Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl

TurkijeBlue Cruise: luxe zeiltrip langs de Turkse kust

Voor wie zeilen leuk lijkt, maar van luxe houdt, een beetje avontuurlijk ingesteld is en iets anders wil dan een hotel.... Zeiltrips voor de Turkse kust, zogenaamde blue cruises, heb je in alle soorten en maten. Van flottielje zeilen met een ’eigen’ gehuurd zeiljacht tot aanmonsteren op een groter schip, een gulet, een mooie houten ‘meer’master. SWS Sailing biedt dat laatste al jarenlang aan en wij voeren mee.

Een Blue Cruise (Turks: Mavi Yolculuk, Blauwe Reis) is een boottocht langs de zuidwestkust van Turkije. Met traditionele zeilboten – Gulets genaamd – worden de toeristen rondgevaren langs de kusten van de Egeische Zee. Een typische Blue Cruise start in Didim of Kusadası en eindigt in Antalya. Tegenwoordig starten de tochten echter veel vaker vanuit Bodrum, Marmaris of Fetiyhe.

Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl
 • Foto's: SWS Sailing
Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl Bodrum
 • De haven van Bodrum.

Comfort Blue Cruise

Een van de meest populaire cruises bij SWS Sailing is er een voor levensgenieters vanaf circa 40 jaar oud (Adult Only). En laat dat nou helemaal bij de doelgroep van RonReizen passen! Je boekt een hut (of je huurt met familie of vrienden het complete schip af!) en je kunt genieten van een heerlijke verwenvakantie. Zo'n Comfort Blue Cruise vaart langs de Turkse kust of op aanvraag langs Griekse eilanden.

Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl
 • Gezelligheid op het achterdek.
Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl ouder koppel

  Er wordt echt gezeild

  Werkelijk alles is verzorgd. Het echte zeilen is de grote plus op deze cruisevakantie. Zelf hoorden we ooit van een schipper dat veel van de gulets geen zeilen meer voeren en je een week lang op de motor langs de kust vaart op vastgestelde routes. Maar dat is bij SWS niet het geval. Als de wind het ook maar enigszins toelaat gaan de zeilen uit en kun je genieten van rust, ruimte, zon en zee. Het is een prachtige belevenis wanneer de matrozen het grote witte doek hijsen. Geen ronkend motorgeluid meer; je hoort alleen nog het kabbelen van de zee en het ruisen van de wind.

  Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl onder zeil
  • Het is een machtig gevoel om mee te zeilen op deze schepen.
  Rons tipRons tip
  Het nuttige met het aangename verenigen. Ik mocht ooit een Sing and Sail Cruise meemaken, waarbij we de hele week door een gerenommeerde zangeres en een topgitarist werden begeleid om onze zang- en performanceskills te verbeteren. Elke dag 's ochtends een paar uurtjes, 's middags een paar uurtjes en voor de rest louter genieten van alles wat zo'n Blue Cruise langs de Turkse kust te bieden heeft. Een bijzondere ervaring. 
  Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl zingen aan boord
  • Sing & Sail...

  Volledig in de watten gelegd

  Intussen ontbreekt het je aan niets aan boord. De vijfkoppige bemanning zorgt voor alles. Wil je zwemmen in het felblauwe, verleidelijke zeewater? Dan gaat de zwemtrap voor je uit.
 Kanoën, snorkelen, surfen? Je zegt 
het maar, ze regelen het materiaal
 
voor je en helpen je op weg.
 De kok tovert uit zijn kleine kombuis de heerlijkste gerechten voor lunch en diner. Houd  rekening met wat exta kilo’s overgewicht op de terugreis...

  Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl watersport
  • Kanoën, suppen, je zegt het maar.
  Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl zwemmen
  • Kraakhelder water...
  Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl eten
  • Het ontbreekt je aan niets aan boord.

  Wat brengt de dag?

