40PlusVriendinnen - RonReizen

Nederland8 x Gelderse kastelen

Onze 40+ bloggers-vriendinnen trekken er graag op uit. Fotograferen is hun hobby en Nederland ontdekken ze graag. Deze keer togen ze naar Gelderland om de schitterende kastelen op de gevoelige plaat vast te leggen. En om er voor ons over te bloggen! 

Vorden is het startpunt, waar we het routeboekje ophalen bij de VVV en een fiets. Want ja, een fietsroute zonder fiets is maar niets. In ons geval gaan we op een e-bike, waarmee wij de achtkastelenroute in een dag prima kunnen rondtrappen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een Hollands dagje uit. Het weer wordt nog wel even afwachten maar dat het onderweg erg mooi gaat zijn is wel een garantie. 

Gelderland - RonReizen
 • Een Hollands dagje uit in Gelderse streken...

7 x 4

De route is ongeveer 34 kilometer lang en het begin- en eindpunt bevinden zich beide op de markt van Vorden. De gele achthoekige bordjes zijn zo opvallend dat ze bijna niet te missen zijn. We krijgen een goede uitleg over de werking van de fiets. Er zijn zeven versnellingen en ook nog vier standen van eco tot turbo. En daar begint voor ons de uitdaging. Want tellen is niet onze sterkste kant en rekenen een ramp. Toch gaan we eco op weg naar een dag vol avontuur met acht Gelderse kastelen.

40plusvriendinnen - RonReizen

De remmen doen het best

Nog geen 100 meter op pad en de eerste vriendin trapt al op haar rem. We noemen geen namen. Dat doen we nooit overigens. De fietsen gaan aan de kant voor wat later blijkt een volkstuinvereniging. Bloemen, daar stoppen we voor, altijd! En hier stonden er genoeg om een heel rolletje mee te vullen en dat is gelukt. Al hortend en stotend en remmend en rijdend gaan we door richting het eerste kasteel. Het licht is prachtig, het zonnetje schijnt en de fietsen gaan als een malle en wij dus ook! Voorzichtig gaan we van de eco-stand richting turbo. Het tempo moet omhoog. We kunnen niet naar huis zonder een kasteel te hebben gezien. Sterker nog, dat willen we niet!

40PlusVriendinnen - RonReizen

Een praatje met een gaatje

Wij van 40plusvriendinnen willen wel alles op de foto vastleggen. Zodat we het nooit meer vergeten en kunnen delen met iedereen die onze avonturen wil volgen. Doorgaans komen we dus tijd te kort. Want naast alle fotografie nemen we onderweg ook de tijd voor bijvoorbeeld een gezellig praatje. Zoals met die boerin die ons verbaasd aankijkt waarom we haar koeien aan het fotograferen zijn. Fotograferen verbindt en maakt onze wereld echt mooier en een dag samen weg onbetaalbaar.

40PlusVriendinnen - RonReizen
 • De boerin vroeg zich verbaasd af waarom je een koe zou vastleggen...

Kasteel Hackfort!

Met piepende remmen stoppen we bij het eerste kasteel van onze route. Kasteel Hackfort is een landgoed in beheer van Natuurmonumenten. Het kasteel is nog bewoond en mede daardoor beperkt te bezichtigen. Een rondje langs de watermolen verrast ons want door het water is er een fraai en dubbel zicht op het kasteel. Wat een goed begin van deze fietsroute langs de acht kastelen. 

De route gaat weer verder maar wij nog even niet. In een voortuin staat namelijk een vrolijk rood marktkraampje dat gevuld is met pompoenen en ander herfstfruit.  Nu we vandaag toerist in eigen land zijn gaan we ook dit van dichtbij bekijken. 

Watermolen kasteel Hackfort - RonReizen
 • Bij de watermolen kasteel Hackfort vastleggen.

Een fietsstatief, wie kent het niet?

Als we de smaak weer goed te pakken hebben en de trappers rond gaan, schieten we voor heel even echt lekker op. Meters maken, want Kasteel Den Bramel wacht op ons. Maar we blijven toch nog heel even steken in een prachtig bomenlaantje. De fiets dient als statief voor de camera en zo is het in dit donkere laantje toch lekker fotograferen.

40PlusVriendinnen - RonReizen

Spoken op de Gelderse kastelen

Ook dit landgoed is opengesteld. Maar het kasteel zelf is niet te bezoeken. Op een bord waarop uitgelegd staat dat het kasteel als sinds 1936 genoemd wordt in deze streek, lezen wij ook de vraag of we weten dat het er behoorlijk kan spoken. Het ziet er ineens een beetje spookachtig uit. Wat een paar woorden kunnen doen.

Kasteel Den Bramel - RonReizen
 • Donkere (spook)wolken pakken zich samen boven kasteel Den Bramel.

