RonReizen

NoorwegenZó zie je de fjorden van Noorwegen op hun allermooist

Noorwegen en de fjorden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Langwerpige tongen van kraakhelder water die diep het binnenland in kronkelen en op hun pad bergketens doorklieven. Voor het allerbeste uitzicht, maakten we een cruise met de Holland America Line. Onze cruise naar de Noorse fjorden in 10 hoogtepunten.
Noorwegen in optima forma
  • Typische Noorse huizen direct aan het fjord.

1. Eidfjord

De eerste stop was Eidjford. Een klein dorpje – met zo’n duizend inwoners – zoals je het kent uit de reisbrochures over Noorwegen: vrolijk gekleurde houten huizen staan direct aan of in de buurt van het fjord. Het leven is hier gemoedelijk en grotendeels ingericht op het toerisme. Kijk rond in de winkels met streekproducten of ga eropuit in de omgeving. Boek bijvoorbeeld een rondvaart, huur een kano of trek je wandelschoenen aan. Voor avonturiers: stap in een supersnelle rib boot of boek een vlucht met een watervliegtuig.  

Voringfossen is de grootste waterval van Noorwegen.
  • De waterval stort zich in een diep ravijn.

2. Waterval Voringfossen

Wij boekten in Eidfjord, direct aan de aanlegsteiger bij de VVV, een excursie naar de bekendste waterval van Noorwegen: Voringfossen. Op een half uur rijden sta je oog in oog met dit natuurschoon. Het water stort vanaf het Hardangervidda-bergplateau (op zo’n 200 meter hoogte) de Måbødalen-vallei in. Hier neemt een rivier het water mee door een prachtige kloof. De waterval is ook beneden te bewonderen. Vanaf de parkeerplaats tussen de tweede en derde tunnel in de Måbødalen-vallei loopt een voetpad richting de rivier. Een hangbrug verbindt beide oevers. Voringfossen ligt in een bosrijke omgeving met steile bergwanden, gletsjers, plateaus en weelderig begroeide rotswanden. Het is al met al een spectaculaire wandeling door een wild ravijn waarbij je letterlijk de kracht van de waterval voelt.

RonReizen
  • Het gletsjermeer met op de achtergrond de gletsjer Nigardsbreen.

3. Must-see gletsjer: Nigardsbreen

Skjolden is een nog kleinere plaats dan Eidjford. Hier is praktisch geen aanbod voor georganiseerde uitstapjes, dus boek van tevoren aan boord een excursie. Wij deden dat niet, stom! In de buurt van Skjolden ligt namelijk de must-see gletsjer Nigardsbreen. In het café in de buurt praatten we over onze gemiste kans en gelukkig: een local wilde in de rol van gids kruipen. De route naar Nigardsbreen is al een tractatie op zich, maar de gletsjer zelf spant toch echt de kroon: een tong van ijs dat in een flauwe bocht vanuit de bergen naar het gletsjermeer buigt. Voor een spectaculair uitzicht loop je het laatste stuk richting de onderkant van de gletsjer. Pas op, het kan glad zijn! 

  • De iconische Storeisundetbrug op de Atlantic Ocean Road.

4. Atlanctic Ocean Road

Next stop: Molde. Het fjord is hier veel breder en lijkt meer op een groot merengebied met kleine eilandjes. In de omgeving zijn verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Trollstigen is een spectaculaire bergweg met elf haarspeldbochten die een adembenemend uitzicht biedt over hoge bergkammen, watervallen, diepe fjorden en groene valleien. Wij kozen zelf voor de Atlantic Ocean Road. Want: meerdere malen uitgeroepen tot mooiste toeristische route ter wereld. Deze weg van acht kilometer verbindt de eilanden Vevang en Averøy met het vasteland en voert je via acht bruggen over de Atlantische Oceaan.

5. Varden uitkijkpunt

Boven het centrum van Molde, 400 meter boven zeeniveau, ligt uitkijkpunt Varden. Het biedt fantastisch uitzicht over de stad, het fjord met de vele eilandjes en het beroemde Molde-panorama met zijn 222 gedeeltelijk besneeuwde bergtoppen. Tip: laat je door een taxi boven afzetten bij restaurant Vardestua. Neem een typische hartvormige Noorse wafel, geniet van het uitzicht en wandel (in ongeveer een uur) naar beneden.