  Iedere ochtend bespreekt de kapitein welke koers we die dag zullen varen afhankelijk van weer en wind. En overlegt met de gasten of er nog wensen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld in een klein plaatsje op een lokale markt stuiten waar je nu eens niet wordt doodgegooid met nephorloges of -handtasjes. Geen toeristische commerciële bazaar, maar een echte woensdagochtendmarkt vol kleur en geur. Of je gaat een een mooie baai voor anker geniet van de zon. Of je legt in de avond aan voor een diner aan vaste wal.

  Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl waar naartoe
  • Wat zal de dag brengen?
  Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl markt
  • Leuke marktjes ontdekken.
  Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl dineren
  • Of een keer dineren aan wal.

  Het ontstaan van Blue Cruise

  • De term Blue Cruise wordt gebruikt voor rond- vaarten langs de kust, maar kent zijn ontstaansgeschiedenis in de Turkse literatuur. Een handvol beroemde Turkse schrijvers hebben verhaald over de tocht, zoals onder andere Cevat Sakir Kabaagaçli, Sabahattin Eyüboðlu en Azra Erhat. Inmiddels staat te Bodrum een standbeeld van Cevat Sakir, een man die een belangrijke rol speelde in het ontstaan van de Blue Cruise. Volgens de overlevering is de Blue Cruise toevallig ontstaan. Vlak na de oprichting van de Turkse Republiek werd politiek schrijver Cevat Sakir Kabaagaçli verbannen naar Bodrum - het voormalige Halicarnassus. De zittende regering was woedend nadat hij een verhaal over muitende soldaten had geschreven. Sakir voelde zich echter meteen thuis in de omgeving vol pijnboombossen, vergezichten en archeologische rijkdom. Hij kreeg de bijnaam Visser van Halicarnassus omdat hij verhalen schreef over de stad en zijn inwoners en dit waren voornamelijk vissers. Regelmatig ging hij mee met de sponsvissers en langzamerhand kende hij alle baaitjes en inhammetjes van de Golf van Gökova. Ook als zijn intellectuele vrienden uit Istanbul hem bezochten nam hij ze mee op een trip en liet hij ze zien hoe de vissers leefden.
Zijn vrienden uit het verre Istanbul waren dolenthousiast en bleven Cevat Sakir bezoeken. De simpele levensstijl waarbij niet meer nodig was dan watermeloenen om te eten, wat ijs voor gekoelde drank en aas om te vissen, beviel de schrijvers uitstekend. De verhalen die ze schreven maakten de Golf van Gökova beroemd. Ze gaven hun trip – vanwege de kleur van het water – de naam Mavi Yolculuk, ofwel Blue Cruise. (bron: Wikipedia) 

  Authentieke schepen met modern gemak

  De schepen zijn weliswaar volgens authentiek model gebouwd, maar voorzien van allerlei moderne gemakken. De hutten hebbben airco, maar de kok heeft uiteraard naast zijn fornuis ook een oven, elektrische sinaasappelpers, koffiezetapparaat, ijsblokjesmachine, vriezer, koelkast en dergelijke. Aan boord is zelfs een wasmachine. In alle badkamers van bijvoorbeeld de schepen Sila en Xenos II zijn mooie douchecabins en toiletten zoals we thuis gewend zijn met een drukknop doorspoelsysteem, dus je hoeft niet te pompen. 

  Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl hut
  • Heerlijke hutten aan boord.
  Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl salon
  • De salon...

  Gastvrije week

  Kortom: een Blue Cruise op een prachtschip in een comfortabele setting in je eigen hut, waarbij het leuk is om ook andere gasten te ontmoeten en een heerlijk gastvrije week onder de zon te beleven. Wanneer mogen we weer? 

  Turkije Blue Cruise SWS RonReizen.nl
  • Lekker zonnen aan boord op het voordek.

  Info

  • SWS Sailing biedt al sinds 1992 Blue Cruises op haar eigen schepen aan. De hier genoemde Comfort Blue Cruise is van zaterdag tot zaterdag, met een verblijfsduur van een, twee of drie weken. Maar SWS biedt nog veel meer Blue Cruises aan, ook met thema's als een Kids Cruise, Muziek Cruise, Fotografie Cruise, etc. 

   Meer weten over alle cruises die SWS Sailing aanbiedt: ga dan naar www.swssailing.nl

  Meer over