Must visit Cambodja Kampot Ronreizen

CambodjaKampot: verborgen pareltje in Cambodja

Cambodja is op de eerste plaats een land met een gitzwart recent verleden. Daartegenover herbergt het zoveel moois. Denk aan de wereldberoemde tempels van Angkor, maar laat ook eens je oog op het minder bekende Kampot vallen.

Kampot is vooral bekend als eerste leuke halte als je vanuit Vietnam de grens overgaat. Veel toeristen, met name backpackers, gaan erheen om de rest van hun reis door Cambodja vanuit daar verder uit te stippelen.

Bezoek Kampot Cambodja Lotus Pond Ronreizen
 • Lotus Pond in Kampot

Het oude centrum

Logisch, want Kampot is vooral een heel relaxed stadje. Loop door het oude centrum en je ziet veel ondernemers in een hangmatje liggen of elders de koelte opzoeken. Heb je ze nodig dan staan ze met werkelijk alle soorten van liefde voor je klaar. Geen behoefte aan hulp dan laten ze je met net zoveel warmte lekker met rust. Veel buurlanden kunnen hier nog iets van leren. Eigenlijk zijn alleen de tuk tuk-chauffeurs opdringerig, maar ook die haken snel af als ze merken dat er niks te halen valt.

Cambodja centrum Kampot Ronreizen

  Authentieke architectuur

  Het stadje zelf bezoeken, is dus zeker aan te raden. En kijk daarbij omhoog, naar de zon… én naar de prachtige geveltjes. Spot de gevels van de Frans-koloniale panden die veelal vervallen, maar daardoor ook lekker authentiek aandoen. In veel reisgidsen lees je dat je voor die architectuur naar het meer noordelijke Battambang moet, maar dat is niet waar. Ben je in Kampot geweest dan kun je die stad gerust overslaan.

  Frans-koloniale panden Cambodja Ronreizen

   De peperplantage

   Anders nog iets? Jazeker. Is je verblijf langer dan twee volle dagen dan raden we je vooral aan een peperplantage te bezoeken, zoals La Plantation. Huur een scooter (vaak zo’n 5 dollar per dag) en doe mee aan een gratis (jawel!) tourtje incluis peperproeverij. Op de terugweg naar Kampot doe je er goed aan te lunchen bij Lakerestaurant: gevalletje wegdromen-in-een-hangmat-wat-wil-een-mens-nog-meer?

   La Plantation bezoeken in Cambodja
   • La Plantation

   Bokor National Park

   Een tweede tip in Kampot is het ontdekken van Bokor National Park. Dat kun je met een tuk tuk doen (kost je ongeveer 10-12 dollar), maar met de scooter is het avontuurlijker. De weg naar de top van het park is er eentje met tientallen wilde aapjes op de vangrail, een gigantisch Boeddha-beeld en meerdere vervallen woningen, een oude kerk en een spookachtig hotel. Een walhalla voor fotografen, maar ook zeker tof voor de gemiddelde bezoeker.

   Food hotspots

   Tot slot: nog wat eettips. De beste ontbijttent is zonder twijfel Café Espresso Roastery. Ietsje duurder dan gemiddeld, maar nog steeds spotgoedkoop en misschien wel de lekkerste koffie van Azië. Dineren doe je op de oude markt bij KFC. En dan niet de bekende keten, maar Khmer Food Café. Hier maakt het geen donder uit wat je neemt. En mocht je na een voor jou minder lekker gerecht toch geen fan zijn, bestel je voor omgerekend twee euro toch gewoon iets nieuws? Nogmaals: maak het jezelf vooral niet te ingewikkeld in Kampot. 

   Restaurants Kampot Cambodja Ronreizen

    Over de geschiedenis

    • Terug naar het begin van dit verhaal, terug naar de gruwelijke geschiedenis. Daarvoor moeten we in zeventiger jaren zijn waarin dictator Pol Pot in Cambodja de macht grijpt. Zijn communistische beweging, de Rode Khmer, vermoordt tussen 1975 en 1978 zo’n twee miljoen mensen. Dat is bijna een derde van de complete populatie.  

     Pot heeft het voorzien op de steden en de hogeropgeleide mensen. Hij wil van ‘zijn’ land een boerenland maken en daarvoor zijn alle middelen geoorloofd. Uiteindelijk roepen de Vietnamezen hem een halt toe. Tot op de dag van vandaag worden nog leden van de Rode Khmer gezocht. Pot vluchtte naar de Thaise jungle en overleed in 1998 aan een hartinfarct.

    Tekst en foto's: Oane Born.

    Meer over