Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl

DuitslandBadischer Weinradweg: gevarieerde fietsroute

Een fietsroute van 479 kilometer die zijn naam eer aandoet. Prachtige fietspaden verbinden een serie van zeven wijngebieden in het zuidwesten van Duitsland met elkaar. Talrijke vakwerkdorpjes en de oude stadjes maken het fietsgenot tussen de wijnranken compleet.
 
De Badischer Weinradweg is dit jaar genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar. Genoeg redenen voor RonReizens fietsgoeroe Bert Sitters om op pad te gaan!

De Badischer Weinradweg blijkt goed bewegwijzerd met knalrode bordjes, die je eenvoudigweg niet kunt missen. Onmiddellijk na de grens met Zwitserland fietsen we tussen de eindeloos reikende wijnranken. De wijnboeren koesteren hun edele druiven en zijn voortdurend in de weer om te zorgen dat de vruchten een optimale smaak krijgen. Op hun grote trekkers gaan ze keurig aan de kant als fietsers naderen.

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl
 • Duidelijke bordjes...

Duits Italië...

Baden is de zuidelijkste wijnregio van Duitsland. De streek waar Duitsland langzamerhand Italië begint te worden, zegt men hier. De zon toont zich regelmatig op volle kracht. In Markgräfterland moeten we eerst hoogte maken van de Rijn af. Langzaam zakt het lint water naar de diepte.

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl Rijn
 • De Rijn in de diepte...

Vruchtbare grond en veel zon

Voor ons tekent zich een vulkanisch minigebergte af. De Kaiserstuhl kent als hoogste punt de Totenberg. De naam Kaiserstuhl (keizerstroon) dankt de serie vulkanen aan de keizer Otto III die hier in het jaar 994 gezeten op zijn troon recht sprak. 
Na het uitdoven van de vulkanen raakte de lava bedekt met een vette leemlaag, die we ook in Zuid-Limburg als löss kennen. Deze vruchtbare combinatie zorgt voor een zeldzame plantengroei. De toevoeging van de vele zonne-uren biedt een ideale kraamkamer voor de meest volle wijnen van Duitsland.

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl druiven
 • De druiven groeien lustig...

Verleidingen in Endingen

Door de eeuwenoude stadspoort van Endingen Am Kaiserstuhl peddelen we de hoofdstraat met de vakwerkgeveltjes binnen. Op de Markt is het  'bonken' op de oude keitjes. Gasthof Kaiser Holzofen tracht ons te verleiden voor een bezoek aan hun terras achter de weelderige bloembakken. Of kiezen we voor verse uientaart met jonge wijn bij de Kaiserstühler Bauernladen?

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl Kaiserstuhl
 • Mooie vakwerkhuizen in Kaiserstuhl.

Op de fiets naar het wijnmuseum

In Ettenheimenweiler laat Joachim Jäger in zijn wijnmuseum zien hoe zijn familie al sinds 1871 voortreffelijke wijnen maakt. Wijn is niet zijn enige bezigheid. Ook zijn onbespoten appeltjes mogen er zijn en zijn tuin met wilde planten is een lustoord voor vlinders.

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl wijnmuseum
 • Joachim Jäger in zijn wijnmuseum.

Pareltjes ontdekken op de fiets

Joachim raad ons dringend aan om even een kleine ommetje te maken naar Ettenheim. We zijn blij met zijn advies, want achter de stadspoort blinkt de Sint-Bartolomeuskerk in dominante barokstijl. De straatjes zijn smal, maar deze huizen zijn kolosaal in dit barokstadje met ook intieme plekjes. 
Aan oude stadjes verborgen achter de stadspoort is geen gebrek. Een ander pareltje is Gengenbach. Tussen andere fietsers vleien wij ons neer op de bankjes voor het stadhuis om alles rustig tot ons te laten komen.

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl Gengenbach
 • Gengenbach, weer zo'n pareltje!

Gevarieerd fietsen door het wijngebied

Schloss Ortenberg boven de wijnranken op de helling kondigt het koninginnedeel van de route aan. We gaan in de hoogte met een boog om de stad Offenburg heen en dat betekent zigzaggend klimmen en dalen tegen de steile wand. Diep beneden ons ligt de stad. Het wijngebied Ortenau noemt zich een wijnparadijs. Het plaatsje Durbach is een lustoord voor gastronomische levensgenieters, maar daarna heerst weer de rust. Wisselend gaan we door de bossen en de velden. Vaak is geen verkeer te bekennen

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl Schloss
 • Schloss Ortenberg.

Wijn proeven en kopen

 • Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl wijnranken

  Verreweg het belangrijkste druivenras langs de route is Spätburgunder, maar ook Riesling en Müller-Thurgau zul je onderweg vaak tegenkomen 
Overal langs de route kun je wijn kopen direct bij de producent en veel wijnhuizen nodigen je uit om hun producten te proeven.

  Hierbij een kleine selectie:



  Weingut Jäger in Ettenheimweiler
. Behalve zijn museum biedt Joachim Jäger ook een leuk assortiment wijnen. In Baden slaat vooral witte wijn de klok, maar Joachim heeft ook een volle Spätburgunder Rotwein met een boeket van bramen.


  Durbacher in Durbach. 
Bedrijfsleider Stephan Danner beveelt een Clevner aan met een boeket van wilde rozen en cassis.

  Winzergenossenschaft Schriesheim. 
In de uitgestrekte kelder van deze coöperatie van wijnboeren ligt een uitgebreid assortiment aan edele wijn te rijpen. Na een proeverij springt de Chardonnay er toch wel boven uit.

