Edelherttrail Veluwe

NederlandGeniet van de Nederlandse natuur met de Edelherttrail

Nederland is een nieuwe lange wandelroute rijker: de Edelherttrail. Deze nieuwe route loopt over 370 kilometer van Harderwijk naar de Duitse Eifel en is ontwikkeld door ‘Naturetrails’. Natuurbeleving staat voorop: er is geprobeerd te kijken door de ogen van het edelhert. Waar het kan, wandel je over smalle paadjes door natuurgebieden en landschappen die het edelhert zou kiezen op zijn tocht dwars door ons land.

Waarom de Edelherttrail?

Al in de jaren ’90 werden er plannen gemaakt om de versnippering van de natuur in Nederland te stoppen. Onderdeel hiervan was dat er ecoducten en doorgangen zouden komen voor edelherten, die zo van het ene natuurgebied naar het andere konden lopen. Het resultaat moest een ecologische verbindingszone worden van de Oostvaardersplassen via de Veluwe, de IJssel, de oevers van de Maas en haar terrassen richting Zuid-Limburg en de Eifel, de poort naar de rest van Duitsland. Zover is het door bezuinigingen nooit gekomen, maar het plan voor de Edelherttrail was toen al geboren. Met het uitgangspunt ‘waarlangs gaat een edelhert logischerwijs lopen vanaf de Flevopolder naar Zuid-Limburg’ ontstond deze bijzondere wandelroute.

Lees ook:

10 redenen voor wandelen op een Top Trail in Duitsland

Edelhert
  • De Edelherttrail probeert te kijken door de ogen van de edelhert.

Een unieke natuurbelevenis

De route is 370 kilometer lang en bestaat uit vier deeltrajecten. In totaal zijn het 19 etappes met een lengte van 15 tot 25 kilometer. De Edelherttrail is niet bewegwijzerd maar te volgen via de app 'SNP Routes'. Onderweg krijg je informatie over de natuur om je heen, zoals wild, vogels, insecten, planten en het landschap. Zo ontdek je Nederland op een unieke manier!

• Traject 1: de Veluwe 5 etappes Van Harderwijk naar Velp

• Traject 2: het land van Maas en Waal met tussenliggende stuwwal 4 etappes: Van Velp naar Boxmeer.

• Traject 3: de Maas haar duinen en terrassen 5 etappes: van Boxmeer naar Vlodrop.

• Traject 4: het Zuid-Limburgse heuvelland 4 etappes: Van Vlodrop naar Epen. NB: Het eindpunt is het Zuid-Limburgse Epen, na versoepeling van de corona-maatregelen in Duitsland zal de route uitgebreid worden naar Monschau in de Eifel. Klik hier voor meer informatie over de route.

App Edelherttrail
  • De Edelherttrail is te volgen via een app, waar je ook nog eens interessante informatie krijgt over de natuur in Nederland.

Wandel onbezorgd met SNP Natuurreizen

Het eerste traject wordt als 4-daagse wandelreis aangeboden door SNP Natuurreizen. Je wandelt op de Veluwe van Harderwijk naar Staverden over de mooiste paden en weg van de massa, zoals je van SNP gewend bent. Je verblijft in kleinschalige en gastvrije hotels en je bagage wordt vervoerd, zodat jij onbezorgd kunt genieten!

Harderwijk
  • Harderwijk: het startpunt van de Edelherttrail.
Meer over