Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl

ItaliëEggental: betoverend paradijs

In Zuid-Tirol, de meest noordelijke regio van Italië en in het hart van de Dolomieten, ligt het Eggental/Val d’Ega. In het betoverende dal, waar de nadruk ligt op slow toerisme en duurzaamheid, ontmoette blogster Jolanda Janssen een sprookjeskoning, idealisten en een wandelaar uit de Bronstijd.

Als we na een heerlijke wandeling bij de Karersee (Italiaans: Lago di Carezza - vanwege de geschiedenis is de regio tweetalig) aankomen, krijgen we zowat een cultuurschok: wat een drukte! Het smaragdgroene meer, op zo’n 1500 meter, is een toeristische hotspot. In het hoogseizoen staat er een verkeersagent om te voorkomen dat mensen even bij de bushalte parkeren om snel-snel een foto te maken.

Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl Karersee
 • De Karersee is betoverend mooi.
Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl Karersee
 • Het is behoorlijk druk rond het meer.
Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl hangbrug
 • Het meer benader je via een hangbrug.

Schitterend meer

En inderdaad: het is wonderschoon. Je kan er in 20 minuten omheen lopen, erin zwemmen mag niet. Het wordt ook wel het Regenboogmeer genoemd: volgens de legende was er eens een verliefde tovenaar die een regenboog bouwde voor een meermin en hem uit woede in het meer smeet omdat hij haar niet kon krijgen.

Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl meer

  Er is veel meer in het Eggental

  „Je moet echt niet alleen voor het meer komen, er is zoveel meer moois hier”, benadrukt onze gids Stephanie. In het dal (vanaf zo’n 820 meter hoogte) zijn verstilde dorpjes, kronkelweggetjes, bossen, bergweides, watervallen, boerderijen en hutten. Het is een paradijs voor wandelaars en fietsers, met meer dan 500 kilometer aan gemarkeerde wandelingen en 600 kilometer aan mountainbike routes.

  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl wandelen
  • Op je gemak kuieren tussen de weides.
  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl fietsen
  • Je kunt er ook geweldig fietsen.

  De bergen rond het Eggental

  Het dal wordt begrensd door het Latemar-massief (2842 meter) en de Rosengarten (Catacinno). Ook weer volgens de legende woonde daar eens een verliefde koning die een prinses ontvoerde en een prachtige rozentuin voor haar aanlegde. Zij ontsnapte en door zijn vloek gloeien de bergen alleen nog bij zonsopkomst en -ondergang roze op, het Alpenglühen.

  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl uitzicht
  • De vergezichten zijn prachtig.

  Genieten van prachtige wandeling

  De hoogste toppen van de Rosengarten zijn rond de 3000 meter, maar zo hoog komen wij niet. We beginnen onze wandeling naar het meer bij de Karerpass op 1752 meter hoogte. Wij doen het rustig aan. We stijgen een klein beetje, dalen een beetje, genieten van de pure lucht, het zonnetje en de vergezichten, kijken naar de besneeuwde bergtoppen, luisteren naar de vogels, de insecten en de koeienbellen en snuiven de geur van de bomen, het gras en de bloemen diep in. Dit kun je úren volhouden.

  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl Karerpass
  • De start van de wandeling is bij de Karerpass.
  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl wandelen
  • Wandelen kan op ieder niveau in het Eggental.
  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl wandelen
  • Het is puur genieten van de bomen, de bloemen en de berglucht.

  Mindfulness in het Eggental

  Dat was even wat anders dan een dag eerder. Toen begonnen we in een dichte mist aan een mindful wandeling met psycholoog Thomas Bernagozzi. Hij heeft op de Ochsenweide op de berg Golfrion, op 1872 meter hoogte, een parcours uitgezet met 18 mindful oefeningen om het hier en nu beter te ervaren. Je kan iedere dinsdag met hem mee, of aan de hand van de gratis app de wandeling zelf volgen. Terwijl we door de mist in de hoogte wat sneeuw zien, doen we onder meer een ademhalingsoefening, een oefening om geuren te onderscheiden en eentje om de situatie te accepteren zoals die is - heel toepasselijk want het begint aardig te regenen.   

  obereggen.com/en/mindfullatemar

  https://obereggen.com/en/mindfullatemarmindfulness
  • Staand en zittend kun je de ademhalingsoefening doen.
  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl mindfulcoach
  • Psycholoog en mindful-coach Thomas Bernagozzi.
  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl regen
  • Heel mindful wordt de regen geaccepteerd...

  Honinglikeur...

