The best of Spanje

SpanjeThe best of Spanje

Een echt toplijstje van Spanje valt eigenlijk niet te maken, want Spanje heeft zoveel te bieden. De natuur is er oogstrelend, het eten tongstrelend en de grote bruisende steden of authentieke Spaanse dorpjes strelen samen álle zintuigen. Probeer anders deze 3 plekken eens.

  1. Geschiedenis in Salou

  Het stadje met zo’n 27.000 inwoners, een aantal dat dankzij de populariteit in de zomer vele malen groter is, is een van de populaire bestemmingen aan de Costa Dorada. Salou staat voornamelijk te boek als feestbestemming, maar voor wie een beetje verder kijkt is er meer dan genoeg aan cultuur, geschiedenis en entertainment te vinden.


  Santa Maria del Mar

  De kerk van Santa Maria del Mar is gebouwd door de vissers van het stadje. Het was dan ook een eenvoudig bouwwerk toen het in 1776 werd ingezegend. Tussen 1930 en 1950 is het vergroot en de muurschilderingen van Josep Maria Güell en Joan Garriga maken het zeker de moeite waard om te bekijken. Tik ook de Capitania (havenmeesterskantoor) en Nova Duana (douanekantoor) aan en slenter dan aan het einde van de middag over de promenade, de Passeig Jaume I, die direct langs het grootste strand van de stad loopt, het Llevant-strand.


   2. Fietsen in Valencia

   Het aantal fietspaden is er de afgelopen jaren spectaculair gegroeid, dus Valencia laat zich uitstekend ontdekken op de fiets. Fiets bijvoorbeeld naar de Plaza de Toros, een plein dat gekenmerkt wordt door twee markante gebouwen die pal naast elkaar liggen. Qua architectuur is het Estación del Norte een van de spectaculairste stations van Europa. Niet alleen is de buitenkant van een sprookjesachtige schoonheid, ook binnen valt er van alles te bekijken. Op de mozaïekmuren kun je in verschillende talen ‘goede reis’ lezen. Naast het station ligt de arena, waar stierengevechten en concerten worden georganiseerd. De arena is voltooid in 1860, de architect wilde er een (kleinere) kopie van het Colosseum van Rome van maken.


    3. Cultuur snuiven in Málaga

    Begin je dagen in Málaga met koffie of thee en wat churros (zeg maar: de Spaanse donut) op een terrasje bij de haven. Ga er lekker voor zitten en kijk om je heen, dit alleen al is een feestje. De indrukwekkende cruiseschepen in de Terminal de Cruceros ogen spectaculair. Daarachter: de rust en ruimte van de Middellandse Zee.


    36 musea

    Aan de andere kant voel je de dynamiek van de bruisende stad. Málaga telt liefst 36 musea, inclusief kastelen, kathedralen en archeologische bouwwerken uit vervlogen tijden. Maar waar te beginnen? Het automobielmuseum of een tour door het Museum van de Málaga Football Club (waar goalgetter Ruud van Nistelrooij zijn laatste voetbaldagen sleet)? Centre Pompidou Málaga? Architectonisch al een kunstwerk op zich: een glazen kubus in knallende kleuren bij de Plaza de la Marina.


    Meer over