is een feestje. De indrukwekkende cruiseschepen in de Terminal de Cruceros ogen spectaculair. Daarachter: de rust en ruimte van de Middellandse Zee. Nu snappen we waarom inwoners (Malagueños) in de volksmond ook wel Boquerones (Sardientjes) worden genoemd. 


Cultureel Malaga

Voor ons opengevouwen ligt de kaart van het culturele centrum, achter ons voel je de dynamiek van de bruisende stad. Málaga telt liefst 36 musea, inclusief kastelen, kathedralen en archeologische bouwwerken uit vervlogen tijden. Maar waar te beginnen? Het automobielmuseum of een tour door het Museum van de Málaga Football Club (waar goalgetter Ruud van Nistelrooij zijn laatste voetbaldagen sleet)? Centre Pompidou Málaga? Architectonisch al een kunstwerk op zich: een glazen kubus in knallende kleuren bij de Plaza de la Marina. 


Kunst in Málaga

Ook de Collection of the Russian Museum, een prestigieuze samenwerking met de schatbewaarders in Sint-Petersburg, zet Málaga op de kunstkaart. Die collectie is zo immens, dat je keuzes moet maken. Dwaal je een paar dagen door Málaga, dan kun je hier je cultuurhart ophalen. Naast de wereldberoemde culturele stedendriehoek Cordoba, Granada en Sevilla (stad van de flamenco) heeft Málaga zich als culturele stad een eigen imago aangemeten.

La Placa de la Constitucion
  • La Placa de la Constitucion in Malaga.

Winkelen in Málaga

We beginnen onze stadswandeling door schone en met marmer ingelegde winkelstraten. Hier zijn bijna alle internationale winkelketens neergestreken, dus: shop till you drop. Calle Marqués de Larios is de hoofdstraat. Tussen die strakke straten door geven kronkelige sfeervolle steegjes een levensecht beeld van deze authentieke Spaanse stad. Het wemelt er van barretjes en bodega's. Een klassieker is Taberna del Siglo, een tapastent met verwarmd buitenterras.  


Praktische tips

Uiteraard biedt internet uitkomst (Málagaturismo.com), maar in dit geval is een bezoek aan het Office du Tourismo op de Plaza de la Marina de moeite waard. Praktische tips en (ook) gratis stadskaarten.

Rons tipRons tip

Bezoek je op een zondag Málaga, dan kun je veel van de musea voor niks bezoeken. Een feestje natuurlijk, want dan ga je uiteraard naar het Picasso Museum. En dan door naar het Centre Pompidou (moderne kunst) en misschien nog wel naar het Carmen Thyssen Museum (19e eeuwse Andalusische schilderkunst). En oh ja, ben je niet op een zondag in Málaga, ga dan toch naar het Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (moderne kunst), want dat is altijd gratis! Dit museum ligt in de Soho-buurt waar je sowieso gratis straatkunst kunt bewonderen...

Beroemde bodega

In de koelte van de kelders van Teatro Romano werd Garum bewaard, die lokale lekkernij was de 'ketchup van vroeger': vis met olie, tomaat en knoflook. Je moet er een sterke maag voor hebben, vinden ze. Wij vinden het gewoon stinken.


Bodega El Pimpi

Bij El Pimpi, een beroemde bodega en wijnhuis, puilt het terras uit. En je weet het, waar de lokalen zitten is het eten goed én betaalbaar. Dus schuiven we zodra we een plekje vinden aan. Wat verder opvalt, bedenken we terwijl we de inwendige mens verzorgen: lange rijen mensen voor musea! En veel standjes in de stad, waar vooral amandelen worden verkocht.