  Even later bezochten we bij het plaatsje Eggen (Ega) de Oberkorerhof van Lukas Schmittner. Hij werkt op een wijnboerderij maar als hobby houdt hij bijen en maakt hij samen met zijn vrouw Jitka Mahdalikova likeur van de honing die de bijen produceren; ze hebben er al diverse prijzen mee gewonnen.

  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl imker
  • De imker komt met een raat terug...
  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl imker
  • De hobby-imker Lucas Schmittner.

  Heb respect voor de bijen

  „Vijf jaar geleden erfde ik de boerderij van mijn vader. Mijn droom was altijd al een eigen eiland te creëren en te leven zonder de wereld te vernietigen. We maken alles zelf.” We krijgen diverse honingsoorten te proeven en leren alles over het leven van bijen. „Voor één kilo honing moet een bij 80.000 kilometer vliegen en 5 miljoen bloemen bezoeken, dus denk met respect aan de bijen als je honing eet”, zegt Lukas wat streng. 

  oberkorerhof.com

  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl likeur
  • De gelouterde likeuren.

  Sterren kijken

  • Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl Sterren 4 stephanie wolters

   Het dorp Steinegg heeft zich uitgeroepen tot eerste sterrendorp van Europa. Er zijn gespecialiseerde hotels en allerlei activiteiten op het gebied van sterren. De van oorsprong Duitse astronoom Stephanie Wolters, het hoofd van het sterren- en zonneobservatorium, neemt ons mee op een leerzame avondlijke wandeling. „’s Nachts tussen een en vijf uur gaat ook de straatverlichting uit, zodat de natuur zich kan herstellen.” Ze loodst ons door het dorp langs een aantal ijzeren bollen die planeten en sterren voorstellen, en door het bos langs een aantal fotopanelen, zoekt met een blacklight lamp naar alpenschorpioenen en wijst met een sterke laserlamp in de lucht sterren aan.  

   Info (ook over het observatorium en het planetarium): www.sternendorf.it

  De vergeten groentes van het Eggental

  Ook Michael Pfeifer van de bij Deutschnofen gelegen Eisathhof blies de boerderij van zijn vader nieuw leven in. Hij verbouwt bijzondere en deels vergeten groentes en kruiden, zo’n 650 rassen - waarvan alleen al 120 soorten tomaten, voor de lokale horeca. „We oogsten het ’s morgens en ’s avonds ligt het op het bord in acht hotels en een pizzeria hier in de omgeving”, vertelt Pfeifer terwijl hij ons Siberische bessen laat proeven. Hij gebruikt geen pesticiden en chemicaliën, maar werkt volgens een uitgebalanceerd ecologisch en duurzaam systeem. Hij krijgt hulp van vrijwilligers over de hele wereld via Wwoofing (WWOOF staat voor willing workers on organic farms). 

  www.facebook.com/eisathhof

  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl groententeler
  • Groententeler Michael Pfeifer.
  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl plantjes
  • De plantjes gaan naar de lokale bevolking en de horeca.

  De brouwer doet alles zelf

  Constanze en Jochen Bauder van de aan de andere kant van Deutschnofen gelegen kleine biologische bierbrouwerij en ‘biertankstelle’ Nopp zijn relatieve nieuwkomers; ze komen oorspronkelijk uit de buurt van Frankfurt en wilden het roer helemaal omgooien. Dit jaar bestaat de brouwerij vijf jaar. Jochen: „We zijn praktisch helemaal zelfvoorzienend. We verbouwen onze eigen mout en hop, alleen de gist moeten we kopen. Het water komt uit onze eigen bron en de energie van zonnepanelen; we hebben wat schapen voor het vlees en de wol, verbouwen onze eigen groenten en verder wordt er van alles geruild met de boeren in de omgeving.” 

  www.nopphof.eu

  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl blikje voor geld
  • Doe het geld maar in het groene blik.
  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl bierbrouwersechtpaar
  • Brouwers Constanze en Jochen Bauder.
  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl biertjes
  • Kleinschalige maar heerlijke biertjes.

