Reconstructie

BelgiëGaat dat zien: de Wereld van Bruegel

Schilder Pieter Bruegel de Oude (ca. 1526/28) is een icoon in Vlaanderen en ver daarbuiten. De Belgen hebben uitgepakt om het leven en werk van deze markante persoon weer tot leven te brengen. Gaat dat zien vindt RonReizen-historica Wendelijn.

Ik moet eerst even uitleggen wie Pieter Bruegel nu eigenlijk was. Pieter Bruegel de Oude (ca. 1526/28) maakte met zijn werken, waarin zoals al eerder aangegeven de gewone mens centraal stond, iets unieks in zijn tijd. Zijn werk behoort tot Vlaanderens collectieve geheugen en hij wordt beschouwd als een van de grootste schilders uit de periode van de Renaissance. Maar als exponent van de Noordelijke Renaissance is hij veel minder bekend bij ons dan vele grootmeesters uit de Italiaanse versie, zoals Leonardo da Vinci en Michelangelo.

Detail schilderij
 • Detail uit het winterlandschap met schaatsers en vogelknip.

Wereld van Bruegel

Mooi, dan gaan we dat nu in België rechtzetten, moet de gedachte zijn geweest. Allereerst kwam ik in Bokrijk terecht. Daar vind je in de De Wereld van Bruegel heel veel activiteiten waarbij ze proberen echt alle zintuigen te prikkelen: proeven, zien, voelen, ruiken, horen… Aan alles is gedacht!

Meedoen
 • Proeven, zien, voelen, ondergaan... de Wereld van Bruegel.

Van alles te doen

Midden van het groen rond Hasselt stap je in dit levendige doe-museum in de openlucht werkelijk een schilderij van Pieter Bruegel de Oude in. Zijn werk 'De Strijd tussen Carnaval en Vasten' is het uitgangspunt voor alles dat te zien en te doen is in Bokrijk: van het eten dat er is, het Breugelparcours door het park, de supertoffe digitale game, het Breugeltheater en nog veel meer. Er is genoeg te zien en te doen om een dagje zoet te zijn, te voet óf op de fiets. Een aanrader dus voor gezinnen met kinderen, maar ook voor fietsers tijdens een dagje fietsen in Vlaanderen (omgeving Hasselt).

Schilderij
 • Je stapt werkelijk de schilderijen in...

Spannende zoektocht

De nar uit het schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ neemt je  digitaal op sleeptouw. Bruegel meets Pokémon Go en Snapchat in Bokrijk! Je krijgt via ‘augmented reality’ een virtuele hoed opgezet, naar het voorbeeld van een echt model uit de 16e eeuw. Er wacht je een spannende zoektocht naar verdwenen voorwerpen uit het schilderij.

Hoeden
 • Hoed op en gaan!
Spelletje
 • Er zijn tal van spelletjes onderweg...

Wie was Bruegel? 

De steltenloper begeleidt je op je tocht langs elf haltes in het Openluchtmuseum. Wie was Pieter Bruegel de Oude? Wat vertellen zijn werken over het dagelijkse leven in de 16e eeuw? En kan je zijn oeuvre vertalen naar de actualiteit? Je ontdekt het op het Bruegelparcours.

Steltloper
 • De steltloper begeleidt je...

De Wereld van Bruegel: verrassend leuk

Ik vond het allemaal verrassend leuk. Ongelofelijk wat er is gedaan om Breugels werk tot leven te brengen en daarmee de persoon van Breugel – van wie we zo weinig weten immers! – op een goeie manier te belichten. Het is imponerend. Persoonlijk vond ik de reconstructie door middel van video art van een verloren Breugel-schilderij - juist in Bokrijk dat immers als landschap zo'n belangrijke rol speelde in zijn schilderwerken - heel erg gaaf en ook de uitleg van symbolen in zijn schilderij in dezelfde stal was erg informatief. 

Reconstructie
 • Reconstructie schilderij Bruegel.
Barn
 • De Barn...

Informatie

 • t/m 20 oktober 2019 in het Openluchtmuseum Bokrijk (Bokrijklaan 1, B-3600 Genk). Duur bezoek: halve dag - wandelafstand: +/- 2 km - toegankelijk voor mensen met een beperking.

  Meer info vind je hier

  Openingsuren:

  dinsdag t/m zondag: van 10.00 – 18.00 uur (maandagen in juli en augustus wel geopend). 

  Tarieven: vanaf 13 jaar: € 12,50; groepen (vanaf 15 betalende volwassenen), 60+, personen met een beperking: € 10,50; kinderen van 3 tot en met 12 jaar: € 2; kinderen < 3 jaar: gratis.

Meer over