Luxe in Baden-Baden

Ineens staan we echter in het mondaine leven van Baden-Baden. Duitsland kent tal van kuuroorden, maar Baden-Baden slaat werkelijk alles. Al in de Romeinse tijd werden hier complete legioenen na een zware strijd opgelapt door het heilzame warme water. In de 19e eeuw ontdekten grote Europese vorsten het kuuroord. Baden-Baden werd een trend onder de rijkeren der aarde. De jetset vroeg om vermaak. Ware paleizen van hotels verrezen. Een casino, een paardenrenbaan en een concerthal deden de rest. Nog altijd straalt Baden-Baden die grandeur uit. De portier van het luxueuze Brenners Hotel bewaakt de blinkende bolides voor de deur, maar er staan ook fietsen. De route voert ons door het Kuurpark met klassieke gebouwen. Heel Baden-Baden is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl kuurpark Baden-Baden
 • Het kuurpark, klassiek in Baden-Baden.

Terug naar de eenvoud

Na de wereld van weelde volgt weer een eenvoudige Landwirtschafsweg (boerenweg) voor een fietsdag naar het oude Ettlingen. Dwars door het stadje stroomt de Alb. Om Ettlingen te beschermen tegen de gevaren van plotseling wilde waterstromen, staat op de brug een beeld van de bruggenheilige Sankt Johann Nepomuk. Deze avond drinken we geen wijn, maar bier tussen de koperen ketels van Hausbrauerei Vogel.

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl Ettlingen
 • Sankt Johann moet Ettlingen beschermen voor hoog water.

Prachtig Heidelberg

De climax komt vaak tegen het einde. Op de Badischer Weinradweg is dat Heidelberg. Het oude deel van stad is ingeklemd in het nauwe dal van de Neckar. Heidelberg lijkt al eeuwen zichzelf gebleven. Op de brug staan we stil om de genieten van het moois aan de rivier. Boven de stad torent het uitgestrekte kasteel van de vroegere keurvorsten van Palts. Een hoogstandje van Duitse Renaissance. De Franse koning Lodewijk de Veertiende had weinig begrip voor deze schoonheid. De Zonnekoning schoot de burcht in 1693 grotendeels in puin. Slechts een deel is later hersteld.

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl Heidelberg
 • De toegang naar Heidelberg en kasteel.

Heerlijk dwalen door de oude stad

De keurvorsten waren hartstochtelijke wijnliefhebbers. Om in hun ontembare behoefte te voorzien kon het mega wijnvat in de kelder maar liefst 400.000 liter bevatten. 
De oude brug is onderdeel van het verblijfsgebied. We nemen plaats op de terrasstoeltjes boven de Neckar onder de klanken van een gitaar. Het is eindeloos dwalen door de straatjes van de oude stad. Ondertussen staan onze fietsen veilig gestald in de mooiste fietsenstalling ter wereld van Hotel Holländer Hof. Deze raspaardjes verdienen een dergelijke entourage.

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl stalling
 • Een vorstelijke fietsenstalling!

Fiets-info

 • Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl

  De fiets kan mee in de trein naar Bazel. Het begin van de route is op 5 km van station Basel Bad. Vanaf het eindpunt Laudenbach kun je via Mannheim gemakkelijk met de fiets mee terug in de trein naar Nederland. Voor tickets met fiets kun je terecht op ieder grotere Duits station of opwww.fiets-mee.nl

  Onderweg kom je langs tal van stations met ook opstapmogelijkheden voor de fiets. 
De route is opvallend bewegwijzerd met knalrode borden. 
De route gaat voornamelijk over rustige landwegen en vrijliggende fietspaden. Soms loopt een fietspad een korte stukje langs een drukke autoweg.
 Er moet op diverse delen flink geklommen worden. Het totale hoogteverschil is ongeveer 3000 meter. Zie je daar tegenop, dan is een e-bike een uitstekende oplossing.


  Onderweg tref je voldoende horeca, fietsreparatie, overnachtingsmogelijkheden en tal van informatie. Campings zijn er duidelijk minder. Fietsvriendelijke overnachtingen vind je in Bett &Bike van de Duitse fietsersbond ADFC: www.bettundbike.de

Spontane uitnodiging

Na Heidelberg krijgen we nog een toetje in de vorm van de Badische Bergstrasse. Aan de voet van de burcht Strahlenburg zit een groepje mensen gezellig aan een lange tafel tussen de wijnstokken. Het blijken mensen van Winzergenossenschaft (wijnboerencoöperatie) van het stadje Schriesheim te zijn. Ze nodigen ons uit in hun gezamenlijke kelder, waar de flessen en vaten met edel vocht liggen te rijpen.

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl Strahlenburg
 • Strahlenburg.

Mooie afsluiting van bijzondere fietstocht

Weinheim is een prachtige afsluiting van onze tocht. Het is niet alleen de naam van het stadje, maar Weinheim kent een prachtig Exotenpark met een unieke variëteit aan bomen uit alle delen van de aardbol. 
Het stadje doet zijn naam eer aan op de oude markt met goed gevulde terrassen waar we de laatste keer het glas heffen op de Badischer Weinradweg
. Een fietstocht om nooit te vergeten. 

Duitsland Badischer Weinradweg Bert Sitters RonReizen.nl Weinheim
 • Oude Markt van Weinheim.

Algemene info

Meer over