De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Zonnige pistes

ItaliëDe geheime tip voor je wintersport: het Schnalstal in Zuid-Tirol

Elke week deelt ski-fanaat en -expert Bert Romani zijn geheime tip in de Alpen. Dit keer is dat in het Italiaanse Zuid-Tirol: het Schnalstal!

Als fan van kleine verscholen skigebieden in diepe dalen was ik op bezoek in het Schnalstal. Het wordt ook wel Val Senales genoemd. Het is hier in Zuid-Tirol tweetalig, waarbij Duits de hoofdtaal is. Het Schnalstal bereik je via de Reschenpas bij Nauders, even iets voorbij Serfaus-Fiss-Ladis. Vanaf de Reschenpas ga je richting Meran. Je rijdt door een prachtig dal vol boomgaarden. Hier heerst een zuidelijke atmosfeer die je herkent van een zomervakantie in Italië. Dan is het bij Naturns linksaf het dal in… Nog maar 26 kilometer klimmen!

Geheime tip voor liefhebbers

Het Schnalstal is een langgerekt dal en na heel wat bochten bereik je aan het eind Kurzras op 2000 meter hoogte. En juist omdat dit dal zo verstopt ligt, vind je er weinig Nederlanders. Op de liefhebbers na dan, want het skigebied echt okay. Aan de ene kant van het piepkleine hoteldorpje een gondel met een paar mooie afdalingen om lekker in te skiën en bij slecht weer nog goed zicht te hebben.

Schnalstal
  • Het Schnalstal is een mooi maar slechts bij liefhebbers bekend skigebied in Zuid-Tirol.

Gondel naar de gletsjers

Aan de andere kant de grote cabine die je in één keer naar 3212 meter tilt. Ja wel, dik boven de drieduizend meter! Hier ligt het eeuwige ijs op je te wachten. De gletsjerliften draaien hier bijna het hele jaar door. Super sneeuwzeker dus en wat een panorama. Okay even de statistieken: 27 kilometer piste, 12 liften. Niet heel veel, maar je hebt wel dik duizend hoogtemeters. 

Gondel
  • Deze gondel brengt je naar 3200 meter hoogte, waar het gletsjergebied is.

Met de gids door het Schnalstal

De mooiste afdaling is die vanaf de gletsjer in één keer terug naar het dal. Maar dat doe je niet elke keer, want onderweg heb je nog twee stoeltjesliften die prachtige pistes ontsluiten. Heerlijke cruisers waar je prima kunt carven of relaxed kunt afdalen. De betere skiër kent het Schnalstal, want die roemt het gebied voor zijn poedersneeuw buiten de pistes. Maar pas op, je zit hier in het hooggebergte, dus ga met een gids of weet wat je doet buiten de gebaande paden.

Gletsjers
  • De gletsjers in dit skigebied bieden je altijd skiplezier.

Heerlijk eten in Zuid-Tirol

Dat is in het Schnalstal geen vraag: Rifugio Bella Vista (Schöne Aussicht) op 2842 meter hoogte midden in het skigebied. Deze legendarische berghut wordt al jaren geleid door ‘Paul’, traiteur, gastheer en chefkok tegelijk. Je kunt er ook overnachten, maar let op, wel even reserveren want je bent niet de enige die hier wakker wil worden. Als tip kun je zelfs in het oude tolhuis slapen, met houtkachel en verzorging vanuit Bella Vista. We ploffen er neer na een aantal heerlijke runs en bestellen onze Tagliatelle met Hirschragout. Wat een feest en dat voor 15 euro inclusief een glas overheerlijke witte wijn uit… natuurlijk Zuid-Tirol. 

Slapen in het Schnalstal

In Kurzras liggen een paar prima hotels, zoals het Piccolo Hotel Gurschler. Dan heb je ski-in-ski-out. Maar mijn persoonlijke tip is het viersterrenhotel Zur Goldenen Rose op een tien minuten rijden van de liften. Een heerlijk ontspannen hotel ver weg van de massa midden in de natuur en waar de familie met trots de gasten verzorgt. 

Gondeltjes
  • Gondeltjes brengen je naar andere pistes in dit gebied.

Ötzi

  • Ötzi

    Hoog op de berg in een wereld van gletsjers vond men in 1991 de inmiddels beroemde Ötzi, de man uit het ijs. Hij was in de kopertijd onderweg op het Tisenjoch waar hij om het leven is gekomen. Omdat zijn lichaam bedekt is gebleven onder sneeuw en ijs is hij op unieke wijze geconserveerd gebleven. De vindplaats van de man uit het ijs is vanaf de Schnalstaler Gletsjer op toerski’s onder leiding van een gids bereikbaar. Het lichaam ligt opgebaard in het archeologiemuseum in Bolzano.

Meer over