Lunchen met appeltaart

Het is inmiddels twaalf uur en je voelt het al... We zijn nog niet eens halverwege de route. De details van de gehele route zullen we je besparen. Uiteindelijk zal blijken dat wij er 9 uur over hebben gedaan. Terwijl 2,5 uur meer in de lijn van de verwachtingen ligt. Niet omdat de turbo niet goed werkt. Wel omdat de remmen het zo goed doen. Gelukkig hadden we met een vooruitziende blik bij de fietsverhuur vooraf gevraagd of we de e-bikes na sluitingstijd terug kunnen brengen. En dat kan! Van de lunch hebben wij ons eerste koffiemoment gemaakt met appeltaart bij de Wildenborcherhof. Slagroom erop en weg is het hongergevoel en zo hebben we ineens weer alle ruimte om te genieten van het moois. Spring je achterop voor het vervolg?

Een rondleiding van Jet

Door naar de sprookjestuin. Want zo kun je de tuinen van landgoed de Wiersse wel noemen. De vrolijke gids Jet heet ons van harte welkom en ze wijst ons op alle bijzondere planten en bloemen. 

De rondleiding door de tuinen is alleen op afspraak maar zeer zeker een aanrader. De tuinen zijn zo ingericht dat er heel veel doorkijkjes zijn op het nog bewoonde huis en de omliggende landerijen. Hoe fotogeniek wil je het hebben? Jet is helemaal top en begrijpt volkomen hoe wij afgeleid worden door allerlei leuks op het landgoed. Ze vertelt gewoon verder, stoort zich niet aan een achterblijver hier en daar en raakt zelf helemaal bevlogen over de foto's die we maken. Hoe leuk! 

40PlusVriendinnen - RonReizen
40PlusVriendinnen - RonReizen

Doortrappen

Met moeite nemen we na een dikke twee uur afscheid van Jet. We moeten nu toch echt op de staart van onze e-bikes  trappen willen we voor het donker terug zijn. En zo geschiedde. Gas op de plank met af en toe een klein remmetje voor een van de acht kastelen en in turbostand verder.

40PlusVriendinnen - RonReizen
40PlusVriendinnen - RonReizen

Fotografie met z'n allen

Inmiddels is het wel de hoogste tijd voor een lekker drankje en hapje. Hiervoor kunnen we prima terecht bij het Wapen van Medler. Een eenvoudige Hollandse betaalbare kaart is net waar wij aan toe zijn. Op zo'n heerlijke dag die ons doet denken dat we op vakantie zijn, hebben we alle tijd voor een praatje met de gastvrouw. Naar later blijkt fotografeert ze ook zelf. Is 40plus en begrijpt prima waarom het zo leuk is wat we doen met elkaar. Ze herkent het: op stap met vriendinnen zonder een passie voor fotografie is zeker net zo gezellig. Maar van fotograferen komt niks terecht en als je dat toch probeert hobbel je eeuwig achteraan en voel je je bezwaard omdat je ze zo lang laat wachten. Tip van de dag: met gelijkgestemden op pad is dus zeker een goed idee. 

De 40plusvriendinnen 'rem-je-rot' Top 5

 • 1. Kasteel Hackfort

  360 graden mooi. Natuurmonumenten heeft hier 2 mooie wandelroutes aangegeven en die vind je hier. Trek dus maar wandelschoenen aan vandaag.

  2. De tuinen van landgoed Wiersse

  Een diversiteit aan bloemen en planten. Zorg maar voor een extra geheugenkaartje in je camera. Én vergeet geen afspraak te maken met Jet, want met Jet wil je de tuinen rond.

  3. Volkstuinvereniging Vorden

  Houd je van bloemen en ben je in Vorden op een zonnige dag? Stop dan bij deze volkstuintjes voor een gezellig praatje met een local en een verscheidenheid aan bloemen. 

  4. Museum voor heiligenbeelden Vorden

  Als je van kerken houdt en de rust die daar heerst, remmen maar! Het staat er vol met beelden. En als je er tegen de kerst komt kun je een verzameling kerststallen aantreffen. 

  5. Grand cafe het Meestershuis

  Altijd al weer een dagje terug naar school gewild? Op de rem voor meesterwerkjes en proefwerkjes. Het beste biertje van de klas vind je bij deze meesters.


Op jacht naar Gelderse kastelen

We springen weer op ons inmiddels vertrouwde stalen ros. Kom, op jacht naar meer Gelderse kastelen in deze Gelderse streken. We zijn nog niet klaar maar het eind is in zicht. Volg je het nog? Via Kasteel Onstein fietsen we langs de Lindensche molen naar Kasteel Vorden, qua kasteel onze favoriet. Wat een plaatje!

Kasteel Vorden - RonReizen
 • Het fotogenieke kasteel Vorden...

Waarom we terug willen

We moeten het bekennen. Het is niet helemaal gelukt om alle acht kastelen te bezoeken. En toch hebben we acht landgoederen gezien. Hoe dat kan? Geen idee, maar leuk is het wel die fietsroute! En het goede nieuws... Nu hebben we een goede reden om terug te gaan, op jacht naar het ontbrekende kasteel. Met al het groen in deze Gelderse Streken zal het er prachtig zijn in de lente en is het vast vergeven van prachtig bloemenspul. Kun jij een betere reden bedenken om teruggaan niet te lang uit te stellen? 

Zie meer van Sandra en Monique hier

Meer over