Portugal Douro realtours RonReizen.nl

PortugalHet Douro-gebied in Portugal: het ontdekken waard

Wie aan Portugal denkt, denkt al snel aan de Algarve, Lissabon en Porto, maar wie iets anders zoekt dan stranden of drukke steden, moet het Douro-gebied in het noorden van het land eens uitproberen. Hier vind je een ideale mix van cultuur, natuur, en oude tradities, en een wijngebied dat nog in opkomst is.

Op de oevers van de Douro-rivier groeien de druiven waar de wereldberoemde port van wordt gemaakt en in de bergen daarachter liggen nog veel meer verborgen schatten om ontdekt te worden! Met een kleine groep reizigers bracht reisorganisatie Realtours ons langs een aantal unieke en onvergetelijke plekken in dit veelzijdige gebied.

Portugal Douro realtours RonReizen.nl wijn

  Startpunt: Vila Real

  Vila RealOns startpunt was Vila Real. Deze stad, die rond de 30.000 inwoners telt, ligt op een hoogte van ongeveer 450 meter, daar waar de rivieren de Corgo en de Cabril samenvloeien. Statige patriciershuizen uit de 17de en 18de eeuw geven de oude stadskern een voornaam aanzicht. Net buiten de stad ligt het landhuis Casa de Mateus, dat ook staat afgebeeld op het etiket van de bekende Mateus rosé-wijn, in de typische, halfronde fles. We kregen een Nederlandstalige rondleiding door het huis dat nog helemaal in de historische stijl is ingericht, en de mooie omliggende tuin.

  Portugal Douro realtours RonReizen.nl Casa de Mateus
  • Casa de Mateus.

  Port proeven op een wijnboerderij

  Onze gidsen brachten ons naar een prachtig uitzichtpunt over de Douro-vallei. Niet voor niets maakt de vallei sinds 2001 onderdeel uit van het Werelderfgoed van Unesco. Het was een adembenemend vergezicht over de heuvels met terrasvormige wijngaarden en de slingerende Douro-rivier. Daarna reden we per minibus naar Quinta do Tedo, één van de 256 wijnboerderijen in het Douro-wijngebied. Daar kregen we een rondleiding door de wijnkelder en uitleg over de productie van verschillende soorten port. Ter afsluiting mochten we drie soorten port proeven die in deze Quinta worden gemaakt.

  Portugal Douro realtours RonReizen.nl uitzichtpunt
  • Uitkijken over de vallei.

  Met de trein en de boot

  Verrassend was een treinreis over de spoorlijn die vlak langs de rivier loopt. Volgende stop: Pinhão, dat het hart vormt van de portregio. Het stadje is omgeven door heuvels waarop de druiven groeien voor de beste port; het terrein en klimaat zijn hier ideaal. We bewonderden hier ook het 19de eeuwse treinstation, dat versierd is met 24 tegeltableaux met scenes van de wijnoogst en het Douro-landschap. Een boottocht over de rivier mocht niet ontbreken, met de typische, houten rabelo-boot waarmee vroeger de vaten vol port werden vervoerd naar Porto.

  Portugal Douro realtours RonReizen.nl trein
  • Leuke treinreis langs de rivier.

  De bergen in...

  Niet ver van uitvalsbasis Vila Real ligt het gebergte van Alvão, met een hoogte van zo'n 700 tot 1300 meter. Het gebied kent een gevarieerde flora en fauna, met bossen, riviertjes, watervallen en rotsen. Hier wandel je via kronkelige bergweggetjes naar dorpen waar kleinschalige landbouw wordt bedreven en de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Maak een picknick midden in de natuur en bezoek daarna de grootste waterval en het hoogstgelegen dorp van het gebied, Poiares.

  Portugal Douro realtours RonReizen.nl bergwandeling
  • Hiken door de bergen.

  Fraaie historie! 

  De stad Lamego heeft een bijzondere rol in de historie van Portugal, onder andere omdat hier de eerste zogenaamde Cortes hebben plaatsgevonden, een vroege vorm van een parlement. Beklim de trappen naar de kerk Nossa Senhora dos Remedios, vanwaar je een groots uitzicht hebt over de hele stad. De rijke historie van deze streek werd nog duidelijker met een bezoek aan een aantal kleine dorpen in de omgeving. Daar vind je een middeleeuwse tolbrug met een bewakingstoren - de enige in zijn soort die nog bestaat in Portugal – restanten van een oude joodse wijk en de ruïnes van het eerste cisterciënzer klooster van Portugal, een indrukwekkend complex met een kerk erbij die prachtig bewaard is gebleven.

  Terugkijkend was deze reis een perfecte kennismaking met het noorden van Portugal. 

  Tekst: Joke Brands

  Portugal Douro realtours RonReizen.nl kerk
  • Lamego.
  Portugal Douro realtours RonReizen.nl Douro
  • Douro.

  Info

  • Portugal Douro realtours RonReizen.nl druiven

   April tot en met oktober is de beste periode om in het Douro-gebied te reizen. Gespecialiseerde reisorganisatie Realtours verzorgt een 8-daagse Groepsreis in klein gezelschap. Met Nederlandstalige uitleg begrijp je meer van wat je ziet en aangezien één van de reisbegeleidsters roots heeft in dit gebied, kom je met hun begeleiding echt op plekken waar je zelf nooit terecht zou komen. Kijk voor meer informatie op www.realtours.nl.

  Meer over