Liechtenstein herfst Bert Romani RonReizen.nl

LiechtensteinLiechtenstein: heerlijke herfstbestemming!

De zomervakantie is ten einde en de scholen zijn weer begonnen. De tijd van luieren, feesten en doen waar je zin in hebt is voorbij. Maar gelukkig niet voor lang, want de volgende vakantie kondigt zich alweer aan: de herfstvakantie! Bergliefhebber en Alpenspecialist Bert Romani geeft je graag een tip uit eigen ervaring en dit keer een verrassende bestemming: Liechtenstein.

Dit kleine ministaatje ligt ingeklemd tussen Oostenrijk en Zwitserland en is een zogeheten Vorstendom. Het is slechts 160 vierkante kilometer groot. Het is een onafhankelijke dwergstaat en geen lid van de Europese Unie. Gezien de ligging en bereikbaarheid is het overigens Zwitsers georiënteerd en kent het een douane- en monetaire unie met Zwitserland. De grens in het westen (met Zwitserland) is de Rijn en de oostgrens is vooral zeer bergachtig met als hoogste punt de Grauspitz van 2599 meter.

Liechtenstein herfst Bert Romani RonReizen.nl
  • Liechtenstein ligt ingeklemd tussen Oostenrijk en Zwitserland.

Vaduz, interessante stad

De hoofdstad is Vaduz, een relatief onbekende stad voor de Nederlander, maar wel met een paar interessante bezienswaardigheden zoals het Kunstmuseum en het Landesmuseum wat je alles leert over de historie van Liechtenstein. Het kenmerk van de stad is zonder meer het Schloss Vaduz. Het imposante kasteel is eigendom van de koninklijke familie en het officiële verblijf van vorst Hans Adam II. Helaas kun je het slot niet bezoeken, maar je kunt er wel omheen wandelen en redelijk dichtbij komen. Je hebt dan meteen een prachtig uitzicht over Vaduz en het Rijndal.

Liechtenstein zomer herfst Bert Romani RonReizen.nl Gaid Kornsilapa
  • Downtown Vaduz.

Topklimaat voor wijnbouw

Liechtenstein heeft een bijzonder goed mild klimaat voor wijnbouw. De reden is de föhnwind die de druiven laat groeien. De wijncultuur is traditioneel, professioneel en van uitstekende kwaliteit. De meest bekende wijnkelder is de Hofkellerei van de vorst van Liechtenstein. De meest verbouwde druivensoorten zijn Chardonnay en Riesling in wit en Blauburgunder, Zweigelt en Blaufränkisch in rood. In de Hofkellerij worden rondleidingen gegeven en uiteraard proef je dan even van de beste wijnen. 

Liechtenstein herfst Bert Romani RonReizen.nl hofkellerei
  • Maak een rondleiding door de Hofkellerei.

Niet alleen leuk in de winter! 

We kennen Liechtenstein goed van de winter. Bij het bergdorp Malbun op twintig minuten van Vaduz ligt een alleraardigst familieskigebied. Malbun ligt in een keteldal en is bijna 360 graden omringd door de hoge pieken van de Alpen. De ideale speeltuin voor de actieve bergliefhebber, maar vooral ook in de herfst en zomer een zeer ontspannen familiebestemming.

Liechtenstein herfst Bert Romani RonReizen.nl Schloss Vaduz
  • Het gebied rond Schloss Vaduz nodigt ook in zomer en herfst uit tot activiteit en ontspanning.

Schommelen op de bergen

Een van de favorieten is zonder meer het ‘Schaukelpfad’. Het is een eenvoudige wandelroute voor jong en oud van 5,5 kilometer lengte die je kennis laat maken met de prachtige bergwereld. Onderweg kom je langs tien schommels die je in de ijle berglucht katapulteren. De route begint boven aan het bergstation van de stoeltjeslift Sareis waar je meteen de eerste schommel kunt testen. De route gaat langzaam bergaf langs alpenweides, koeien en natuurlijk telkens weer een schommel

Liechtenstein herfst Bert Romani RonReizen.nl Schommelpad
  • Langs het Schaukelpfad kom je van alles tegen.

Vier etappes wandelen of fietsen

Zoek je het wat stoerder dan is de Liechtenstein-Weg een aanrader. Het 75 kilometer lange pad door alle 11 gemeentes van het Vorstendom leg je af in vier etappes. Je wordt begeleid met de app LIstory met alle tips en bezienswaardigheden onderweg. Je kunt de route van noord naar zuid of omgekeerd afleggen en wil je zelf niet zeulen met je rugzak, dan kun je bagagetransport boeken. Ook op de fiets is het mogelijk. Hier en daar wijkt de route dan iets af van de wandelroute, maar zowel op mountainbike als e-bike is de Liechtenstein-Weg in twee etappes een mooie kennismaking met het land.

Liechtenstein herfst Bert Romani RonReizen.nl fietsen
  • Ook leuk met de fiets!

Tip

  • Tussen Vaduz en Malbun ligt Steg. En in dit zijdalletje bevindt zich de Ganglesee. Dit prachtige op 1300 meter hoogte gelegen bergmeer biedt in de zomer verkoeling, maar is in de herfst een en al kleurenpracht. 

Wandelen met Lama's en Alpaka's

In Triesenberg beheren Anna-Lena Beck en Marc Schädler een Lama- en Alpakaboerderij. Zij bieden rondwandelingen aan met de dieren door de natuur. In totaal hebben ze meer dan twintig dieren. Vooral families maken graag een wandeling met de grappige beesten en genieten erna van de lokale producten op de boerderij in de tipi-tent. Je kunt er ook biologische producten kopen. Vooral de kaas is erg populair. 

Liechtenstein herfst Bert Romani RonReizen.nl lama's
  • Heel populair: wandelen met de lama's.

Overnachten

  • Wanneer je als familie met kinderen niets te kort wilt  komen en je geen zorgen wil maken over wat eten we vandaag en wat is er te doen voor jong en oud, dan is het Gorfion Familiehotel Liechtenstein de beste keus. Dit hotel is volledig afgestemd op gezinnen. Onder het motto ‘als de kinderen het naar hun zin hebben, hebben de ouders ook vakantie’ zijn dagelijkse zaken als eten, slapen en verblijven perfect afgestemd op de gezinssituatie. Fijnproevers waarderen de gastronomische keuken en aan het kinderbuffet mogen de kids zelf uitzoeken wat ze lekker vinden: verse, huisgemaakte hamburgers, lekkere pasta's en nog veel meer dat kleine lekkerbekken doet watertanden. En als je wandelt en de natuur verkent, speelt en danst, wil je af en toe ook eens lekker luieren en relaxen. In het zwembad van het hotel worden je kids echte waternimfen. En voor de volwassenen is er het saunalandschap: een zone om te wellnessen, van totale rust te genieten en alles los te laten. Nieuw: zwemlessen voor kinderen vanaf vier jaar en babyzwemmen voor de allerkleinsten vanaf drie maanden. 

Liechtenstein herfst Bert Romani RonReizen.nl hotel
  • Het Gorfion familiehotel.

Info

Meer over