De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Nederland Lonely Planet duurzaamheid RonReizen

Lonely Planet's alternatieve lijstjes

Er wordt altijd naar uitgekeken, de toplijstjes van Lonely Planet. Maar ook voor de toonaangevende reispublicist is alles dit jaar anders. Dus betekent het dat 'Het beste in reizen in 2021', de jaarlijkse what-to-do-and-where-to-go er nu anders dan anders uitziet. Lees verder!

"Ook wij moesten in de spiegel kijken en ons voorstellen hoe we onze lezers konden inspireren om verantwoord te op pad te gaan en bewust te worden van een positieve ommekeer", vertelde Lonely Planet's baas Luis Cabrera. Dus besloot het bedrijf haar prestigieuze lijstje dit jaar te richten op mensen en plekken waar duurzaamheid, gemeenschap en diversiteit hoog in het vaandel staat. Wat daaruit kwam? Hier Lonely Planet's Best in duurzaam travel 2021. 

Duurzaam Wandelpad

Van z'n graf in Ravenna tot zijn geboorteplek Florence: op Le Vie di Dante volg je het levenspad van Italië's beroemdste literaire legende. Zeg je slow travel, dan zit je op dit pad goed. Het meandert vanaf de vruchtbare Po-vallei over de Apennijnen naar Florence en onderwijl tik je prachtige bergdorpen, middeleeuwse kastelen en Romeinse kerken aan afgewisseld met verstilde bossen, hier en daar een waterval en prachtige vergezichten. 

Nederland Lonely Planet duurzaamheid RonReizen Dante bij Poppi Toscane
 • Overal langs de route komt je Dante tegen, zoals hier in Poppi, Toscane.

Duurzame Opkomende bestemming

Als geen ander ervoeren de tweeling-eilandjes Antigua en Barbuda het gevolg van de klimaatverandering na de verwoestende orkaan Irma in 2017. Het roer ging om en 'groen' is nu de prioriteit. Dat resulteerde o.a. in een verbod op plastic zakken en polystyrene produkten. En er is inmiddels een 'groene doorgang' gecreëerd, een verzameling milieuvriendelijke hotels, resorts en commerciële activiteiten langs de zuidwestelijke kust van Antigua. Verder is er een door locals gerund natuurreservaat en een vogelreservaat op Barbuda. 

Nederland Lonely Planet duurzaamheid RonReizen Antigua
 • Antigua en Barbuda doen van alles aan duurzaamheid.

Duurzaam wildlife-programma

Bij wat anders dan Rwanda kon dit keurmerk terechtkomen. Een piepklein landje ingeperst tussen de kolossale Democratische Republiek Congo en Tanzania. Maar: verstopt in een klein stukje jungle in het noordwesten van het land wonen de laatst levende berggorilla's op aarde. En Rwanda doet er alles aan om deze bedreigde diersoort te beschermen. Dankzij een uitgekiend beschermingsprogramma leven er nu elf families in dit deel van het land en twaalf families in het Volcanoes Nationaal Parc. Hulde!

Nederland Lonely Planet duurzaamheid RonReizen Rwanda

  Duurzame Citytrip

  Met 95 procent van haar hotels met een groen keurmerk, 97 procent van het openbaar vervoer dat rijdt op groene energie en ecocertificaten voor haast elk restaurant in de stad; tja, dan kun je wel stellen dat Gothenburg inmiddels groener dan groen wordt. De Zweedse stad wil sowieso volledig fossiel onafhankelijk zijn in 2030 en dat is wat voor een stad die ooit te boek stond als een industriële zwaargewicht. Maar inmiddels zijn de fabrieksgebouwen omgetoverd tot food halls, kunstgallerieën en hippe restaurants... 

  Nederland Lonely Planet duurzaamheid RonReizen Gothenburg
  • De Feskekorka, de vismarkt in Gothenburg.

  Wie werd er nog meer duurzaam 'beloond'

  De Rocky Mountaineer-trein: het bedrijf heeft stappen genomen om haar co2 uitstoot te verminderen, on-board recycling te verbeteren en aansluiting te zoeken bij organisaties die het wildleven in de prachtige Rocky Mountains beschermt. 

  Griekenland: met haar talloze lokale foodmarkten, haar overvloedige wilde kruiden en duurzame omgang met het zeeleven staat het land er goed voor op de eco-teller als het om voedsel draait. 

  Paulau: een decennium van progressief politiek beleid, tal van beschermingsmaatregelen en medewerking van haar bezoekers, heeft ervoor gezorgd dat de ongerepte en fragiele archipel Palau midden in de Stille Oceaan voorop loopt als het gaat om duurzaamheid.

  Grootberg Lodge, Namibië: de luxe lodge midden in de wildernis van Namibië loopt voorop als het gaat om het behoud van de leeuwen- en zwarte neushoornpopulatie door middel van lokale bewustwording. 

  Nederland Lonely Planet duurzaamheid RonReizen Rocky Mountaineer
  • De Rocky Mountaineer...
  Meer over