Kerstmarkt in Zuid-Tirol Italië

ItaliëKerstmarkten in Zuid-Tirol

De provincie Zuid-Tirol, in het noordoosten van Italië, verandert jaarlijks in een sprookjesomgeving door de komst van kerstmarkten. De overheerlijke geur van versgebakken koekjes en apfelstrudel nodigen je uit voor een bezoek aan winters omgetoverde dorpen en steden. Wandel langs kraampjes met traditionele Zuid-Tiroolse producten en handgemaakte kerstversiering en warm jezelf op met glühwein of fruitpunch.

In Bolzano, Merano, Bressanone, Vipiteno en Brunico vind je de originele kerstmarkten van Zuid-Tirol. De markten staan niet alleen bekend om de gezellige kerstsfeer, maar ook om duurzaamheid. Sinds 2014 zijn deze kerstmarkten gecertificeerd als 'groen evenement' en worden er milieuvriendelijke evenementen georganiseerd tijdens de adventperiode. Naast gerechten en dranken uit de regio, het scheiden van afval en herbruikbaar servies, wordt gedacht aan 'groen’ reizen met bijvoorbeeld een effectieve inzet van pendelbussen.  

Kerstmarkten in Zuid-Tirol geven extra charme -RonReizen
  • Kerstmarkten in Zuid-Tirol geven extra charme

Bolzano

Bolzano is de hoofdstad van Zuid-Tirol. Het ligt direct aan de Brennerpas en is daardoor goed bereikbaar met de auto. Pak je liever het vliegtuig? Boek dan je vlucht op Innsbruck of Verona. Maar de trein is ook een goede optie, want het centraal station van Bolzano ligt in hartje centrum. Het oude stadscentrum is overzichtelijk en heeft meerdere gezellige pleinen. Het leven speelt zich in deze alpine-stad veelal buiten af op de vele terrasjes. Sinds 1991 wordt jaarlijks de kerstmarkt in Bolzano gehouden. Al jaren is dit de best bezochte kerstmarkt van heel Italië. De markt is vaste prik voor overheerlijke gerechten, traditionele decoraties en fraaie producten. Zo is dit zeker een bezoekje waard om te kijken, maar vooral om een hapje te eten. Drink verse, warme sap van wilde bessen met honing of proef soep van de dag. Zit je vol? Neem de Schneeflocken Schokolade dan mee voor de terugreis.

Handgemaakte souvenirs

Met Nino en zijn vrouw Patrizia Menegetto beleef je een unieke ervaring met verhalen over de magische fantasiewereld. Het is een vleugje magie waar je ook creaties van de familie kan shoppen: een fee, kabouter of personage die, zoals Nino zegt: “...op je wachten, omdat zij jou kiezen en niet andersom.” De Südtiroler Bäuerinnenorganisation staat met verschillende kraampjes waar zij ter plekke kerstversieringen maken volgens Zuid-Tiroolse traditie.

Voor jong en oud

Verder kun je met het hele gezin naar Piazza Walther: het grootste plein van de stad aan de voet van de kathedraal van Bolzano. Maak een ritje in de draaimolen of stap in een carrousel of elektrische trein met de allerkleinsten. Piazza Don Giuseppe Rauzi is een bijzondere plek waar het sprookje van Hans en Grietje tot leven komt.  

Op kerstmarkten worden ter plekke souvenirs gemaakt - RonReizen
  • Op kerstmarkten worden ter plekke souvenirs gemaakt

Brixen

Samen met Bolzano is Brixen de oudste kerstmarkt in Italië waar al dertig jaar op Cathedral Square kerst wordt gevierd. Naast hapjes en drankjes bij de kramen is er de lichtmusical Liora en Monsieur TickTack. Een verhaal over kostbare tijd van jezelf en anderen, die juist tijdens kerst een extra betekenis heeft.

 
Sfeervol Brixen als de zon verdwenen is - RonReizen
  • Sfeervol Brixen als de zon verdwenen is

Merano

In Merano ben je voor jouw zintuigen op het juiste adres bij de historische stands. Zie en proef de chocolade-fruitspiesjes bij Dressel Sweets. Niet te vergeten zijn de Dinnende, die voor je neus bereid worden: een typische lekkernij met bijvoorbeeld kaas, spek, ui en aardappel, wat je laat denken aan Flammkuchen en pizza. Een tweede stop kun je maken bij herbergier Roman Perfler. Naast zijn passie voor de middeleeuwen en Zuid-Tiroolse gerechten, krijg je hier een overheerlijke gerookte sandwich. 

Pleinen van Merano vullen zich met historische stands - RonReizen
  • Pleinen van Merano vullen zich met historische stands
Meer over