  Proeven

  • Gastronomisch restaurant Astra in Steinegg: chef Gregor Eschgfäller en zijn vrouw Melanie de Lazzer weten van ieder hapje (van een chia chip met hertentartaar tot een infusie van resten uit de keuken en bos-aroma’s) naast een feest voor het oog een smaakexplosie te maken. Ze hadden een Michelinster, maar nu nog drie koksmutsen van gids Gault&Millau. www.restaurant-astra.com

   De Gasserhof in Eggen: ligt aan de oude weg van Venetië naar Bolzano en wordt al rond 1400 genoemd als herberg. We zitten in de kamer waar ooit spek werd gerookt maar er is ook een modern gedeelte. Het menu is een mix van Zuid-Tiroler specialiteiten, Oostenrijkse en Italiaanse gerechten. gasserhof.it

   Jausenstation St. Helena in Deutschnofen: klein en eenvoudig, maar fijn en met een geweldig panorama vanaf het terras. Pal naast een kapelletje gewijd aan de heilige Helena (heel mooie fresco’s binnen). Op de kaart onder meer belegde broodjes, knödelsoep, huisgemaakte ravioli en kaiserschmarrn. Schwarzenbach 7 - 39050 Deutschnofen, tel +39 346 5797527. 

   Steineggerhof in Steinegg: de jongste generatie (de zussen Natalie en Lisa en hun broer Tommy) hebben vader Kurt, moeder Sonja en oma Marianna Resch (opa Josef is in 2015 overleden) weten te overtuigen van het familiebedrijf een biologisch en vegan hotel-restaurant te maken. Veel van de groenten en kruiden telen ze zelf. steineggerhof.com

   Restaurant Tschein in Welschnofen: prachtige gerechten bedacht door een heel jonge chef die alleen producten gebruikt die van heel dichtbij komen. De kaart is klein maar heel verfijnd, denk aan kalfstong met een groene saus en tagliolini met wildsaus. www.restaurant-tschein.com

  Bolsano: piazza, dom, markt en de ijsman

  Op de laatste dag van onze trip gaan we een middagje naar regiohoofdstad Bolzano (Bozen). Een leuke stad met smalle straatjes, een piazza, een dom, een groente- en fruitmarkt en heel veel terrasjes. We ontmoeten er de oudste inwoner van de regio: ijsman Ötzi. Die liep meer dan 5300 jaar geleden over een gletsjer, werd gedood en in 1991 vonden wandelaars hem bij toeval. Er is een museum aan hem gewijd. De reiziger uit de Bronstijd ligt er in een geacclimatiseerde ruimte en door een raam kan je een blik op hem werpen. Hoe zou het Eggental er in zíjn tijd hebben uitgezien?     

  www.iceman.it

  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl piazza Bolsano
  • Midden in het centrum van Bolsano.
  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl lekkers
  • Lekkernijen halen bij Pur Südtirol...
  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl Bolsano
  • Overal leuke terrasjes.
  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl Iceman
  • De Iceman.

  Slapen

  • Wij sliepen in Naturhotel Pfösl aan de rand van Deutschnofen, waar alles in het teken staat van duurzaamheid en respect voor de natuur. De 63 kamers kijken uit op de omliggende weiden en de bossen en bergen. Plastic is overal in de ban gedaan. De verwarming komt via een nabijgelegen zagerij met een biomassa installatie. In de (heel goede) keuken werken ze met biologische streekproducten en ze verbouwen ook zelf groenten en kruiden; iedere donderdag wordt in het eeuwenoude bakhuis brood gebakken. De bar serveert alleen drankjes zonder kleur- en smaakstoffen. Er is een geweldige spa, waarvan de zwembaden met een zoutoplossing worden gedesinfecteerd. En met onder meer yogalessen, tochten met ezels en het promoten van fietsen en wandelen proberen ze gasten in beweging te zetten.

   www.pfoesl.it

  Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl slapen natuurhotel
   Italië Zuid-Tirol Dolomieten Eggental Jolanda Janssen RonReizen.nl slapen natuurhotel

    Info

    • Algemene info over het gebied: eggental.com

     Het Eggental ligt via de snelweg zo’n 1000 kilometer van Utrecht. Wij namen echter de Nightjet van Amsterdam naar Innsbruck en vandaar de trein naar Bozen. 

     Met een beetje puzzelen kun je het hele dal belopen of befietsen. Hotelgasten krijgen een speciale Südtirol Guest Pass waarmee je gratis gebruik kunt maken van al het openbaar vervoer. De Mobilcard biedt hetzelfde, en er zijn passen om je fiets mee te kunnen nemen in het ov. https://www.suedtirolmobil.info/de/tickets/urlaub-und-freizeit

     Met een speciale mountainpass kun je in de zomer gebruik maken van 17 liften die je naar diverse hoogtes brengen in de Rosengarten en op de bergen Latemar en Schlern/Sciliar. 

     https://eggental.com/en/info_service/mobility-on-site/mountain-pass

    Meer over