De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Broumovsko

TsjechiëHerfstvakantie in Tsjechië: 5 toptrips in Hradec Králové

De herfst is één van de meest fotogenieke jaarseizoenen, vooral in de regio Hradec Králové in noordoost-Bohemen. Deze Tsjechische streek kenmerkt zich door kleine dorpjes, barokke gebouwen, de rivieren Elbe en Orlice en een glooiend landschap met bijzondere natuurverschijnselen. De afwisseling van cultuur en natuur maakt het een aantrekkelijk gebied om de herfstvakantie te vieren. 5 tips om te genieten van deze streek in de herfst.

1.    Het barokke complex Kuks

Het voormalige hospitaal in Kuks verrast iedere bezoeker. Gelegen op een heuvel boven de rivier de Elbe is het een verrassende verschijning met levensgrote standbeelden, een weelderige kapel en gebouwen in barokstijl. Het hospitaal maakte onderdeel uit van een rijk kuuroord. Tijdens een rondleiding wandel je door de 'macabere hal' met tekeningen over de dood en kun je de beelden van de beeldhouwer Matyáš Bernard Braun bewonderen over de zonden en de deugden van de mens. Bovendien bevindt zich in het hospitaal één van de oudste apotheken van Tsjechië. Kuks is open tot eind oktober van dinsdag tot en met zondag.

Kuks
  • Vanuit Kuks kun je ook een 7 kilometer lange educatieve route volgen rond het complex van Kuks.

2.    Wandelen in het Adelaarsgebergte

Het Reuzengebergte, waarvan ook een deel in de regio Hradec Králové ligt, is het hoogste en tevens populairste gebergte van Tsjechië. Op anderhalf uur rijden van het Reuzengebergte vind je het verrassend mooie en rustige Adelaarsgebergte. Gelegen aan de grens met Polen is dit gebied een paradijs voor fiets- en wandelliefhebbers. Glooiende heuvels worden afgewisseld met dichte bossen, meanderende rivieren, oude kasteelruïnes en militaire vestingwerken. Populaire uitstapjes in het Adelaarsgebergte zijn de ruïnes Potštejn, de bedevaartskerk in Neratov en Zemská brána: een rotsachtige vallei.

3.    Bewonder de stad Hradec Králové

Deze levendige stad met jonge mensen, geweldige bars en restaurants is een heerlijke plek om te bezoeken. De stad is gelegen tussen de twee rivieren Orlice en de Elbe, die in Hradec Králové samenvloeien. Langs de rivier de Elbe ligt een mooi fietspad. Bovendien is het mogelijk om op een raderstoomboot te stappen voor een cruise van een uur. De Witte Toren in het centrum van de stad is het majestueuze dominante kenmerk van Hradec Králové. Het dankt zijn naam aan de heldere kleur van zandsteen waaruit het gebouwd is. Bezoekers kunnen hier van een prachtig uitzicht genieten op de stad, maar tevens van de bergtoppen van Krkonoše en het Adelaarsgebergte.

Hradec Kralove
  • Hradec Králové is één van de oudste steden in de streek en heeft een belangrijke rol voor de moderne cultuur.

4.    Vergezichten in Broumovsko

Het nabijgelegen rotspark Adršpach - Teplice is bij velen bekend, maar het kleinere gebied Ostaš is net zo mooi. Je zigzagt langs eeuwenoude zandstenen rotsen waar je diverse malen een bijzonder uitzicht hebt over de omgeving. Een prachtig panorama heb je ook bij de barokke kapel op de heuvel Hvězda. Leuk is om een drankje of lunch te nemen in het historische jachthuis naast de kapel. In Broumov staat de houten kerk uit 1450, één van de oudste van Midden-Europa, en het barokke Benedictijnen klooster met een uitgebreide bibliotheek en een crypte met mummies.

Broumovsko
  • Het Noord-Tsjechische natuurgebied Broumovsko wordt aan drie kanten omsloten door Polen.

5.    Kasteel en brouwerij Náchod

Een kleine plaats met een rijk verleden. De stad Náchod bloeide in de 18de eeuw uit tot een welvarende stad door de textielindustrie. De huidige bezienswaardigheden in Náchod komen uit deze tijd, zoals de gotische kerk, het oude barokke stadhuis, het nieuwe neo-renaissance stadhuis en het postkantoor. De belangrijkste bezienswaardigheid is kasteel Náchod, gebouwd om de handelsroute tussen Bohemen en Kladsko te beschermen. In Náchod vind je tevens de grootste brouwerij van de regio. Bij Pivovar Primátor worden diverse bieren gebrouwen, waaronder het bekende Tsjechische pils maar ook andere bieren zoals zuurdesembier en het sterkste Tsjechische bier met 45 procent alcohol. Tip: reserveer de proeverij met lokale bierspecialiteiten.

Pivovar Primator
  • Tijdens een actieve vakantie in Tsjechië mag een lekker lokaal pilsje niet ontbreken.
Meer over