Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl

KroatiëFietspionieren in de Europese Amazone (1)

Aan de noordzijde van Kroatië bij de Hongaarse grens is het stroomgebied van de rivieren de Drava en de Mura. Het gebied is vrij ongerept. Er leven weinig mensen, muggen des temeer. De wilde begroeiing tiert weelderig. Voor fietsers die van pionieren en ruwe paden houden is de Europese Amazone een waar paradijs. Een kolfje naar de hand van RonReizens eigen fietspionier Bert Sitters. Ondertussen is het genieten van de keuken en kostelijke wijnen. Dit is de Amazone of Europe Biketrail.

De stad Varaždin niet ver van Slovenië is voor de Kroaten een historische stad. Het was ooit hun hoofdstad. Het oude centrum lijkt destijds al ontworpen om te fietsen. De fiets maakt onmiskenbaar deel uit van het dagelijkse leven in de knusse stad met de sierlijke barokarchitectuur. Op de fiets naar een terras op het aangename Kralja Tomislava plein hoort erbij.

Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl Varazdin
 • Het schitterende Varazdin.

Burcht uit een sprookje

Op de binnenplaats van de fietsvriendelijke accommodatie Sulijan Apartman hangen fietsen als decoratie aan de balkons.
Een van de hoogtepunten is het 17e eeuwse Sermage-paleis, gevuld met kunstwerken van oude en meer recente Kroatische meesters. Uit aanzienlijk wat eeuwen vroeger stamt de robuuste, maar sierlijke burcht Stari grad. Een ideaal decor voor een sprookjesfilm.

Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl paleis
 • Deel van het Sermage paleis.
Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl hotel
 • De binnenplaats van het hotel.
Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl Sari grad burcht
 • Sari grad.

Op de fiets de 'wildernis' in 

Varaždin mag bruisend zijn, maar pal buiten de stad krijgen we onze eerste vuurdoop in de Europese Amazone. De oever van de Drava is dichtbegroeid met loofbomen en stuikgewas. Een onmogelijk geitenpaadje zoekt zich slingerend een weg. Kort voor onze aankomst hebben zware slagregens en rukwinden de streek geteisterd. Modder en plassen op het pad zijn het gevolg.


Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl fietspad
 • Hier is het fietspad nog oke...

Jezelf een weg hakken

Ineens staan we voor een ware muur van omgevallen zaailingen over ons pad. Geen probleem voor Nikola. Hij tovert een machete tevoorschijn en hakt met brute kracht op de stammen. Binnen de kortste keren is het pad voor ons vrij. Ook een gloednieuwe wegwijzer van Amazone of Europe Biketrail heeft het natuurgeweld niet overleefd. Stefan probeert het bord weer op weer op de juiste plaats te zetten, zodat de fietsers na ons de juiste richting uitgaan in dit labyrint.


Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl fietspad
 • Jezelf een weg hakken om verder te kunnen fietsen.
Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl bord
 • Even het bord voor volgende fietsers rechtop zetten.

Grensgevalletjes

In de provincie Medimurje is de Mura de grensrivier tussen Kroatië en Slovenië. Dat klopt niet helemaal, want de grens volgt precies de oude rivierbedding. Later zijn echter veel meanders in de rivier recht getrokken. Dus liggen aan de overzijde van de huidige Mura ook stukjes Kroatië en andersom is dit ook het geval met stukjes Slovenië.

Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl rivier
 • De grillige rivier markeert de grens.
Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl lunchen
 • Even lekker ontspannen aan de rivier.

De Amazone of Europe Biketrail

 • De totale Amazone of Europe Biketrail kent een zuidelijke en een noordelijke route van in totaal 1250 kilometer. De fietsroutes lopen door Oostenrijk, Slovenië, Hongarije, Kroatië en Servië. 
In Oostenrijk heten de rivieren Drau en Mur. De Drava en de Mura komen beide Kroatië binnen vanuit Slovenië. Bij Legrad voegen bij stromen zich samen en gaan zij verder als Drava naar de Donau op de grens met Servië. Grote delen van het stroomgebied hebben de status van Unesco-bioreservaat. De natuur is het leefgebied van talrijke soorten vogels. Ooievaars nestelen zich ook midden in dorpen. 
https://aoebiketrail.com/

Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl kaart

  Fietsend langs de rivier

  Ooit lagen hier rijen drijvende houten watermolens. Helaas is er maar een bewaard gebleven. 
De rivier oversteken geschiedde met gierponten. Er liggen er nog een paar. Oude foto’s herinneren aan de tijd van vroeger. 
Over gravelpaadjes en smalle houten bruggetjes volgen we de rivier. Vanuit het niets staan we tussen het groen voor een klein tentje met terras. Het etablissement grilt vis uit de rivier op een houtvuurtje. De stoelen aan het water zijn riant om even bij te komen.   Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl watermolen
  • Een van de overgebleven watermolens.
  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl pont
  • Het pontje.
  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl brug
  • Onderweg kom je tal van houten bruggetjes tegen.

  De mijnen van Mura

  Mursko Središće is een van de weinige menselijke nederzettingen aan de oevers van Mura. Het plaatsje is ooit gesticht vanwege de kolenmijn. De overslagplaats van de kolen in de treinen is nu een museum. Vaak staat het zware leven van de mannen in de mijnen centraal. Deze gedenkplaats besteedt ook aandacht aan de rol van de vrouwelijke arbeiders. 

  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl museum
  • De kolenoverslag is nu een museum.

  Pas op voor de oliebrei

  Bij Mursko Središće ligt ook een van de oudste olievelden ter wereld. Al in 1856 werd hier olie gewonnen. We kunnen nog altijd met een touw een emmertje met de zwarte brei naar boven trekken. Pas op voor jouw fietskleding, want je krijgt deze smurrie er moeilijk uit.


  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl olie
  • Pas op voor je kleren!

  Ontspannen in thermale baden! 

  Wat is er heerlijker om na een fietsdag onze spieren te laten verwennen in een thermaal bad met warm water. Al meer dan 2000 jaar geleden werden zo complete Romeinse legioenen na een bittere strijd opgelapt. Het riante Hotel Terme Sveli Martin biedt uitgestrekte zwembaden met diverse temperaturen.


  Lees meer: 

  nog veel meer fietsverhalen van Bert Sitters vind je hier! 

  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl hotel
  • Het riante hotel met thermale baden.
  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl thermaal bad
  • Even heerlijk ontspannen na zware fietsarbeid...

  Overnachten

  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl
  • Volop informatie onderweg.

  Info

  Meer over