De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Tips en tricks voor verkoeling tijdens hittegolf - RonReizen

Hittegolf? Tips & tricks voor frisse verkoeling

Wat is het heet hè? Zo voelt de vakantie in eigen land wel écht als vakantie. Wij zochten uit wat je het best kunt doen om in deze hitte af te koelen. En RonReizen zou RonReizen niet zijn als we de beste tips niet met jou delen. Hier komen ze!

Wanneer is er sprake van een hittegolf? Het KNMI spreekt van een hittegolf als het in De Bilt overdag ten minste vijf dagen achter elkaar 25 graden (zomers) of hoger is. Op drie van die dagen moet het 30 graden (tropisch) of hoger zijn. Als bovenstaande in jouw woonplaats wél het geval is, maar in De Bilt niet, dan heb je te maken met een regionale hittegolf. Maar laten we wel wezen: als je het heet hebt, heb je het heet. En dan heb je verkoeling nodig. Dit zijn onze tips & tricks.

1. Drinken tijdens een hittegolf

Beperk je alcoholinname, sla warme dranken als koffie en thee even over. Kun je écht niet zonder koffie? Drink er dan een glas water bij. Twee liter per dag is écht geen overbodige luxe tijdens eenhittegolf!

Drinktip in de hitte

Fop je lichaam door een blaadje munt in je water te doen. Door de mentolsmaak denkt je lichaam dat het koel is.

2. Eten in de hitte

Dat hete soep misschien niet het beste idee is tijdens een hittegolf, moge duidelijk zijn. Maar vermijd ook zeker pittig eten en zware schotels zoals lasagne.

Eetritme op hete dagen

Eet gedurende de dag kleine porties, want bij een hele maaltijd moet je lichaam hard werken om het te verteren. En daar krijg je het warm van!

Voetenbad om af te koelen tijdens een hittegolf - RonReizen
 • Een koud voetenbad doet wonderen als de hitte je even teveel wordt.

3. Koude douche

Geloof het of niet, maar een lauwe douche is beter dan een koude. Van een koude warm je teveel op, terwijl lauw water verkoelend werkt. Wil je afkoelen, maar heb je geen tijd of mogelijkheid om te douchen? Een koud voetenbad doet wonderen. Of houd je polsen even onder de koude kraan. Dat is meer dan genoeg.

4. Houd het huis koel

Houd deuren en ramen gesloten en doe de gordijnen dicht als het buiten warmer is dan binnen. Pas als het voldoende is afgekoeld – ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg – kun je alles tegenover elkaar openzetten om je huis lekker door te luchten.

Maak het niet nóg heter

Apparaten zijn kleine kacheltjes, dus probeer op hete dagen zo min mogelijk huishoudelijke apparaten te gebruiken, zoals de stofzuiger, droger en oven. 

Tips voor koel slapen tijdens een hittegolf - RonReizen

  5. Koel slapen

  Het belangrijkste is het eerste uurtje waarin je in slaap moet vallen. Leg voor verkoeling je kussen in de vriezer. Veel mensen moeten iets over zich heen hebben om in slaap te vallen; berg je dekbed op en slaap alleen onder je dekbedhoes. Of leg een handdoek aan je voeteneinde en trek natte sokken aan als je naar bed gaat.


  DIY airconditioning

  Om je slaapkamer af te koelen kun je bevroren frisdrankflessen voor een ventilator zetten. Dan blaas je koele lucht de hete kamer in.

  6. Rustig aan

  Maak je vooral niet druk en doe rustig aan. Tijdens een hittegolf moet je even een stapje terug doen. Houd een plantenspuit bij de hand om jezelf af en toe wat verkoeling toe te spuiten. 

  Meer over