Italië Duino Ariana Jolanda Janssen RonReizen.nl

ItaliëDuino Italië: hier studeert prinses Ariane

Prinses Ariane, de jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Maximá, maakt haar middelbare school af aan het United World College Adriatic in het Italiaanse Duino. Dat is een piepklein plaatsje aan de Adriatische zee, tegen de Sloveense grens aan. Blogster Jolanda Janssen was daar toevallig in de buurt en nam een kijkje. Mocht jij ook in de buurt zijn: hier vijf tips!

1. Duino zelf is eigenlijk niet meer dan een gehucht met een paar straten. Even daarbuiten staat de San Giovanni in Tuba-kerk, vlak bij bronnen en op een plek die al meer dan twee millennia als heilig wordt beschouwd. Verder is er het paleontologische park Villagio del Pescatore. Antonio, de eerste complete dinosaurus die eind jaren 90 in Italië is gevonden, is hier opgegraven. De originele botten liggen in het Natural History Museum in Triëst, hier loopt een wandelpad langs een replica van hem en van overblijfselen van andere dinosaurussen. Maar het leukste van Duino is pal tegenover de ingang van de school: Bar al Castel, waar de twee gezusters achter de bar een prima Aperol Spritz serveren.

Italië Duino Ariana Jolanda Janssen RonReizen.nl
  • De bar aan de overkant van de school heeft een fijn terras.

2. Fraaie kastelen

Naast de school is de toegangspoort naar het kasteel van Duino. Het staat op de rotsen hoog boven de zee en is in het bezit van de prinsen Von Thurn und Taxis, die een groot deel van het kasteel en de tuinen hebben opengesteld voor publiek. Veel beroemdheden, waaronder keizerin Sissi, hebben hier gelogeerd. Het stamt uit 1300. Vlakbij zijn de ruïnes van ouder kasteel. En ook zeker de moeite waard is het kasteel Miramare, een klein stukje rijden richting Triëst. Een pareltje dat in de negentiende eeuw is gebouwd door aartshertog Maximiliaan van Habsburg en zijn vrouw Charlotte van België. De tuinen zijn prachtig. Maximiliaan was een fervent amateurbotanicus.

Italië Duino Ariana Jolanda Janssen RonReizen.nl
  • Kasteel Miramare kijkt zoals de naam zegt uit over de zee.

3. Grotten

Het plaatsje ligt dan wel aan de Adriatische zee, in de rug wordt het gedekt door de Karst, een gebergte van kalksteen waar door erosie steile pieken, grotten en ondergrondse rivieren zijn ontstaan. Zo is er onder andere de meer dan honderd meter diepe Grotta delle Torri di Slivia, een Mithraeum (een heiligdom van volgelingen van een Romeinse mysteriereligie) in een grot, en de Fioravante grot, waar in de Eerste Wereldoorlog een bataljon van de Oostenrijks-Hongaarse Oorlogsmarine woonde.

Italië Duino Ariana Jolanda Janssen RonReizen.nl
  • Je kunt er een Mithraeum (een heiligdom van volgelingen van een Romeinse mysteriereligie) in een grot bezoeken.

4. Actief rond Duino 

Naast het kasteel begint het natuurreservaat van de Duino Kliffen, het is maar een smalle strook, maar het biedt prachtige vergezichten over de Adriatische zee. Er is een wandeling van bijna twee kilometer uitgezet die is genoemd naar de in 1875 in Praag geboren dichter Rainer Maria Rilke. Hij logeerde op het kasteel en schreef er zijn ‘De elegieën van Duino’. Voor meer actie: op de site alltrails.com staan 14 wandelroutes, 10 hardlooproutes en 6 mountainbikeroutes rondom Duino.

Italië Duino Ariana Jolanda Janssen RonReizen.nl
  • Langs de kust kun je mooie wandelingen maken.

5. Triëst, de moeite waard! 

De dichtstbijzijnde mooie grote stad is Triëst, eeuwenoud en met een gecompliceerde geschiedenis. Je vindt er een fort, Romeinse opgravingen, een grote haven, winkels, een kathedraal, musea, en vooral heel veel terrassen, restaurants, barretjes en andere uitgaansgelegenheden. Wat een gezelligheid hier, soms moet je je letterlijk met je ellebogen door een door kletsende jongelui verstopt steegje werken. Bijzonder aan te bevelen: het chiquere Ristorante Ego (Via Felice Venezian 16/c) en het gemoedelijke La Betola (Via di Crosada 3). Overigens: een bezoek aan Eataly (Riva Tommaso Gulli 1) is ook de moeite waard. De restaurants in dit warenhuis zijn zozo, maar verder is het volgepakt met lekkers uit Italië voor thuis.

Italië Duino Ariana Jolanda Janssen RonReizen.nl
  • In alle hoeken en gaten zijn barretjes.

Info

Meer over