De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Portret Steve Iredale - RonReizen

EngelandOntmoet: Kettingzaagkunstenaar Steve uit de North York Moors

North York Moors National Park is een van de mooiste, ruigste en meest grillige natuurgebieden van Engeland: verlaten heidevelden, monumentale ruïnes, schilderachtige dorpjes en een rotsachtige kust bepalen het beeld. Het is een gebied dat sinds jaar en dag kunstenaars en ambachtsmensen inspireert. In de videoserie Meet The Maker zet Find Your GREAT Britain zes kunstenaars uit de North York Moors in de spotlights. In de video’s laten zij hun werk en inspiratiebronnen zien. Dit keer: Steve Iredale.

Kunstenaar Steve Iredale

Steve Iredale is een beeldhouwer die bijzonder gereedschap gebruikt. Hij maakt zijn beelden met een kettingzaag in het kustplaatsje Staithes in de North York Moors. In het werk van Steve zie je de dieren terug uit het nationale park zoals uilen, herten, egels en eekhoorns, maar ook vele mythische wezens.

We delen graag een aantal van de meest inspirerende plekken in de North York Moors met je en plekken waar je de bijzondere kunst van regionale kunstenaars kunt bekijken.

Kunstenaar Steve Iredale aan het werk - RonReizen
 • Kunstenaar Steve Iredale aan het werk

De omgeving van North York Moors


Het artistieke kustplaatsje Staithes

Bezoek Steve’s thuisbasis, het charmante dorpje Staithes aan de kust van Noord-Yorkshire, en ontdek waarom deze plek al eeuwen als een magneet werkt op artiesten vanuit de hele wereld. De adembenemende kustlijn, de weidse luchten en het betoverende northern light maken het beste los in schilders, beeldhouwers en andere creatievelingen. Aan het einde van de 19e eeuw was deze plaats het hart van het Britse impressionisme met kunstenaars die sindsdien bekend staan als de Staithes Group. En nog altijd inspireren de hoge kliffen, de woeste zee, de nauwe straatjes en de cottages die laag boven laag op de heuvels liggen, kunstenaars tot prachtig werk. De plaats heeft twee fraaie musea met fotografie en moderne kunst: The Staithes Gallery en de Staithes. In september verandert zelfs het hele dorp in een grote tentoonstellingsruimte als er tijdens het International Arts and Heritage Festival ruim 80 tijdelijke gallerieën worden opgericht in woningen en winkels.

  De natuur van de North York Moors

  Het nationale park kent een diversiteit aan verschillende soorten bos, met de bijbehorende verscheidenheid aan flora en fauna. Tussen de planten zitten vele Britse favorieten zoals sleutelbloemen, boshyacinthen, gele dovenetels, bosanemonen, viooltjes en de plant ‘cow-wheat’ die je misschien kent onder de Nederlandse naam ‘hengel’. Ook voor dierenliefhebbers is het hier een paradijs. Sta vroeg op en je hebt kans oog in oog te staan met zowel reeën als damherten. Andere zoogdieren die leven in de North York Moors zijn onder andere de das, de vos, de wezel, de spitsmuis, de bosmuis en de hermelijn.

  Sterrenkijken in Dalby Forest - RonReizen
  • Sterrenkijken in Dalby Forest

  Dompel je onder in Dalby Forest

  ‘Shirin-yoku’ is een Japanse ontspanningsmethode die ook in Europa steeds meer aan populariteit wint. De vrije vertaling is ‘bosbaden’, want het idee is dat je de rust van het bos ondergaat als een weldadig bad. Je wandelt, bewust en geconcentreerd, tussen de bomen terwijl je alle vijf je zintuigen de kost geeft. Het ontspant, vermindert stress en geeft je een positief gevoel.

  Dalby Forest op de zuidelijke hellingen van de North York Moors heeft kilometers lange, bewegwijzerde paden die diep het woud inlopen. Bezoekers vangen er een glimp op van het werk van Steve in het deel dat bekend staat als het ‘Enchanted Woods’. In dit bos komt een aantal zeldzame dieren voor en je vindt er de Dalby Observatories. Dit is een van de drie beschermde Dark Sky Discovery Sites in Noord-Yorkshire. Ze vallen in de categorie ‘Milky Way Class’, omdat je er geregeld een prachtig beeld hebt op heelal. Je ziet er met het blote oog de Melkweg!

  Kunst in de North York Moors


  The Danby Dragon, Moors National Park Centre, Danby

  Deze vijf meter lange draak is uitgezaagd uit eikenhout en voorzien van metalen schubben door James Godbold, een andere kunstenaar uit de regio. De draak is gemaakt in opdracht van het nationale park en is onderdeel van een serie natuurbeeldhouwwerken langs de Riverside Trail bij het National Park Centre in Danby.

  Beltane Samhaine, Pannet Park, Whitby

  In Pannet Park, een oase van rust in het drukke kuststadje Whitby, zie je een opvallend kunstwerk van Steve dat twee Keltische feestdagen verbeeldt. Beltane was het feest aan het begin van de zomer en Samhain de viering van het begin van de winter (later kreeg deze dag de naam All Hallows Eve of Halloween). Pannet Art Gallery in hetzelfde park heeft een uitgebreide collectie kunstwerken van de befaamde Staithes Group.

  St. Peters Centre Staithes

  In de tuin van deze plek zie je een zeemeermin en vissen die Steve met zijn kettingzaag aan grote blokken hout heeft ontlokt. St. Peters was het oude dorpskerkje en is tegenwoordig een arts & crafts centre.

  Steve Iredale - RonReizen
  • Steve Iredale
  Meer over