Gelukkig gezin op vakantie

Hoe corona ons reisgedrag verandert

De huidige situatie in de wereld doet wat met ons. Met het coronavirus in ons midden verandert ook ons reisgedrag. We kiezen voor kleinere accommodaties, stappen eerder in de auto dan het vliegtuig en kiezen massaal voor last minutes. Dat blijkt uit onderzoek van dé VakantieDiscounter.

Kleinschalige accommodaties populairder

Van de 1.034 respondenten zegt 58% na de coronaperiode dat de kans groot is dat ze voor een kleinschalige accommodatie kiezen. Voorheen deed slechts 38% dit. In de groep van 26-36 jaar ging 36% voor de coronacrisis naar een kleinschalige accommodatie, nu zou 59% daarvoor kiezen. Bij de groep van 46 tot 55 jaar steeg dit van 39% naar 61%. Ook de interesse voor excursies neemt af; 59% van de 65-plussers zegt minder geneigd zijn om op excursie te gaan. Bij de jongeren is dat slechts 38%.

Lees ook:

Wintersporters vol goede moed over skivakantie 2020/2021

Met de auto op vakantie
  • Mensen zijn voornemens na corona meer met de auto op vakantie te zullen gaan.

Liever auto dan vliegtuig  

Ook de manier om op onze bestemming te komen, lijkt onderhevig aan de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Van alle ondervraagden zegt 36% na corona met de auto op vakantie te zullen gaan. Voorheen was dit slechts 10%.  

Niet met het vliegtuig

Ook stapt men minder snel in het vliegtuig. Voor corona koos 90% voor een vliegvakantie, na corona is dit nog maar 64%. Opvallend is dat met name de jongeren huiverig lijken om in een vliegtuig te stappen; slechts 48% in de leeftijdsgroep 26 tot en met 35 jaar zegt in de toekomst nog met het vliegtuig te zullen gaan.

Kleinschalig hotel op Gran Canaria
  • Afgaande op de respondenten zullen kleinschalige accommodaties in de toekomst meer in trek zijn.

Zo laat mogelijk boeken  

Gezien de recente ontwikkelingen van de laatste maanden is vooruitplannen niet altijd een goed idee. Na corona zegt 32% te kiezen voor vroeg boeken, tegenover eerder 63%. Het aantal mensen dat een last minutes zal boeken, is dan weer bijna verdubbeld: van 37% naar 68%.