Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl

OostenrijkCitytrip? Tips voor een weekend naar Wenen!

Sissi en Sachertorte. Opera en Wienerschnitzel. Voor wie cultuur wil mixen met suikerzoete smullers en heerlijke hartige happen, is ons advies: ga een weekendje naar Wenen! Plof neer op de oergezellige Naschmarkt of nestel je op het chique terras Zum Schwarzen Kameel. En die absolute must-eat: Wienerschnitzel bij Figlmüller, waar het bord ook in de lente volledig ondersneeuwt bij deze gepaneerde grootmacht.

Ons hotel ligt iets buiten het centrum van de historische binnenstad. Vanuit de Elisabeth Strasse wandel je zo de stad in. Binnen twee minuten staan we oog in oog met Mozart, het standbeeld van Wolfgang Amadeus houdt de wacht bij het park Burggarten, grenzend aan het keizerlijk paleis Hofburg. We lopen door naar de Opernring, het kloppende culturele hart van de Weense Staatsopera, waar de wereldberoemde Wiener Philharmoniker hun muzikale thuiswedstrijden spelen. Vliegtickets Wenen

Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl operagebouw
 • Het operagebouw in Wenen.

Tickets voor Weense Staatsopera 

Voor fans van opera, ballet en klassieke muziek is reserveren gewenst. De indrukwekkende zaal telt 1.709 zitplaatsen en 567 staanplaatsen. Tip: wie geen ticket heeft, kan het op de avond van de voorstelling nog proberen. Staanplaatskaarten worden tachtig minuten voor aanvang aan de avondkassa verkocht, zonder vast nummer. In mei, juni, september en oktober worden opera's en balletten live uitgezonden op een mega-videoscherm aan de Herbert-von-Karajan-Platz, pal naast de opera.

Kärtnerstrasse, dé winkelpromenade van Wenen 

Slenterend door de opmerkelijk schone stad valt het op hoe mooi groen het is. In het stadspark bij de Hofburg ligt bij lekker weer een groot deel van studentikoos Wenen in het gras, genietend van een massale picknick. Wat een aangenaam sfeertje, vooral dankzij gelukzalig lenteweer. Het is midden mei, de terrassen puilen uit. In de Kärtnerstrasse, dé Kalverstraat van Wenen, krioelt het van mensen. De winkelpromenade loopt van de Staatsopera tot de kathedraal Stephansdom. Wie even aan die hectiek van de hoofdstad wil ontsnappen, stapt de rooms-katholieke kathedraal in. De grootste gotische kerk van Oostenrijk.

Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl park Hofburg
 • Picknicken in het park bij de Hofburg.
Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl Hofburg
 • Keizerlijk paleis Hofburg.

Stephansdom: prachtige kathedraal 

In de monumentale Stephansdom heerst serene rust. Tientallen brandende kaarsjes, schuifelende voetstapjes, fluisterende gesprekken. En dan, net voorbij het midden van de kerk, staat een meerstemmig koor van professionele zangers en zangeressen die dit vrijwillig in hun vrije tijd doen. Alsof ze op ons hebben gewacht. Hallelujah, wat klinkt dit mooi! Honderden mensen genieten van het koor. Onderweg naar de uitgang zien we een verwijzing naar de Stephansturm. Voor 6 euro met de lift naar de toren, liefst 50 meter boven de stad, of toch maar lopen? 300 treden! De beloning wacht boven. We zijn in een kathedraal toch? Het uitzicht over Wenen is die steile traptredenwandeling waard.

Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl Stephansdom
 • Indrukwekkende kathedraal.
Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl Koor
 • Het koor.

Bezoek hotel Sacher 

Voor het wereldberoemde hotel Sacher speuren Bellboys naar onze bagage – hopend op een fooi – maar wij acteren dat we hotelgasten zijn, groeten vrolijk en wensen de hotelportiers een aangename dag. Ze knikken beleefd. "Enjoy your stay in Vienna!" 

Wat een weelde in dit vijfsterrenhotel. Uit 1876! Dwaal door de gangen en bewonder de zwart-wit foto's van beroemdheden die ooit door de gracieuze gangen schreden en bij de Kaffee mit Kuchen hier ongetwijfeld voor de klassieker kozen: sachertorte! Alles ademt allure. Queen Elisabeth resideerde in Sacher, net als Grace Kelly, John F. Kennedy, John Lennon en Yoko Ono, Actrice Romy Schneider verbleef hier tijden de opnamen van Sissi.

Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl Hotel Sacher

Zum Schwarzen Kameel 

Al 400 jaar één van de onbetwiste toprestaurants in Wenen is Zum Schwarzen Kameel. Het terras beschikt over machtig mooie markiezen, met kroonluchters en verwarming. Hier kun je heerlijk mensen kijken, als je een plekje kunt bemachtigen. De wijn- en champagnekoelers tussen de tafel verraden het al, Zum Schwarzen Kameel heeft een riante wijnkaart. Klein Parijs in Wenen. Tip: loop naar binnen en vergaap je aan de kleine zoete en hartige hapjes in de vitrine, die je natuurlijk ook kunt bestellen. 

Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl terras

  Demel bakkerij 

  Demel – de oudste bakkerij van Wenen uit 1786, mét restaurant – is bekend vanwege de apfelstrudel en kaiserschmarren. Gelegen aan de Kohlmarkt moet je elke dag aansluiten in de rij. Ook de zoete deegwaren in de vorm van Buchteln, gevuld met pruim of abrikoos, en Krapfen (gebak met jam in het midden) vliegen als warme broodjes over de toonbank. Ze vinden het geen probleem om die heerlijkheden te delen, zodat je gezellig gerechten kunt splitsen... 

  Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl Demel bakkerij
  • Beroemde bakkerij Demel.
  Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl kaiserschmarren
  • Hhmmmm... Kaiserschmarren.

  Kunst Haus Wien: Museum Hundertwasser 

  Tussen al die smikkelacties door kiezen we voor een bezoek aan Kunst Haus Wien. In dit artistieke kunsthuis is museum Hundertwasser gevestigd, opgericht door de excentrieke Weense kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Hij was ook architect. Hundertwasser ontwierp kleurrijke gebouwen en was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.

  Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl Hundertwasser schilderij
  • Kleurrijk werk van Hundertwasser.

  Artistieke souvenirs 

  In zijn museum komt zijn levensfilosofie volledig tot zijn recht. Wonderlijk van architectuur en ongekend kleurrijk. Als er honderd verfkleuren bestaan, heeft Hundertwasser ze op het doek gekregen! Tip: de sfeervolle binnentuin is ook een terras met horeca en in het kunstzinnige Weense winkeltje wemelt het van artistieke souvenirs...  

  Vollpension: maatschappelijk culinair concept 

  Wij vernamen gloedvolle berichten over een sociaal project. Vollpension! Dit initiatief van oprichter David Haller stoelt op een mooie maatschappelijke gedachte. Wie maakt de lekkerste cake en het beste gebak? Oma!  

  Wat blijkt in de Weense praktijk? Veel oudere vrouwen wonen alleen en dreigen te vereenzamen. Maar deze dames op leeftijd kunnen nog altijd bakken als de beste. Om hen uit dat isolement te halen, ontwikkelde David met Vollpension een culinair concept voor koffiehuizen waar gepensioneerde vrouwen op natuurlijke wijze generaties verbinden. Intussen rouleren bijna 100 pensionado's in de koffiehuizen. 

  Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl Vollpension
  • Bakkende oma's bij Vollpension.

  Oma’s lekkerste cake in Wenen 

  Wij kregen een culinaire tour door de oude stad, onder leiding van Oma Marianne, 77 jaar jong, geboren en getogen in Wenen. Zij vertelt smakelijk over de rijke historie en typisch Weense lekkernijen. In MUK, Universiteit voor Muziek en Kunst, nippen studenten aan koffie, cake en eierlikeur! Ook voor onze oudere doelgroep een mooie mix. We lopen door. En belanden bij twee klassieke koffiehuizen – Schleifmullgasse 16 en Johannesgasse 4a – die tot restaurant zijn getransformeerd. Knusse kamers met schilderijtjes aan de wand. Hier staan oma's, meestal in shifts van vijf uur, te bakken, te babbelen en - oh ja - ook te verkopen. 

  Naschmarkt 

  De Naschmarkt is een begrip in Wenen. Aan het randje van de historische binnenstad, bij metrohalte Karlplatz. 'Naschen' is straattaal voor eten. Of beter, lekker kanen. En dat kan hier volop. Op de Naschmarkt komt de complete wereldkeuken – en Weense lekkernijen – in liefst 120 kramen bijeen. Tussen kramen door sta-tafeltjes voor een snelle hap. Of ga even rustig zitten. Op de talloze terrassen is de menukeuze reuze. Het wemelt hier van toeristen en dat is merkbaar, want zelfs eenvoudige ogende restaurants zijn hier beduidend duurder...

  Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl Naschmarkt
  • Naschmarkt.

  Natuurhistorisch Museum  

  De schatten van Moeder Aarde zijn verzameld in het monumentale Natuurhistorisch Museum, precies tegenover het keizerlijk paleis Hofburg. Alleen al in architectonisch opzicht een bezoek waard. Neem wel de tijd, want wat je binnen aantreft is indrukwekkend. Van de prehistorie tot nu, het museum heeft een slordige 30 miljoen objecten in huis...

  Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl museum
  • Natuurhistorisch Museum.

  Wienerschnitzel bij Figlmüller 

  Wie Wenen bezoekt – en niet overtuigd vegetarisch is – moet naar Figlmüller. Let op, het is een supersmal steegje, dus je loopt er zo voorbij. Stap uit bij metrohalte Stephansplatz en ontdek dit piepkleine restaurant met levensgrote schnitzel. Het is geen grap, maar je bord verdwijnt volledig onder deze Weense klassieker. Staan er andere gerechten op de menukaart? Sicherlich! Maar voor ons was dit een no-brainer. Waar toeristen in Pisa een foto met die scheve stadstoren maken – even lollig tegenaan leunen en recht duwen – is dit Schnitzelparadijs een regelrecht selfiemoment. Mit Wiener! 

  Oostenrijk Wenen citytrip KLM RonReizen.nl schnitzel
  • De beroemde Wienerschnitzel.

  Info

  • KLM vliegt dagelijks naar Wenen. 

  Meer over