Litouwen stedentrip RonReizen.nl

LitouwenDrie leuke citytrips in Litouwen

Litouwen, de zuidelijkste Baltische staat, biedt een unieke mix van prachtige architectuur, cultuur, natuurpracht en een vleugje rebellie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Litouwen in opmars is als bestemming voor een city break. Naast hoofdstad Vilnius zijn ook Kaunas en Klaipėda de moeite waard. Tips over deze fijne citybreaks naar Litouwen lees je hier.

Of je nu een geschiedenisfanaat bent die geïnteresseerd is in middeleeuwse kastelen en UNESCO-werelderfgoedsites, een foodie die dol is op heerlijk eten en drinken, of gewoon op zoek bent naar een ontspannen vakantie in een gastvrije omgeving, Litouwen heeft voor ieder wat wils.

Litouwen stedentrip RonReizen.nl Vilnius

Vilnius 700 jaar

Zeker hoofdstad Vilnius verdient een bezoek in 2023, want de stad viert dit jaar haar 700e verjaardag. Naar aanleiding van dat jubileumjaar worden er tal van festiviteiten georganiseerd zoals onder meer muziekfestival 'As Young As Vilnius'.  

Litouwen stedentrip RonReizen.nl Vilnius kathedraal
  • De kathedraal van Vilnius.

Veel historie in hoofdstad

Vilnius verwelkomt je met zijn pittoreske oude stad vol geplaveide straatjes, kleurrijke gebouwen en prachtige kerken. Ontdek de mysterieuze binnenpleinen of wandel langs de rivier de Neris en bewonder het prachtige uitzicht op de stad. Op 25 juli 2023, dag van Sint-Christoffel - de patroonheilige van de stad, wordt het Vingis Park in Vilnius omgetoverd tot een internationale muziekarena ter ere van de 700e verjaardag van de stad.

Litouwen stedentrip RonReizen.nl Vilnius festival

Muziek en roze soep

Het al eerder gememoreerde en gratis 'As Young As Vilnius'-muziekfestival pakt uit met een exclusief programma van klassieke tot populaire muziek, met artiesten uit binnen- en buitenland. Daarnaast is er op 10 juni ook het zeer bijzondere Pink Soup Fest, waarbij alles in het teken staat van het nationale gerecht: rode bietensoep, of in de volksmond ook wel ‘roze soep’ genoemd. Alle restaurants en bars leggen dan roze accenten in hun gerechten en cocktails.

Kaunas: van art deco tot hippe streetart

Van de unieke kijk op Art Deco tot de dynamische en levendige straatkunst die de muren siert, Kaunas is een stad voor de creatieve nieuwsgierigen. Snuif er de Bauhausstijl van de voormalige Europese culturele hoofdstad op, ontdek de rijke geschiedenis in het historische museum en bewonder de prachtige collectie van de beroemde Litouwse kunstenaar M. K. Čiurlionis in het Nationaal Museum voor Schone Kunsten. 

Litouwen stedentrip RonReizen.nl Kaunas
  • Kaunas.

Culinaire stedentrip

Kaunas staat ook bekend om zijn levendige culinaire scene. Geniet ’s avonds van de levendige sfeer op de Laisvės Boulevard en proef de lokale specialiteiten in de vele gezellige restaurants en bars van de stad. Van 29 juni tot 2 juli staat het hedendaagse muziek- en kunstenfestival AUDRA gepland. Dit event is een restant van afgelopen jaar toen Kaunas uitgeroepen werd tot Culturele hoofdstad van Europa. Gedurende 4 dagen kan je genieten van een gevarieerd programma aan concerten, kunstinstallaties en dansfeesten. 

Litouwen stedentrip RonReizen.nl Kaunas

Rust en cultuur aan de kust

Kuststad Klaipėda straalt door haar bouwstijl, gebouwen en kronkelende straatjes een heel eigen sfeer van rust en cultuur uit. Start met een bezoek aan het kasteel in de oudste wijk van de stad, bewonder de schepen en het weidse panorama bij de haven en laat je op het theaterplein verrassen door het prominente Dramatheater, ook wel het oudste theatergebouw van Litouwen.

Litouwen stedentrip RonReizen.nl Klaipeda
  • Veel schepen te bewonderen in Klaipeda.

Zomerfestival met maritieme toets

Sluit de avond af in een van de restaurants aan zee waar de promenades na zonsondergang helemaal tot leven komen. Het laatste weekend van juli viert de stad bovendien het Sea Festival, een traditie die zo verweven is met de cultuur dat het festival bij locals ook liefdevol bekendstaat als de tweede kerst. Het programma is gevuld met culturele en sportieve activiteiten met een maritieme toets.

Litouwen stedentrip RonReizen.nl Klaipeda
  • Klaipeda.

Info

  • Litouwen stedentrip RonReizen.nl Kasteel

    Voor meer informatie over Litouwen als ideale bestemming voor een stedentrip, bezoek de website van het Litouwse Bureau voor Toerisme: https://www.lithuania.travel/en/

Meer over