RonReizen
  • In de Bryggen vind je vele galeries.

6. Bergen

De levendige havenstad Bergen was onze laatste halte. De meeste bezienswaardigheden liggen in het centrum en op loopafstand van elkaar. Vanaf de boot is het een kleine wandeling naar de wijk Bryggen. Neem de route door het park van fort Bergenhus, een ruim 750 jaar oude vesting met een schat aan geschiedenis. Aan de kade staan de voor Bergen kenmerkende en gezichtsbepalende houten huizen die in vrolijke kleuren zijn geschilderd. De gebouwen doen vandaag de dag nog steeds dienst als winkel of horecagelegenheid. Hierachter vind je het Bryggens Museum, vele kunstgalerijen en goede restaurants. Aan de andere kant ligt de vismarkt Fisketorget. Sla die niet over! Behalve vis kopen, kun je de lokale lekkernijen hier ook meteen in je mond stoppen. Verser wordt het niet.

  • Fantoft staafkerk net buiten Bergen.

7. Fantoft Staafkerk

Op 8 kilometer van Bergen staat de Fantoft staafkerk. De houten staafkerken zijn kenmerkend voor Noorwegen. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in 1150, in een dorp vlakbij het Sognefjord. Toen in de negentiende eeuw alle kerken bedreigd werden met afbraak, is deze opgekocht en in stukken vervoerd naar Fantoft. In 1992 brandde de kerk door brandstichting helemaal af. Het is direct herbouwd, gebruikmakend van dezelfde technieken als de Vikingen bij de oorspronkelijke bouw.

  • Uitzicht vanaf Fløibanen op Bergen en omgeving.

8. Fløibanen

Ook rondom de stad Bergen is de natuur indrukwekkend. De Fløibanen-kabelbaan brengt je in acht minuten vanuit het centrum naar de top van Mount Fløyen. Niet bang voor een stevige hike? De tocht is ook wandelend af te leggen. Eenmaal boven zijn meerdere platformen die een prachtig uitzicht bieden over de stad, de haven, de schilderachtige fjorden en de bergen rondom Bergen. Er zijn ook meerdere wandelroutes die je kan volgen, door bossen en langs meren. Tip: het kan druk zijn bij de ingang van de Fløibanen, dus boek vooraf tickets. Dat kan online of in de ochtend, voordat je bijvoorbeeld de vismarkt of Bryggen bezoekt.

RonReizen
  • Even poseren voor het schip Nieuw Statendam.

9. Instant vakantiegevoel

Naast het Noorse natuurschoon was ook ons vervoersmiddel een absoluut hoogtepunt. Groot voordeel van een cruise: eenmaal aan boord, begint de vakantie onmiddellijk. Vertrekpunt Amsterdam is geen onbekend terrein voor ons en ook vanaf het water zagen we de hoofdstad al regelmatig, maar staand op de tiende verdieping van een cruiseschip is een héél ander verhaal dan het uitzicht vanuit een plezier- of rondvaartboot. Wow, wat een perspectief: alsof een uitkijktoren soepel langs alle highlights vaart. Tip: bakboord (dat is de linkerkant van het schip) is de beste plek. Terwijl wij van het uitzicht genoten, werden de koffers keurig afgeleverd bij de hut.

  • En weer een prachtige dag afgevinkt.

10. Comfort aan boord

Het personeel aan boord is vriendelijk, het eten heerlijk en buiten kun je prinsheerlijk in het zonnetje zitten of een duik in het zwembad (met een dak dat open en dicht kan!) nemen. Als het weer je even in de steek laat, is binnen meer dan genoeg te doen. Sla je slag in een van de winkels of laat je verrassen door het entertainmentaanbod. De hutten zijn compact, maar laten niets te wensen over. De badkamer heeft een fijne douche, er is voldoende opbergruimte en het bed is om over naar huis te schrijven. Onze hut had een balkon. Wat een rijk gevoel; met de aangeboden champagne en hapjes de zon onder zien gaan.

Meer over