Picasso in Málaga

Snel naar Placa de la Merced, vandaag ook weer verzamelplaats voor politieke statements en stakingen. Maar daarvoor zijn we niet hier. Op een schilderachtig hoekje van dit plein woonde Pablo Picasso. Dat de beroemde schilder uit hun stad komt willen de Malagueños weten ook! Het is er druk. Ranke bomen met paarse bloemenpracht steken mooi af tegen de azuurblauwe hemel. Hier schijnt vrijwel altijd de zon, ook in de herfst en de winter is Málaga dankzij het milde klimaat aangenaam. Het wemelt van duiven op het karakteristieke stadsplein waar kleine Pablo speelde en onbewust inspiratie opdeed, want door veel kunstwerken fladderen duiven, zo zien we in het Picasso Museum, waar slechts een deel van zijn karakteristieke collectie beelden, sculpturen en schilderijen te zien is. Bovenaan menig museumlijstje staat het!

Pablo Picasso woonde aan de Placa de la Merced
  • In het hoekhuis van Placa de la Merced woonde Pablo Picasso.

Antonio Banderas

Bij het tegen de Gibralfaroberg aangebouwde Alcazaba en Teatro Romana komen Moorse en Romeinse invloeden samen, vooral in de fraai versierde bogen. Naast subliem uitzicht over Málaga zie je de contouren van de verdedigingslinie van de vestingstad liggen. Beneden, in dit opmerkelijk groene culturele stadshart, wijst een local ons op het huis van een huidige en wereldberoemde inwoner van Malaga, de Spaanse steracteur Antonio Banderas. Zelf bewoont hij het luxe penthouse maar, zo horen we, hij heeft het complete gebouw op zijn kosten laten schilderen. Sympatico. En misschien ook wel weer leuk om te weten: hij speelde Pablo Picasso in een national Geographic-documentaire.

Penthouse van Spaanse filmster Antonio Banderas.
  • Mooi uitzicht over 'zijn' stad in het penthouse van local hero Antonio Banderas.

Eten en drinken in Málaga

In bodega Los Patios de Beatas – gevestigd in een oud nonnenklooster – worden wijnen uit een ronddraaiende carrousel ook per glas geschonken. Bij ons openingsgerecht, vier flinterdun gesneden Ibericohammetjes, hoort een Trajinero. Goudkleurig. Beetje stroperig. Tien jaar gerijpt en een pittig alcoholpercentage (18 procent), maar de perfecte match uit Málaga. Ham-slok-weg. Hier kun je terecht voor een wijnproeverij op maat en dat is, gelet op wat ze ons serveren, een aanrader. Op zeker!


Muscadet, dé wijn van Malaga

Bij de verse kruidige humus en calamaris in licht beslag gefrituurd en besprenkeld met Himalayazout, schenken ze een typische wijn uit de regio Málaga: Muscadet. Normaal een vleugje zoeter, hier wat droger van smaak. Het geheim? De druiven zijn vroeg geplukt, koud geperst. Zo gezegd, zeker niet zo gedaan, maar wel zo geproefd. Verrukkelijk. Het houdt niet op: Codfish met kokosnoot, salsa verde en gebakken banaan. Of het nog niet genoeg is, schotelen ze ons vervolgens varkensrib met baby potatoe en pimienta (peper) voor, vrolijk vergezeld door Finca La Indiana, een rode wijn van een Franse druif die het op Spaanse bodem verrassend goed doet. Zeggen ze. We kunnen, willen en gaan het niet ontkennen. Heerlijk. Tot besluit een romige cheesecake met dessertwijn uit Málaga: Senioro de Brocales. Vraag het hier gerust na.

Authentiek in Málaga

Nu we de stad klein hebben gekregen hebben we wat te vieren. Uitgaan in Málaga? Ook dat is een feestje. Door de Engelse invloeden vanuit Gibraltar vind je er nogal wat (Irish) pubs en bars. Maar liever nog ga je naar authentieke Spaanse tenten als Antigua Casa de Guardia, Puerta Oscura, het hippe Sala Premier (er zijn drie Sala Premiers verspreid over de stad!) of La Terraza de Valeria. Leuke clubs en cafe’s om je aan het einde van je dagje Málaga uitstekend in te vermaken. Of zoals ze het zelf zeggen: “Andalusië staat bekend om zijn gastvrijheid, we zijn de echte party people van Spanje.”

Meer over